כביש 60 חוצה את ישראל מדרום לצפון. ראשיתו בבאר שבע וסופו בנצרת אך רובו עובר באזורי יהודה ושומרון, ונתיבו ידוע גם בשם "דרך האבות", בה, על פי המקרא, חיו ופעלו אבות אבותינו כבר לפני כ-4,000 שנה.
כיום נמצאים לאורכו של הכביש כמה מהיקבים הבולטים באיזור יהודה ושומרון שכרמיהם נהנים מתנאי האיזור בו גידלו גפני יין כבר בימי התנ"ך. מאז, נעקרו רוב הגפנים במיוחד בתקופת השלטון המוסלמי אך אלפי הגתות החצובות בסלע ופזורות בכרמים ובחצרות הבתים נותרו כעדות חיה ליצור היין באיזור. הלילות הקרים והימים החמים יוצרים אקלים אידאלי עבור הענבים הגדלים בגובה של 650-900 מטר מעל פני הים.
לאחרונה יצאתי ביחד עם שני חברים חובבי יין לביקור בכמה מיקבי יהודה ושומרון. תחנתינו הראשונה היתה יקב שילה.
יקב שילה
היקב הוקם בשנת 2005 ע"י ד”ר מאיר שומר, יהודי חם ממקסיקו והינן עמיחי לוריא. כיום מייצר היקב כ- 300,000 בקבוקים במספר סדרות ומייצא כ-60% מתוצרתו. היקב הממוקם במספר מבנים באיזור התעשיה של הישוב שילה התרחב וגדל מאד בשנים האחרונות וממש בימים אלו נבנה עבורו מבנה חדש שיכלול לראשונה גם מרכז מבקרים. נפגשתי עם עמיחי כדי לטעום ממיטב ינותיו אך באין מרכז מבקרים ואפילו לא חדר ארוח, קיימנו את הטעימה במועד אחר ובמקום אחר. טעמנו:
- רוזה 2021
- לג'נד פידלר 2020
- מרלו מסדרת Secret Reserve 2019
- פטיט סירה מסדרת Secret Reserve 2019
- מוזאיק 2019
- אקסלוסיב מוזאיק 2017
- קברנה סוביניון מסדרת Secret Reserve – 2013 מגנום
הרשימו במיוחד:
אקסלוסיב מוזאיק 2017
צבעו אדום כהה מאד נוטה לשחור. באף קיבלתי ארומות של פטל שחור,אוכמניות, קפה, שוקולד וריחות ליקר עם מעט יריקרקות ברקע. בחיך היין היה מאוזן ומורכב, טעמיו כשל פירות יער במיוחד אוכמניות ופטל עם סיומת אלגנטית וארוכה. למרות שהוא כבר בן חמש שנים נראה כי עתידו לפניו והוא ימשיך להשתבח עם הזמן. יין זה שהוא יין הדגל של היקב עשוי מבלנד של סירה, קברנה סובניון, מרלו, פטי ורדו, ומלבק מכרמים בהרי יהודה.
קברנה סוביניון מסדרת Secret Reserve – 2013 מגנום
צבעו אדום כהה, האף מתמלא ניחוחות של שזיפים ודובדבנים שחורים, אקליפטוס, אספרגוס ועשבי תיבול. בפה קיבלתי טעמי שזיפים שחורים ובשלים. מורכב ועשיר. מכיוון שהיין כבר בן קרוב ל-10 שנים הזמן ריכך ועידן אותו ושתינו אותו בזמן נכון. גם העובדה שהבקבוק בו התיישן היה מגנום עזרה מן הסתם. היין עשוי מענבי קברנה סובניון מהחלקות המובחרות ביותר של היקב שהתיישנו בחביות עץ אלון צרפתיות במשך 18 חודשים.
לסיכום ניתן לומר כי ינות היקב מצטיינים באיכות פרי טובה. כולם בעלי גוף מלא ואחוז אלכוהול גבוהה (בדרך כלל 15% ומעלה) העוזר ליצור מתיקות מדומה ליין. יחד עם זאת, כל הינות (להוציא המגנום 2013) היו בעלי טאניות גבוהה הפוגמת ביכולת ליהנות מהיינות במיוחד כשהם צעירים. לכן לא מפתיע ששני הינות שהרשימו במיוחד היו כבר בני 5 ו-9 שנים.

