השנה חוגגת חברת השבבים טאואר 30 שנה להקמתה. עד כה לא שמענו כיצד מתכננים קברניטי החברה לחגוג את המאורע החשוב של מפעל השבבים העצמאי (בינתיים) היחידי בישראל אך זוהי הזדמנות טובה לשוב לאחור ולהיזכר כיצד הוקם המפעל בישראל ומדוע דווקא במגדל העמק?
חברת טאואר סמיקונדקטור החלה את דרכה כמפעל ייצור במגדל העמק בשנת 1983 אך למעשה המפעל כבר הוקם כ-10 שנים קודם לכן ע"י חברת נשיונל סמיקונדקטור.
בשנת 1978 הקים צבי סוחה מרכז מו"פ של חברת השבבים האמריקאית נשיונל סמיקונדקטור בהרצליה. באותם ימים עבד ישראלי אחר בשם ד"ר גיורא ירון כפיזיקאי במשרד הראשי של החברה בסנטה קלרה . ירון שכנע את הנהלת נשיונל סמיקונדטור להקים מפעל יצור בישראל וב־1979 הגיע לישראל פייר למונד, מנכ"ל נשיונל סמיקונדקטור דאז כדי להחליט היכן יוקם המפעל.
למונד נפגש עם נציגים ממשלתים רבים שהבטיחו תמיכה משמעותית בהקמת המפעל ובסופו של דבר החליט להקים את המפעל ב…מגדל העמק. שאול עמור ראש עירית מגדל העמק אף הצליח לשנות את מעמד העיר מאזור פיתוח ב' לאזור פיתוח א', כדי לאפשר לנשיונל סמיקונדקטור לזכות במירב ההטבות הניתנות במסגרת החוק לעידוד השקעות הון. בניית המפעל הושלמה בשנת 1985 ואחד המוצרים הראשונים שיוצר במפעל היה NS32332 – המעבד הראשון בעל מהירות 32 ביט.
בשנת 1993, על רקע משבר עולמי בתעשיית הסמיקונדקטור, החליטה נשיונל לסגור את המפעל במגדל העמק, אך הסגירה נמנעה לאחר שהחברה לישראל רכשה אותו בתמורה ל- 250 מיליון דולר והפכה אותו לחברה עצמאית בשם טאואר סמיקונדקטור. מאז עברה החברה תהפוכות רבות, במגדל העמק הוקם מפעל יצור נוסף (פאב 2) המייצר שבבים בטכנולוגיות 0.18-0.13 מיקרון ובהשקעה כוללת של 1.1 מיליארד דולר. ההשקעות הגדולות בהקמת פאב 2, הביאו לכך שהחברה צברה הפסדים גדולים ודרשה גיוסי הון נוספים . ב2005 הגיע לחברה ראסל אלוונגר, מנהל אמריקאי מנוסה מתעשיית השבבים. אלוונגר הצליח לשקם את החברה ומשנת 2010 החלה טאואר ליהנות מתזרים מזומנים חיובי.
כיום נחשבת טאואר לאחד המפעלים המצליחים בעולם ליצור שבבים אנלוגים. בשנה שעברה הודיעה אינטל על כוונתה לרכוש את טאואר בתמורה ל- 5.4 מילארד דולר אך העסקה טרם אושרה ע"י הרגולטורים ברחבי העולם.
ונחזור לידידנו פייר למונד. מי שהחליט בעצם על הקמת המפעל בישראל (בערך באותו הזמן שאינטל הקימה את המפעל הראשון שלה בישראל).
למונד, נחשב כיום לאחד מהאבות המייסדים של תעשיית השבבים בעמק הסיליקון בקליפורניה וכמשקיע אגדי שהיה שותף לשורה ארוכה של חברות הייטק מצליחות.
הוא נולד בפריז, צרפת ב-1930, השלים שם שני תארים בהנדסת חשמל ופיזיקה והגיע לעמק הסיליקון בשנת 1957. בתחילת שנות ה-60 הצטרף לחברת Fairchild Semiconductor אותה הקים כמה שנים קודם לכן גורדון מור (הידוע כאחד ממייסדי אינטל והאיש שקבע את "חוק מור") . בשנת 1967 עזב כדי לנהל ספין-אוף בשם נשיונל סמיקונדקטור ( (National Semiconductor ביחד עם צ'רלס ספורק ובוב וידלר.
למונד עבד בנשיונל במשך 15 וכשפרש הפך למשקיע בקרן הון הסיכון הידועה Sequoia Capital . במהלך 27 שנותיו ב- Sequoia היה מעורב בשורה ארוכה של השקעות מוצלחות בתחום השבבים ושימש כיו"ר שלCypress Semiconductor, Microchip Semiconductor, Vitesse, Verisity ורבות אחרות. הוא גם סייע ליזמים של Youtube בתחילת דרכם. מאוחר יותר היה מעורב בהשקעות הון סיכון אחרות וכך הוא עושה עד היום (בגיל 94).
בביקורי לפני כחודשיים בעמק הסיליקון נפגשתי עם פייר למונד כדי להתייעץ עימו בנושא מסוים. במהלך פגישתינו שנערכה בבית קפה אופנתי ברחוב יוניברסיטי (רחובה הראשי של העיר פאלו אלטו) התגלגלה השיחה על הפעילות של נשיונל סמיקונדקטור בישראל. לפתע שאל אותי פייר: "האם אתה יודע מדוע בחרתי להקים את המפעל שלנו במגדל העמק? "כמובן" עניתי "כי שם קיבלת את הטבות המס הכי טובות וזו גם בטח היתה המלצת הצוות שלך". "לא ולא" ענה לי פייר הנמרץ. ואז, מול פני המשתאות גילה לי כי "הסיבה האמיתית פשוטה בהרבה. שאול עמור ראש העיר של מגדל העמק פשוט ידע… לדבר צרפתית" כל כך פשוט כל כך טבעי!
חירטוט. קיבלו הטבות מס מטורפות.