זאת כחלק מחבילת החילוץ בשווי 2 טריליון דולר עליה הכריז בשבוע שעבר * נשיא IC Insights, ביל מקלין, סבור כי יהיה צורך בהוצאה של לפחות 150 מיליארד דולר בחמש שנים
תוכנית התשתית בשווי 2 טריליון דולר עליה הכריז בשבוע שעבר נשיא ארה"ב ג'ו ביידן מגדילה את סכום המימון שיוקצה להחייאת תעשיית המוליכים למחצה האמריקאית לכדי 50 מיליארד דולר. זאת לעומת 37 מיליארד שהוצעו במסגרת שני צעדים בשנה שעברה.
"הנשיא ביידן מאמין שעלינו לייצר, כאן בבית, את הטכנולוגיות והסחורות העומדות באתגרים של היום ומנצלות את ההזדמנויות של מחר", אמר הבית הלבן האמריקני בהודעה לעיתונות. "הנשיא ביידן קורא לקונגרס להשקיע 50 מיליארד דולר כדי ליצור משרד חדש במחלקת המסחר המוקדש לניטור יכולת התעשייה המקומית ומימון השקעות לתמיכה בייצור מוצרים קריטיים. הנשיא גם קורא לקונגרס להשקיע 50 מיליארד דולר בייצור ומחקר של מוליכים למחצה, כפי שמצוין בחוק השבבים הדו-מפלגתי."
סביר להניח שלהצעת התשתית של ביידן לא תהיה תמיכה דו-מפלגתית חזקה. מנהיג המיעוט בסנאט האמריקני, מיטש מקוונל, מתח ביקורת על תוכנית התשתיות כ"סוס טרויאני "שמסתיר העלאות מס אדירות שעלולות לפגוע בחברות ובמעמד הבינוני הגבוה.
התוכנית הועלתה אחרי ששתי יצרניות השבבים המובילות TSMC מטאיוואן וסמסונג מדרום קוריאה צפויות להרחיב את ההובלה שלהן בענף המוליכים למחצה השנה. הוצאות ההון המשולבות של סמסונג ו- TSMC בשנת 2021 יגיעו לפחות ל -55.5 מיליארד דולר, כך נמסר מ- IC Insights בעלון מחקר של חודש מרץ. סכום זה עולה במשך שנה אחת עולה על 50 מיליארד הדולרים המוצעים בתכנית ביידן, שתתפרס על פני תקופה של מספר שנים.
לפני יותר מ -70 שנה, ארה"ב ייצרה את כל המוליכים למחצה העולמיים אך מהווה כעת רק 12 אחוזים מהייצור העולמי, על פי התאחדות התעשייה למחצה.
כזכור אינטל הודיעה על השקעה של 20 מיליארד שקלים במפעלים חדשים בארה"ב במסגרת חטיבה חדשה לייצור עבור לקוחות אחרים בשלל טכנולוגיות. ואולם מנכ"ל אינטל פט גלסינגר צוטט על ידי רויטרס כי התוכנית של אינטל "אינה תלויה בגרוש של תמיכה ממשלתית. זו האסטרטגיה הנכונה עבורנו בהמשך". TSMC וסמסונג דווקא בונות על תמיכה ממשלתית.
בעוד שארה"ב עדיין מייצרת את מרבית התוכנות העיקריות לתכנון מוליכים למחצה וציוד ייצור, חברות בטייוואן, דרום קוריאה וסין מייצרות את רוב השבבים בעולם. לדומיננטיות המוגברת של תעשיית השבבים על ידי סמסונג ו- TSMC יש השלכות גיאופוליטיות ועסקיות רחבות היקף. דרום קוריאה נמצאת בטווח התקפה גרעינית של צפון קוריאה. טייוואן מאוימת בהשתלטות צבאית על ידי סין.
הסכום שהציע הנשיא ביידן ככל הנראה עדיין יפחת מהסכום הדרוש להחזרת ארה"ב למשחק. נשיא IC Insights, ביל מקלין, סבור כי יהיה צורך בהוצאה של לפחות 150 מיליארד דולר בחמש שנים (30 מיליארד שנה) כלומר פי 3 מהתוכנית של ביידן.