יקב בית אל
היקב המשפחתי הוקם בשנת 1996 ע"י הלל ונינה מן. הלל, נצר למשפחה קליפורנית בעלת יקב בסונומה, הכיר את נינה בקיבוץ שעלבים, שם שימש כאגרונום של הקיבוץ. כיום מייצר היקב כ-20,000 בקבוקים ועובדים בו גם שני הבנים שלום דוד (שלמד כימיה ופקחות מזיקים) האחראי לגידול הקברנה פרנק וישראל שהוא הכורם ומנהל היקב.
מיד לאחר הגעתינו ליקב התעקש הלל לקחת אותנו לביקור בכרמי היקב הנמצאים על טרסות של גפנים בינם נטועים גם עצי תאנה, רימון וזית ומולם נוף היפה של הרי שומרון. יקב בית אל מגדל ומייצר ינות מזני קברנה סוביניון, קברנה פרנק, מרלו, מרסלן, מלבק, פטיט ורדו וקריניאן. בשנים האחרונות נעזרו אנשי היקב בינן לואיס פסקו (לשעבר ינן ראשי ביקב רקנאטי ותשבי) כיועץ.
במרכז המבקרים הידידותי של יקב בית אל טעמנו כמה מהינות שמייצר היקב ביחד עם הלל, שלום דוד וישראל. טעמנו:
- קריניאן נוף צוקים Late Harvest2020
- מרלו תפוח 2019
- קברנה סובניון רזרב מסדרת Revelation 2016
- סן ג'ובזה 2016
- מלבק קברנה סובניון מסדרת טל בנימין 2019
- קברנה סובניון אמונה מסדרת טל בנימין 2018
הרשימו במיוחד:
קברנה סובניון רזרב מסדרת Revelation 2016
צבעו אדום כהה נוטה לשחור. באף הרחתי שזיפים שחורים לצד ירקרקות אופיינית לזן. בנוסף קיבלתי ריחות נעימים של שוקולד, קפה ווניל המתקבל משהיית היין בחביות החדשות. בפה היין היה בעל גוף מלא, בולט בטעמי פירות שחורים בעיקר שזיפים בתוספת מעט ציפורן. ליין חמיצות נעימה ומורכבות ההופכת אותו ליין טוב ומעניין. זהו יין הדגל של היקב והוא עשוי מגפנים המגיעים מכרם יחידני השתול באדמת טרה רוסה שם מקפידים בני משפחת מן על דילול הפרי. הדילול מותיר אותם עם יבול נמוך אך עם איכות מקסימלית. היין שהה כ-21 חודשים בחביות חדשות עשויות אלון צרפתי. אמנם מדובר ביין טוב אך מחירו (כ-200 ש"ח לבקבוק) הוא מופרז לטעמי.
מלבק קברנה סובניון מסדרת טל בנימין 2019
צבעו אדום כהה אטום, כמעט שחור, באף קיבלתי ניחוחות פרי בשל בעיקר שזיפים ורימונים בשילוב סוכרית טופי ומעט פלפל. הפה התכתב עם האף בטעמים עשירים של פירות יער שחורים בשלים (בעיקר אוכמניות) בשילוב טעמים המזכירים מסטיק בזוקה ומעט מליחות בסיום.
היין בעל גוף מלא, עגול ומאוזן. עשוי מ-71% ענבי מלבק ו-29% קברנה סובניון. לאחר התסיסה התיישנו הענבים במשך 18 חדשים בחביות עץ אלון חדשות.
לסיכום אומר כי ההתרשמות מכל ינות היקב היא כי כולם עשוים בסגנון דומה המושפע מהעובדה כי הלל אוהב לבצור מאוחר כאשר הענבים בשלים למדי. עובדה זו מפיקה ינות בעלי גוף מלא, עשירים בטעמים מתקתקים, בעלי טאנינים רכים ועגולים אך לפעמים לא מתוכחמים יתר על המידה וגם חסרים חמיצות מאזנת שתאפשר לינות להתיישן כראוי לאורך שנים.

