כך עולה מדוח מצב התעשייה של איגוד תעשיית השבבים (SIA) שהוכן בשיתוף עם חברת הייעוץ Boston Consulting Group ואוניברסיטת אוקספורד שהתפרסם השבוע
"בשנים האחרונות חוותה תעשיית השבבים צמיחה משמעותית לצד אתגרים רבים, כאשר שנת 2024 מהווה נקודת מפנה עבור המגזר האמריקני. על פי דוח מצב התעשייה של איגוד תעשיית השבבים (SIA), היקף המכירות העולמי של שבבים הגיע ל-527 מיליארד דולר בשנת 2023, עם כמעט טריליון שבבים שנמכרו ברחבי העולם. השנה הנוכחית מביאה עמה מגמת עלייה, הודות לביקוש הולך וגובר והשקעות אסטרטגיות המונעות על ידי חוק השבבים והמדע (CHIPS and Science Act)." דוח מצב התעשייה של איגוד תעשיית השבבים (SIA) שהוכן בשיתוף עם חברת הייעוץ Boston Consulting Group ואוניברסיטת אוקספורד והתפרסם השבוע.
התאוששות התעשייה והתחזיות להמשך
למרות מיתון מחזורי שחווה שוק השבבים במחצית הראשונה של 2023, המחצית השנייה התאפיינה בהתאוששות חזקה, במיוחד במגזרים כמו תעשיית הרכב, התעשייה והבינה המלאכותית. על פי תחזיות אנליסטים, 2024 צפויה להציג צמיחה שנתית דו-ספרתית, מה שמעיד על עמידות השוק ועל הפוטנציאל להתרחבות נוספת.
השקעות והגדלת קיבולת הייצור
מאז הוצג חוק השבבים (CHIPS) בשנת 2020, הוכרזו למעלה מ-90 פרויקטים חדשים לייצור שבבים בארצות הברית, בסכום כולל של כ-450 מיליארד דולר, הפרוסים ב-28 מדינות. השקעות אלו צפויות לייצר מעל ל-58,000 משרות חדשות בתחום תעשיית השבבים ולתמוך במאות אלפי משרות נוספות בכלכלה הרחבה.
דוח משותף של איגוד השבבים (SIA) וחברת הייעוץ BCG צופה כי הקיבולת של תעשיית השבבים האמריקנית תגדל ב-203% מ-2022 ועד 2032, מה שמציב אותה עם שיעור הצמיחה הגבוה ביותר בעולם. עד 2032, ארה"ב צפויה לתפוס 28% מהקיבולת הגלובלית של ייצור שבבים מתקדמים (פחות מ-10 ננומטר) ולתפוס 28% מההשקעות ההוניות העולמיות בסקטור זה. ללא חוק השבבים, הייתה ארה"ב תופסת רק 9% מההשקעות ההוניות העולמיות.
פיתוח כוח האדם: התמודדות עם המחסור בכישרונות
ההתרחבות המהירה של תעשיית השבבים האמריקנית מדגישה את הצורך בכוח עבודה מיומן. מחקר שנערך על ידי איגוד השבבים ואוניברסיטת אוקספורד צופה מחסור של 67,000 טכנאים, מדעני מחשב ומהנדסים בתחום השבבים עד שנת 2030, וכן פער של 1.4 מיליון עובדים בכלכלה האמריקנית הרחבה. התמודדות עם מחסור זה דורשת גישה מקיפה במדיניות ציבורית, כולל השקעות בחינוך STEM, תוכניות להכשרת עובדים ורפורמות ממוקדות בהגירה כדי למשוך ולשמר כישרונות גלובליים.
תחרותיות גלובלית ומדיניות סחר
תעשיית השבבים האמריקנית אחראית ל-50.2% מהכנסות המכירות העולמיות, מה שממקם אותה כמובילה בתחום המחקר והפיתוח, התכנון והייצור. עם זאת, מתחרים גלובליים מצמצמים את הפער, כאשר מדינות כמו סין, האיחוד האירופי ויפן מכריזות על השקעות ואסטרטגיות משמעותיות לחיזוק מגזרי השבבים שלהן. לדוגמה, חוק השבבים של האיחוד האירופי (EU Chips Act) שואף להכפיל את נתח השוק של אירופה ל-20% עד 2030, בעוד שסין ממשיכה להשקיע רבות בקיבולת הייצור המקומית.
בשל התפתחויות גלובליות אלו, מדגיש SIA את החשיבות של מדיניות סחר שתפתח שווקים חדשים לשבבים האמריקניים, תגן על קניין רוחני ותחזק את שיתופי הפעולה עם כלכלות ידידותיות. התעשייה מייצרת כשלושה רבעים מהכנסותיה בשווקים זרים, מה שממחיש את הצורך ביחסי סחר בינלאומיים איתנים.
אתגרים והזדמנויות לעתיד
בעוד שארצות הברית נמצאת במסלול לצמיחה, עדיין קיימים אתגרים. פגיעות בשרשרת האספקה, מחסור בכוח אדם והצורך בהמשך החדשנות הם תחומים מרכזיים הדורשים תשומת לב. הדוח מדגיש גם את חשיבות היוזמות לקיימות, כגון התמודדות עם חששות סביבתיים הנוגעים לחומרים פר-ופוליפלואורואלקילים (PFAS) בתהליך ייצור השבבים.
לסיכום, העתיד של תעשיית השבבים בארה"ב נראה מבטיח, אך לשמירה על מעמדה כמובילה גלובלית דרושות השקעות אסטרטגיות, תמיכה במדיניות ושיתוף פעולה בינלאומי. דוח SIA לשנת 2024 מדגיש את התפקיד הקריטי שממלאים השבבים בחברה המודרנית ואת הצורך במאמצי ממשל ותעשייה להמשך חיזוק מגזר בסיסי זה.
"המוליכים למחצה מעולם לא מילאו תפקיד חשוב יותר בחברה מאשר היום, ולעתיד התעשייה שלנו מעולם לא הייתה תקווה כה רבה. איגוד תעשיית המוליכים למחצה (SIA) מצפה להמשיך לעבוד עם מנהיגי הממשלה כדי לחזק את התעשייה היסודית הזו לשנים רבות קדימה." אומר נשיא האיגוד ג'ון נויפר.