אחרי כמעט שנה מתחילת מלחמת הסחר בין ארה"ב וסין, חברות הטכנולוגיה מקבלות את אי הוודאות הקבועה באספקה בתור "הנורמלי החדש". החברות הסיניות פונות לספקים בטאיוואן
סין – מעצמת ייצור שבבים |
מלחמת סחר קבועה בין ארה"ב לסין כבר הטילה את שרשרת האספקה לסערה עזה. עלויות הרכש עלו, שותפויות נפגעו וחברות נאלצו לשנות את מקום הייצור. פעילות הרכש הגלובלית עוברת מספקים שתלויים בסין.
המכסים של הנשיא טראמפ נראו בהתחלה כאמצעי כוחני שיכריח מדינות אחרות להוריד את חסמי הסחר שלהן. אחרי כמעט שנה מתחילת מלחמת הסחר בין ארה"ב וסין, חברות הטכנולוגיה מקבלות את אי הוודאות הקבועה באספקה בתור "הנורמלי החדש".
"לפני עשרה חודשים, היו לנו חששות לגבי סיבוב המכסים הראשון, אבל כשראינו את ההשפעה בפועל, יכולנו כמעט להתעלם מהם", אמר ג'ורג' וויטייר, הנשיא ומנהל התפעול של החברה האמריקנית לתכנון וייצור אלקטרוניקה Morey Corp. "במסגרת הזמן של אוקטובר, המצב התחיל להיות יותר רציני והפעלנו תוכניות להעביר את המכסים ללקוחות שלנו".
Morey, כמו יצרנים אמריקנים רבים, תלויה ביבוא של נגדים, קבלים ולוחות מעגלים מודפסים. היא אחת מאלפי חברות שמחפשות באופן פעיל חלופות להתקנים שהוטלו עליהם מכסים או שיש מחסור בהם.
עד כה, המכסים השפיעו על עלויות הרכש, תכנון המוצרים והעיתוי של הייצור. כשמוטלים עכשיו מכסים של 25% על מוצרים סיניים בשווי של 250 מיליארד דולר, יצרני ציוד מקוריים יאלצו אולי לשקול לתכנן מחדש את המוצרים שלהם.
"אני חושב שזה הנורמלי החדש", אמר וויטייר.
ייתכן, אומרים כלכלנים, שהמכסים לא ייעלמו לעולם. זה יכול להיות דבר חיובי לענף שעסק רוב הזמן ב-2018 ביצירת רשתות אספקה חדשות. מנכ"ל המכון לניהול אספקה טום דרי אמר ששרשרת האספקה תצא יותר גמישה וזריזה מתלאות המכסים שלה. ליצרנים יש הזדמנות לבדל את עצמם ממתחרים שתלויים בסין.
הצד השלילי, עם זאת, יכול להיות בלתי הפיך. עלויות הרכש עלו, שותפויות נפגעו וחברות נאלצו לשנות את מקום הייצור. פעילות הרכש הגלובלית עוברת מספקים שתלויים בסין.
אחד מיצרני הרכיבים האמריקנים, שמתמודד עם עלויות עולות, נפרד מהמפעלים הסיניים שלו ומבצע עכשיו מיקור חוץ ביפן. ספק אחר מתמקד במתחרים שבונים בסין כדי לתת ללקוחות "אופציה ללא מכסים" עבור רכיבים פסיביים ואלקטרו מכניים.
"שום דבר מאלה לא עוזר וזאת הסחת דעת עצומה", אמר וויטייר.
רשת סבוכה
אי אפשר להמעיט בערך של התפקיד של סין בשרשרת האספקה של האלקטרוניקה. יצרני רכיבי פתחו מפעלים ו/או עשו מיקור חוץ של הייצור כאן. יצרני ציוד מקוריים וספקי שירותי ייצור אלקטרוניקה פעלו באופן דומה וייצרו את רוב עצי המוצר שלהם בסין. מפיצי אלקטרוניקה משיגים, ואחר כך מאחסנים, כמויות גדולות של התקנים שמיוצרים ביבשת.
הסיבוב האחרון של מכסים סיניים הגביר את החששות של Morey Corp..
עד כה, אמר וויטייר, לא הייתה עלות ש-Morey לא יכלה להתמודד איתה. אבל מס של 25% על מוצרים רבים יכול לשנות את המצב.
"בגלל שיש לנו כבר חוזים עם לקוחות, הם לא ייפגעו [מההעלאה], אמר. "אבל אני חושב שהם — או אנחנו — נקדיש הרבה יותר זמן לתכנון מחדש של דברים. ההשפעה העיקרית תהיה בלוחות מעגלים מודפסים, שהם אחת העלויות הכי גדולות שיש לנו. יותר מ-50% מהלוחות מיוצרים בסין".
{loadposition content-related} |