טעימת ינות יקב בית אל צילום: שלמה גרדמן
יקב פסגות
כשנכנסים בשעריו של יקב פסגות היפהפה, הממוקם באיזור התעשיה של שער בנימין, אפשר בקלות לחשוב כי הגעתנו ליקב באזור בורדו או טוסקנה. מבט נוסף על מבנה היקב והחצר הגדולה שבאמצעיתו, מגלה כי צורתו מזכירה יותר חאן ארץ ישראלי, כזה ששימש כאכסניה לשיירות סוחרים במשך מאות בשנים.
מדובר באחד היקבים המפוארים והיפים בישראל שהושקע בו ממון רב. היקב הוקם בשנת 2003 ע"י יעקב ונעמה ברג אך למשכנו החדש עבר רק בשנת 2020. היקב החדש הוקם בעזרת הונו של לאון פאליק, מליונר אמריקאי בעל מאות חנויות דיוטי פרי בארה"ב, קנדה ומקסיקו והוא מייצר למעלה מ – 750,000 בקבוקים מ- 15 סוגים שונים, ולמעלה מ- 70% מהם מיוצאים לעשרות מדינות בעולם. על תוית ינות הפרימיום של היקב מופיעה הטבעה שהיא למעשה שיחזור של מטבע עתיק מתקופת המרד הגדול (66-73 לספירה). המטבע נתגלה במהלך חפירת המערה בה מיושנים יינות היקב.
לאחר ביקור במרכז המבקרים המעוצב והמזמין של היקב ירדנו לחדר הטעימות המשקיף על חדר החביות העצום אותן ניתן לראות מבעד לחלונות זכוכית ענקים. לאחר כמה דקות בהן הטעימה לנו נציגת היקב את הינות, הצטרף אלינו סם סרוקה ינן היקב. טעמנו:
- רוזה 2021
- שרדונה 2021
- אדום (Edom) 2020
- מרלו 2020
הרשימו במיוחד:
שרדונה 2021
צבעו צהבהב בהיר כמעט לבן, באף הרחתי ריחות לימונים בשילוב ניחוחות טרופים בעיקר מלון. בפה קיבלתי יין רענן, עשיר ואלגנטי,בעל טעמי תפוח עץ צהוב, וניל וחמיצות מצוינת. היין עשוי מחמש חלקות שונות של שרדונה ושהה 8 חודשים בחבית מה שהוסיף לו מורכבות וגוף . יין בהחלט מוצלח שגם נותן תמורה טובה לכסף.
אדום (Edom) 2020
צבעו אדום כהה, חלל האף מתמלא בארומות של צימוקים, קרמל, וניל ועשבי תיבול.
בפה טעמי פירות יער, וצימוקים. ליין גוף מלא ועשיר עם תוספת עדינה של תבלינים ההופכת אותו למורכב ומעניין. זהו יין בורדולזי קלאסי המשלב את ארבעת הזנים המסורתים
קברנה סוביניון, מרלו, קברנה פראנק ופטיט וורדו. היין התיישן 14 חודשים בחביות עץ אלון צרפתיות ואמריקאיות.
נראה כי יקב פסגות נמצא במצב בוגר יותר משני היקבים הקודמים בהם ביקרנו. שני היננים יעקב אוריה (עד לקיץ 2020) וסם סורוקה אשר שקדו על ינותיו הם יננים מנוסים שבעזרת הידע והציוד המתקדם העומד לרשותם הצליחו לייצר ינות טובים, עם שינויים מינורים באיכותם בין שנה לשנה ועם יחס טוב בין התמורה לעלות.

לבן, רוזה ואדום ביקב פסגות צילום: שלמה גרדמן
לסיכום סיורינו אוסיף ואומר כי רוב חובבי היין בישראל רגילים לשתות ינות המגיעים מאיזור הגליל או הרי יהודה, אך חשוב לדעת כי גם ביקבי יהודה ושומרון מייצרים ינות טובים ומעניינים. ההסטוריה מוכיחה כי זהו איזור בו יצרו יין כבר בימי התנ"ך והוא מתאים לכך עד היום. אז בפעם הבאה כשאתם מסיירים באיזור כביש 60 עצרו לבקר באחד או יותר מהיקבים הפזורים לאורכו ואם לא יוצא לכם להגיע לשם, פשוט הכנסו לחנות היין הקרובה לביתכם. בטוח שתמצאו שם כמה נציגים טובים של יקבי יהודה ושומרון.