שירות המחקר של הקונגרס פרסם בשבוע שעבר דו"ח על מדיניות המוליכים למחצה החדשה של סין
מאז אוגוסט 2020 פרסמה ממשלת הרפובליקה העממית של סין כמה אמצעי מדיניות חדשים הקשורים להעלאת התפתחות ענפי המוליכים למחצה והתוכנה שלה. כעת התווסף אליו גם סעיף המחייב כל חברת שבבים שרוצה לעשות עסקים בסין להעביר אליה את כל ה-IP. כך עולה מדוח שפרסם שירות המחקר של הקונגרס פרסם ב-20 באפריל 2021 שעסק במדיניות המוליכים למחצה החדשה של סין.
https://assets.documentcloud.org/documents/20688589/chinas-new-semiconductor-policies-issues-for-congress-april-20-2021.pdf
בעבר הסין הסכימה שלא תדרוש או תלחץ על חברות להעביר טכנולוגיה בתמורה לאישור לעסקאות השקעה, או כתנאי לכך שהצדדים יקבלו או ימשיכו לקבל יתרונות שמעניקה סין .בסוף מרץ 2021, הוציאו סוכנות התכנון בסין הפיתוח הלאומי וועדת הרפורמה במדינה, הנחיות נוספות לגבי המדיניות החדשה בהם מובהר כי ממשלת סין תדרוש כי הפטנטים הרלוונטיים ותקנות ה- IP הרלוונטיות לפי אמצעייה יהיו בבעלות עסק מובחן ועצמאי מבחינה חוקית בסין, ולא ניתן יהיה להחזיקם או לשלוט בהן בו זמנית מחוץ לסין . על פי מדיניות זו, פטנטים ו IP קשור שהוגש לממשלת סין לבדיקה ידרוש אישור ממשלתי.
באוגוסט 2020 פרסמה מועצת המדינה בסין את ההודעה על מספר מדיניות לקידום הפיתוח האיכותי של תעשיית המעגלים המשולבים ותעשיית התוכנה בעידן החדש, המספקת מסגרת רחבה. במרץ 2021 הוציאה ממשלת סין מספר אמצעי יישום הכוללים קריטריונים שחברות צריכות לעמוד בהן כדי לזכות בהעדפות הממשלה, כמו גם הוראות מס ותעריפים. ממשלת סין צפויה להוציא רשימות עם פרטים נוספים על חברות ספציפיות, פרויקטים, טכנולוגיות, חומרי גלם ורכיבים שיש לעודד אותם על ידי המדינה.
המדיניות החדשה של סין מעודדת חברות מוליכים למחצה אמריקניות וזרות – כולל חברות אלה מטייוואן, הונג קונג וממקאו – להעביר טכנולוגיות מסוימות, קניין רוחני (IP), כישרון ומחקר ופיתוח (מו"פ) לפעילות בסין. מדיניות זו מכוונת ליכולות ברחבי שרשרת המוליכים למחצה, כולל תכנון מעגלים משולבים (IC), ייצור, ציוד, תכנון תוכנה וכלים, אריזה ובדיקה וחומרים. מדיניות זו מציעה תנאים מועדפים במהלך עשר השנים הבאות – כולל מס, תעריף, מימון והגנת IP – לחברות המוכנות לבסס יכולות, כולל מתקני ייצור, בסין. מדיניות זו מחייבת חברות להעביר IP מסוימות – כולל מספר ספציפי של פטנטים על המצאות,
לפי הדוח מערכות המוליכים למחצה בסיסיות כמעט לכל פעילויות המודרניות של הביטחון התעשייתי והלאומי, והן מהוות אבני בניין חיוניות של טכנולוגיות מתפתחות אחרות, כגון בינה מלאכותית, מערכות אוטונומיות, תקשורת 5G ומחשוב קוונטי. במשך יותר משישה עשורים, הגבירו צמיחה עקבית ביכולות מוליכים למחצה וביצועים והוזלת עלויות מקבילות את התפוקה והפרודוקטיביות הכלכלית של ארה"ב ואפשרו מוצרים, שירותים ותעשיות חדשים.
רבים מחברי הקונגרס וקובעי המדיניות האמריקניים מודאגים מכך שמדיניות המוליכים למחצה המובילת על ידי סין, אם תצליח, עלולה להוביל לאובדן המנהיגות הטכנולוגית האמריקאית ולהעביר לסין משמעותית את ייצור המוליכים למחצה העולמיים ואת יכולות התכנון והמחקר הקשורות אליו.
עוד מציין הדוח כי יכולות מוליכים למחצה סיניות עשויים לסייע לה בהתקדמות טכנולוגית במגוון תחומים כולל יישומים צבאיים. אף על פי שחלק מהמדינות, כולל ארצות הברית, תומכות בתעשיית המוליכים למחצה המקומית שלהן, היקף המאמצים המובלים על ידי סין הם חסרי תקדים בהתחשב בכמות המימון הממלכתי הכרוך בכך, שאיפות הממשלה הסינית להוביל בכל שרשרת הערך של מוליכים למחצה, מיקוד ליכולות אמריקאיות וזרות, והשיטות המסוימות בהן משתמשת סין, אשר נראה כי הם מערערים על הכללים והנורמות העולמיים הנוכחיים.