היום אנו שמחים לארח במדור “חמש עם…” את ד"ר הרולד וינר, שותף ומייסד Terra Venture Partners וחממת TerraLab ביקנעם. בראיון בלעדי ל- Chiportal אומר הרולד: "הדבר החשוב ביותר הוא להשקיע אנרגיה בדברים שיש לנו שליטה עליהם. הקורונה והשלכותיה בארץ ובעולם הן עובדות קיימות. הקורונה כאן וצריך לדעת להתנהל עימה. עלינו להתמקד בדרך שלנו ולהמשיך הלאה, ולא לשקוע במחשבות חסרות תועלת על כמה קשה או איך זה קרה או מתי זה יגמר". לפניכם הראיון המלא והמרתק עם הרולד וינר:
1. כיצד מתמודדת הקרן שלכם עם משבר הקורונה? (האם פיטרתם עובדים, צמצמתם פעילות וכו)
הפאניקה העולמית שנוצרה סביב משבר הקורונה נבעה בעיקר מפחד, בורות וחוסר וודאות מהלא נודע. לכן, מדינות, חברות ואוכלוסיות רבות נפגעו במידה רבה מהמשבר. בקרן טרה ובחממה, יש 26 חברות פורטפוליו. לשמחתנו, בשנה האחרונה רוב החברות גייסו סכומי כסף גדולים, כך שהמשבר תפס אותנו יחסית מוכנים. עם פרוץ משבר הקורונה קיבלנו החלטות מהירות מאד ביחד עם היזמים והגענו למצב בו כל חברה מצאה את המיקוד שלה ואת שיטת הפעולה המתאימה לתקופה זו. חלקם הגדול הגבירו את הקצב והמשיכו לעבוד, ועל כך אני מאד גאה.
2. איזה טיפ ניהולי להתמודדות עם המשבר אתה יכול לתת למנהלים אחרים בהייטק?
הדבר החשוב ביותר הוא להשקיע אנרגיה בדברים שיש לנו שליטה עליהם. הקורונה והשלכותיה בארץ ובעולם הן עובדות קיימות. הקורונה כאן וצריך לדעת להתנהל עימה. עלינו להתמקד בדרך שלנו ולהמשיך הלאה, ולא לשקוע במחשבות חסרות תועלת על כמה קשה או איך זה קרה או מתי זה יגמר.
בנוסף, קיימת בורות רבה וזרימת אינפורמציה מוטעית, מה שמחייב אותנו לקבל את הדברים בערבון מוגבל. חשוב ללמוד, לנתח, לחקור, ולשקול היטב כיצד לפעול. תשקיעו מחשבה בצרכים שלכם ושל הלקוחות שלכם, ורק לאחר מכן תפעלו.
.
לדעתי, כמעט כל בעיה בחיים טומנת בתוכה גם הזדמנות. הישראלים מצטיינים במציאת פתרונות יצירתיים לאתגרים, ולראייה חברות רבות פיתחו בזמן קצר מאד, פתרונות להתמודדות עם המשבר, בעיקר בהיבט הבריאותי. מספר הרעיונות שיצאו מישראל גבוהים מאוד ביחס לגודל המדינה שלנו לעומת שאר העולם ועל כך אנחנו צריכים להיות גאים.
3. סביר להניח שאתם משתמשים בעבודה מרחוק/מהבית – מה מסקנותיך משימוש בשיחות וידאו ועבודה מבוזרת?
אין ספק שעבודה מהבית היא יעילה מאד. אמנם למגע הפיזי ולמפגש פנים אל פנים יש משמעות ויתרונות, אבל מצד שני צריך להפנים שזמן הוא משאב חשוב וזמן מבוזבז מהווה את האויב הגדול ביותר של חברות הזנק. כמו בכל דבר בחיים הפתרון הוא האיזון הנכון. לעניות דעתי כל חברה, צריכה ללמוד לאזן בין עבודה מהבית לעבודה במשרד על פי פעילותה. אין מקום להכללות ואני סומך לחלוטין על שיקול דעתם של היזמים.
4. האם אתה צופה שינויים בהייטק ו/או בעולם העסקי בעקבות המשבר או שהכל יחזור לקדמותו?
אני מאמין שדברים ישתנו אבל לא באופן קיצוני לטווח הארוך כפי שרבים מאמינים. הפרק הזה של הקורונה חשוב לנו כי אנו חווים אותו בעצמנו במלוא העוצמה ולא היה כזה דבר דומה במהלך חיינו. חלק מהמצב נוצר בעקבות פאניקה, נקיטת צעדים שלדעתי היו מוגזמים ושגויים והובילו לקריסת עסקים.
