יעקב מיכלין, מנכ"ל יישום: "לטכנולוגיה פורצת דרך זו יש פוטנציאל להבשיל לידי מוצר, שעשוי להניב ליישום תמלוגים של כמה מיליוני דולרים בשנה, כבר ב – 2012"
יצור שבבים בחברת TSMC |
חברת יישום, החברה לפיתוח ומחקר של האוניברסיטה העברית, וחברת ווקסאן פלדה (Vaxan Steel), חברה קוריאנית מובילה בתחום הדפסות חדשניות, חתמו על הסכם רישוי ומחקר לצורך פיתוח חלקיקי ננו העשויים כסף, וחלקיקי ננו מנחושת מצופה כסף לצורך הכנת דיו בעל מוליכות חשמלית. ניתן להשתמש בדיו מסוג זה במגוון טכנולוגיות הדפסה, כולל במדפסות הזרקת דיו. הדיו החדש הומצא על ידי פרופסור שלמה מגדסי, ד"ר אלכסנדר קמישני ומיכאל גרושקו מהמכון לכימיה ומהמרכז לננו מדע וננוטכנולוגיה באוניברסיטה העברית. לפי ההסכם, יישום העניקה רישיון למסחור הטכנולוגיה לחברת ווקסאן במדינות אסיה, למעט ישראל ומדינות בריה"מ לשעבר, ובתמורה תקבל דמי מחקר ותמלוגים ממכירות עתידיות.
אחד התחומים המרתקים בהווה ובעתיד הקרוב הוא הדפסת מעגלים חשמליים – כלומר היכולת להדפיס מעגלים אלקטרוניים כמעט על כל משטח שהוא, כולל נייר, פלסטיק, סיליקון וקרמיקה. מעגלים מודפסים נמצאים בשימוש או ייכנסו לשימוש בקרוב למגוון יישומים, כולל תצוגות ותאים פוטו-וולטאים, תיוג אלקטרוני באמצעות גלי רדיו (RFID), תאורת OLED וחיישנים.
השיטות המסורתיות ליצירת מעגלים מודפסים עבור תעשיית האלקטרוניקה הן בעזרת ליתוגרפיה ואיכול כימי, שלא מתאימים לייצור התקנים על משטחים רגישים כמו פלסטיק. משום כך, במהלך השנים האחרונות יש פעילות רבה בתחום תעשיית האלקטרוניקה המודפסת (printed electronics ) בעיקר בהתבסס על הדפסה דיגיטלית, דוגמת שימוש במדפסות הזרקת דיו. בשיטה זו, טיפות דיו המכילות חלקיקים ננו מתכתיים מוזרקות מתוך פתח מיקרוסקופי על גבי משטח מיועד היכול להיות עשוי פלסטיק, זכוכית או סיליקון.
חלקיקי ננו העשויים כסף מתאימים מאד לתחום האלקטרוניקה המודפסת, ובמיוחד עבור הזרקת דיו, מכיוון שכסף הוא המתכת המוליכה ביותר, ובניגוד למתכות אחרות המוליכות שלה לא נפגמת בעקבות התחמצנות. מסיבה זו, כסף הינו החומר המועדף עבור הכנת דיו ומעגלים מודפסים. המוצר השני שיפותח במסגרת ההסכם שנחתם הנו חלקיקי ננו של נחושת. למרות שנחושת זולה בהרבה מכסף (בעלות של בערך מאית מזו של כסף), היא מתחמצנת בקלות במגע עם האוויר והמוליכות שלה נפגעת. פרופ' מגדסי ועמיתיו המציאו חלקיקי ננו העשויים נחושת אך מצופים בשכבה דקה של כסף. חלקיקים אלו זולים, מוליכים ויציבים במגע עם האוויר ולכן ניתן להשתמש בהם לייצור דיו בעל מוליכות חשמלית למגוון יישומים.
"לטכנולוגיה פורצת דרך זו יש פוטנציאל להבשיל לידי מוצר, שעשוי להניב ליישום תמלוגים של כמה מיליוני דולרים בשנה, כבר ב – 2012. אנו סמוכים ובטוחים שהשותפים החדשים שלנו הם הבחירה הנכונה להחדירו לשוק המזרח הרחוק." אמר יעקב מיכלין, מנכ"ל יישום. "אנחנו גאים על ההזדמנות שניתנה לאוניברסיטה העברית ליצור קשרי מסחר עם התעשייה הקוריאנית, ומקווים לחזק קשרים אילו בעתיד".
מר דואק צ'י לי, מנכ"ל ווקסאן, אמר, "הסכם הרישוי שחתמנו עם יישום יאפשר לנו לפתח את ההמצאה עבור מוליכים למחצה, טכנולוגית מידע (IT), ותאורות LED ו-OLED. אנו משוכנעים שחידוש טכנולוגי זה יהפוך להצלחה בינלאומית בשוק האלקטרוניקה העתידי. ברצוני להודות שוב ליישום, לפרופ' מגדסי, ולגלובל טק קוריאה שעזרו לנו לקדם את שיתוף הפעולה בין קוריאה לבין ישראל".
היונסונג קים, מגלובל טק קוריאה אמר, "אנו שמחים מאד על הסכם זה, המסמן את שיתוף הפעולה המסחרי הראשון בין אוניברסיטה ישראלית לבין חברה קוריאנית. הנציגות התל-אביבית של גלובל טק קוריאה תמשיך לחתור ליצירת שיתופי פעולה בין שתי המדינות".