שטיינברג, סמנכ"ל מחקר ופיתוח בחברת סיפיה אמר את הדברים לרגל הכרזתה של סיפיה בבורסה כי מערכת ניטור הנהג שפיתחה – Driver Sense תיכלל בשבב AI של חברת אמברלה ותאפשר ניטור של הנהג. בינתיים היא תתריע, בעתיד במכוניות בעלות יכולות אוטונומיות אפילו חלקיות היא תבלום בעצמה
"מערכת ניטור הנהג שלנו שמשולבת בשבב בינה מלאכותית של Ambarella תאפשר לחברות רכב לעמוד בקריטריון הבטיחות של האיחוד האירופי. בכך עשויות להיחסך 87% מתאונות הדרכים – אלו בהן בהן מעורב הגורם האנושי ובעיקר אלה הנובעות מהסחת דעת בזמן נהיגה." כך אומר בראיון לChiportal ארז שטיינברג, סמנכ"ל מחקר ופיתוח בחברת סיפיה.
סיפיה וויז'ן (ת"א: ספיה; CPIA, הודיעה על הרחבת השותפות הקיימת עם Ambarella (נאסד"ק: AMBA), חברת שבבי בינה מלאכותית. סיפיה דיווחה כי מערכת ה-Driver Sense לניטור נהג הותקנה וזמינה כחלק מפתרון ה-CV28 SoC של Ambarella, בכדי להציע ניטור התנהגות נהג בדרישות המחשוב הרזות ביותר שקיימות.
"ה-CV28 של Ambarella משלב עיבוד תמונה מתקדם, דחיסת וידאו ברזולוציה גבוהה ועיבוד ראייה ממוחשבת CVflow בשבב יחיד. דרישות המחשוב הרזה של תוכנת ניטור הנהג של סיפיה, בשילוב עם הארכיטקטורה היעילה של מעבד ה-CV28 של Ambarella, מספקות צריכת חשמל נמוכה וניהול חום תרמי מופחת. בכך ניתן לשלב את הפתרון במארזים קטנים, כמו מראות אחוריות, ללא צורך בהתפשרות על הביצועים והיכולות שדורשות יצרניות הרכב.
לחברה זכיות במכרזים להטמעת מערכת ה- Driver Sense ב- 23 דגמי רכבים שונים (Design Wins), על גבי 7 פלטפורמות עם חמש יצרניות רכב שונות. היצרניות כוללות את SAIC Motor, יצרן רכב חשמלי בארה"ב, מותג רכב אמריקאי בסין ושתי יצרניות רכב מובילות נוספות בסין.
בראיון ל-Chiportal מסביר ארז שטיינברג, סמנכ"ל מחקר ופיתוח בסיפיה: "אמברלה היא חברת שבבים אמריקאית שהתחילה מתחום של מעבדים לוידאו – בעיקר מצלמות אבטחה, אחר כך עברה לרחפנים ויצרה מעבדים שמתאימים לראיה ממוחשבת – ISP שהוסיפו יכולות של דחיסת וידאו באיכות גבוהה. בשנים האחרונות החברה הוציאה לשוק מאיץ בינה מלאכותית (MCU) ומשפחה שלמה של מעבדים לתעשיית הרכב מהדרגות העממיות ועד דרגות היוקרה."
איפה נמצא התחום של ניטור הנהג במכלול השינויים שעוברים על תעשיית הרכב?
שטיינברג: "הענף התקדם במהירות בשנים האחרונות מאז החלה באירופה רגולצית NCAP – הגוף האירופאי שמבצע את הבדיקות למערוכת בטיחות לרכב, מבחני ריסוק ומנפיק לכל כלי רכב כוכבי בטיחות. NCAP הוציא בשנת 2018 מפת דרכים במטרה להגיע לאפס תאונות דרכים בהן מעורב הגורם האנושי עד 2025. הם פרסמו במפרט הדרישות סט של טכנולוגיות שצריך להתקין ברכב כדי לשפר את בטיחותו. אחת מהן היא ההמלצה לשלב במכוניות מערכת לניטור הנהג כדי למנוע מצבים של הרדמות והסחות דעת. משם זה חלחל גם למחוקק האירופאי והם פרסמו לאחרונה חוק שדורש התקנה של 13 מערכות בטיחות שיהיו חובה בכל רכב חדש שיימכר באירופה החל מ-2024. אחת המערכת הנדרשות היא מערכת ניטור של הנהג."
"אגב ישראל לא אימצה את החוק הזה ישירות, אבל בישראל כשמפרסמים רכבים מפרסמים גם את דירוג המכונית בפרמטרים שונים כגון של זיהום אוויר, וכמובן דירוג בטיחות. דירוג הבטיחות בתורו כולל את אותן 13 מערכות שבאירופה הפכו לחוק כך שממילא גם לישראל יגיעו מכוניות המכילות שבבים אלה. כפי שציינתי רוב תאונות הדרכים נגרמות בשל טעויות אנוש וחלקן הגדול – כ-87 אחוז נגרמות מהסחות דעת, רובן כמובן התעסקות עם טלפון, שליחה של הודעות טקסט, הפעלת ווייז, ספוטיפיי ועוד."
"כאשר מערכת כזו תהיה נפוצה יקרו כמה דברים. אנחנו מכירים היום מכוניות שמסוגלות לשמור מרחק או אף נתיב אבל צריכות אישור מהנהג. אם יתברר שהנהג לא שם לב לכביש, המערכת יכולה רק לצפצף ולהתריע אם לדוגמה הוא יסתכל על הטלפון יותר משתי שניות. ברכבים שתיה להם יכולת לעשות משהו באופן אוטונומי ובעיקר בלימה אוטונומית יש דרישה להגדיל את הרגישות של המערכות הללו. לדוגמה ברגע שהנהג לא מסתכל על הדרך יותר משניה, הרכב יהיה מוכן יותר לבלימה אוטונומית מהירה במקום הנהג".
יש כבר היום מכוניות אוטונומיות ברמה זו או אחרת, ובכל זאת היו להם תאונות, איך אתה מסביר זאת?
"יש כלי רכב שיכולים לנסוע במצבים אוטונומיים בכבישים מהירים, בטסלה קוראים לזה אוטו פיילוט – טייס אוטומטי, גם לקדילק יש דגם עם רמת אוטונומיה כזו. בכל זאת היו למכוניות אלה התנגשויות בעת נסיעה במצב אוטונומי. במכוניות ישבו נהגים שתפקידם היה להתערב במקרי חרום, אך לעיתים הם צולמו ישנים על הספסל האחורי. היו כמה שנהרגו כי ראו סרט תוך כדי נסיעה. אחת הטעויות הגדולות היא שהרכב לא מוודא שהנהג עם עיניים על הכביש ומסוגל להגיב במקרה שהנהג נכשל ולא מצליח לבצע את התפקיד שלו."
לדברי שטיינברג, זו אחת הסיבות לעיכוב בפיתוח המכוניות האוטונומיות. כשהנהג אשם חברת הביטוח שלו מכסה את הנזק, מי אחראי כשמכונית אוטונומית מעורבת בתאונה? לדבריו יהיה צורך לפתור את כל הבעיות החוקיות הללו לפני שאפשר יהיה להעלות באופן מאסיבי מכוניות אוטונומיות לכבישים.