בזכות הטבע האנושי ורוח הלחימה נוכל להתגבר. אני סבור שהחיים ישובו למסלולם ברוב התחומים במגבלות כל עוד נקפיד על הכללים של חבישת מסיכה, שמירת מרחק ושמירה על הגיינה. הסוד החשוב ביותר של ישראל הוא שאין לנו שום ברירה אלא להצליח באותם התחומים שבהם אנו מצטיינים בפועל. הצורך הקיומי הוא הקטליזטור החשוב ביותר לחדשנות ויצירתיות. אני בטוח שכמו שהיה לאורך 100 השנים האחרונות, המדע והטכנולוגיה יסייעו בסופו של דבר להתגבר על הוירוס הזה ועל אחרים שעוד יבואו.
אני גם רוצה להאמין שבעלי האמצעים וההון – חברות פיננסיות, משקיעים, קרנות הון סיכון וחברות מובילות ישקיעו משאבים רבים יותר בדברים החשובים באמת. הקורונה הכריחה אותנו לעשות חשבון נפש מעמיק, ואני מאמין שמה שחווינו, כולל העובדה שאיבדנו את החופש לצאת, לחבק, להיפגש, עשה לכולנו משהו חיובי והכניס אותנו לפרופורציות שלצערי אבדו מזמן.
אני מקווה מאד שהעולם העסקי יתמקד במה שחשוב – פחות גיימינג וגמבלינג, פחות שיווק ודחיפת מוצרים לא הכרחיים באופן בלתי מרוסן, יותר צניעות, ערבות הדדית, אחריות חברתית ופשטות. יותר השקעה בדברים קריטיים שיסייעו לכולנו לשמור על העולם ועל הבריאות , עלינו לפתור את הבעיות הגדולות שמאיימות על עתיד הדורות הבאים וגם להבין טוב יותר את הוירוס כדי להיות מוכנים יותר מכל הבחינות. הפתרון יימצא אם נתמקד בדברים החשובים.
5. מסקנות כלליות ותובנות שלך ממשבר הקורונה (מה היית צריך לעשות אחרת, מה צריכה לעשות ממשלת ישראל למען התעשיה, מה הציפיות שלך מספקים, לקוחות, עובדים?)
לדעתי הממשלה עשתה טעות בעיקר בכך שיצרה פאניקה והעתיקה את האמצעים שנקטו מדינות אחרות בעולם ובכך גרמו לנזק בלתי מידתי לכלכלה ולמשק. אך אני מאמין שלהבנתם, כולם עשו את הכי טוב שאפשר בזמן אמת וחכמה בדיעבד היא תמיד בעייתית.
בתוך כל הכאוס שנוצר מי שהצטיין באופן מדהים, כמו תמיד, זו הרשות לחדשנות. בשלב מוקדם מאד הם הבינו את גודל הבעיה והחלו לתת מענה מיידי ליזמים שעולמם קרס ברגע. אם כל רשויות המדינה היו מתנהגות כמו הרשות, היינו מונעים את התסכול וחוסר התקווה שהשתלטה אצל חלק גדול מאד מהישראלים. תוך כדי עבודה מהבית הרשות לחדשנות הקימה פורומים, שהקשיבו לכאב של היזמים ונתנו פתרונות בזמן שיא והבינו שהצורך העיקרי של היזמים בתקופה המאתגרת של חוסר וודאות הוא חוסן נפשי ורוח גבית.
המסקנה העיקרית שלי מהמשבר היא שאנחנו שווים את מה שנשאיר אחרינו. לכן חשוב להשקיע את מירב מאמצינו ואת זמננו המוגבל במתן ערך אמיתי לדורות הבאים, בחינוך, בריאות, רווחה, ומגוון רחב נוסף של תחומים, שכוללים גם מדע וטכנולוגיה, שיאפשרו לנו לשפר עוד יותר את איכות החיים, טיבם וערכם ולהתמודד עם משברים מכל סוג שהוא. עלינו להתמקד במניעה במקום בתיקון – לפתח פתרונות מראש ולא בדיעבד, וכך נקטין נזקים. תמיד קל יותר למנוע מאשר לתקן וכך גם הרבה פחות כואב. סוף מעשה במחשבה תחילה.