כך עולה מניתוח של מומחית לכלכלה בינלאומית באתר פורום מזרח אסיה. היא מכנה את המהלכים בעקבות חוק השבבים שחוקק לפני שנה כפרוטקציוניזם ומעורר חששות כי השוק האמריקני יהפוך לסגור בפני ייצוא אסיאתי
התגברות ההשקעות בייצור שבבים בארה"ב מאיימת לרוקן את תעשיית המוליכים למחצה האסיאתית. כך כותבת מרי איי לבלי, חוקרת במכון פיטרסון לכלכלה בינלאומית
אף על פי שיש להם דאגות דומות לגבי ביטחון כלכלי ועמידות, שותפי הסחר של ארצות הברית באסיה תוהים מה משמעות הקבלה החדשה של וושינגטון למדיניות תעשייתית עבור התפתחותם העצמית.
בעקבות הסיוע הממשלתי הנדיב, שוק פנימי גדול ויכולות מחקר ופיתוח חזקות, לארצות הברית יש את הכוח הכלכלי לתפוס חלק משמעותי מההשקעות העולמיות במגזרים תעשייתיים ממוקדים. המהלך האמריקני לקראת פרוטקציוניזם והרצון להעביר מסחר לחברים "בעלי דעות דומות" מעורר חששות כי השוק האמריקני יהפוך לסגור בפני ייצוא אסיאתי, אלא אם ייענו לדרישות האמריקניות לתקנים משותפים ולהגדרות שרשרת אספקה.
חוק השבבים והמדע, שאושר על ידי הקונגרס האמריקני ב-2022, ממחיש את כוונות ה-"reshoring" של וושינגטון והשלכותיהן עבור שותפי הסחר. החוק נועד להחזיר את ייצור המוליכים למחצה המקומי, שכיום מרוכז באסיה, על ידי הצעת תפריט של סובסידיות, זיכויי מס מסיים וכללים של תוכן מקומי המעודדים מחקר, פיתוח וייצור בארץ. התמיכה הדו-מפלגתית מראה על כך שהמגמה הזו תימשך בלי קשר למי שיושב בבית הלבן.
חוק השבבים של ארצות הברית עשוי להשפיע באופן משמעותי על חברות בטאיוואן, שהן מרכז מרכזי בתעשיית המוליכים למחצה העולמית:
- הפחתת תלות בשוק האסיאתי: עם השקעות גדולות בייצור מוליכים למחצה בארה"ב, ייתכן שחברות טאיוואניות יחוו ירידה בהיקף הזמנות מלקוחות אמריקניים, מאחר שארצות הברית תנסה להגדיל את הייצור המקומי שלה.
- צורך בהתאמה למדיניות חדשה: חברות טאיוואניות יצטרכו להתאים את עצמן למדיניות החדשה של ארצות הברית, כולל עמידה בתקנים ודרישות חדשות. זה יכול לדרוש שינויים באסטרטגיות הייצוא והייצור שלהן.
- השקעות במתקנים בארצות הברית: חברות מטאיוואן, כמו TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company), עשויות להגדיל את השקעותיהן בארצות הברית כדי לנצל את הסובסידיות והקרדיטים המסיים המוצעים על ידי חוק השבבים.
- מתח פוליטי-כלכלי: התפתחויות אלו עלולות להוביל למתחים פוליטיים וכלכליים בין טאיוואן וארצות הברית, וכן להשפיע על היחסים בין טאיוואן לסין, בהתחשב במעמדה של טאיוואן כמובילה בתעשיית המוליכים למחצה.
- התמודדות עם תחרות מוגברת: עם כניסתם של שחקנים חדשים לשוק והרחבת הייצור בארצות הברית, חברות טאיוואניות עשויות לצפות לתחרות מוגברת, דבר שידרוש מהן לשדרג את הטכנולוגיות והתהליכים שלהן כדי לשמור על יתרון תחרותי.
- גיוון של שווקים ושיתופי פעולה: חברות טאיוואניות יכולות לנסות לגוון את השווקים שלהן ולפתח שיתופי פעולה חדשים, גם באזורים אחרים מחוץ לארצות הברית. זה יכול לכלול הרחבת פעילות באירופה, דרום מזרח אסיה, או אפילו בתוך טאיוואן עצמה.