יקב בת שלמה שוכן בישוב באותו השם הקשור לאדם שהביא לארץ את תעשית היין המודרנית הלא הוא הברון אדמונד דה רוטשילד. בשנת 1887 ביקר לראשונה בישראל, הנדיב היהודי הידוע אדמונד דה רוטשילד. במהלך ביקורו הודיע כי החליט לסייע להקים בארץ ישראל חקלאות מקומית בכלל ויצור יין בפרט. שנה לאחר מכן בשנת 1888 הוקמה לא רחוק מזכרון יעקב המושבה בת שלמה הקרויה ע"ש בטי אימו של הברון וביתו של סלומון (שלמה) דה רוטשילד. היה זה אחד הישובים הראשונים בו נטעו גפנים ליצור יין בישראל. שנה לאחר מכן הוקמו יקבי כרמל מזרחי במושבות זכרון יעקב וראשון לציון.
בשנת 2010 החליט יזם ההייטק אלי וורטמן, להקים בבת שלמה יקב בשיתוף ארי ארל, היינן שהגיע מעמק נאפה, קליפורניה. הם נטעו בשדות בת שלמה 15,770 שתילי גפנים ממגוון סוגי ענבים והתחילו לחדש ימיה של בת שלמה כישוב העוסק בגידול והפקת יין. כיום יקב בת שלמה ממוקם בבית יפהפה שהוא גם אחד הבתים הראשונים של המושבה המקורית. המקום שופץ בצורה מרשימה וכולל גם מלון בוטיק מעוצב.
ביקרתי ביקב ביחד עם כמה מחברי חובבי היין כדי להכיר מקרוב את ינות היקב. את המפגש ערך הינן ארי ארל שארח אותנו בחום וברוחב לב. טעמנו מנעד רחב של ינות שכללו את הבאים:
רוזה 2022
ליין צבע ורדרד כתום. האף מתמלא בריחות פרי הדר, מישמיש וגם מעט עשבי תיבול. בפה קיבלתי טעמי אפרסק מתקתק, בעל חומציות נעימה, מינרליות טובה ומעט מרירות בסיום. עשוי מענבי גרנאש שנבצרו בבציר ידני.
סובניון בלאן 2023
צבעו צהבהב בהיר מאד כמעט שקוף, ארומטי כיאה לסובניון בלאן עם ריחות הדרים וליצ'י. בפה קיבלתי יין עוצמתי, גוף מלא, חמיצות מאזנת וטעמים טרופים בעיקר של מלון וליצ'י. היין הותסס במיכל בטון דמוי ביצה ושהה על שמריו (sur lie) במשך 6 חודשים.
שרדונה 2022
השרדונה מבציר 2022 מזכיר ינות שרדונה מקליפורניה, מקום מוצאו של ארי. צבעו צהוב בהיר, באף אפשר לחוש ריחות וניל, בריוש וחמאה שחלקם מגיע מחביות אלון צרפתי בהן יושן היין במשך 10 חודשים. בפה קיבלתי יין בעל גוף מלא וחמיצות טובה עם טעמי תפוח עץ ואגוזים קלויים.
קולאז' 2019
בלנד אדום העשוי משילוב לא שגרתי של 50% מלבק ו-50% מרלו. במקרה של בת שלמה גודלו שני הזנים זה לצד זה באותו הכרם. ליין ארומות של דובדבנים עם מעט זיתים שחורים. בחיך טעמתי דובדבים אדומים, פירות יער בתוספת מרירות עדינה בסיום.
בשלב הזה של הטעימה החליט ארי לפנק אותנו בטעימת אורך עם מספר ינות איכות של היין שהתיישנו לאורך השנים וכך טעמנו את אחד מינות הדגל של היקב הנקרא BETTY'S CUVÉE מהשנים 2015, 2016 ,2017 ו- 2018. מדובר בבלנד בורדולזי עשוי מקברנה סובניון, קברנה פרנק ופטיט וורדו . המרכיב העיקרי הוא ענבי קברנה סובניון אבל הבלנד המדויק משתנה משנה לשנה. היין התיישן במשך 20 חודשים בחביות עץ אלון צרפתיות חדשות.
BETTY'S CUVÉE 2015
צבעו אדום כהה, ויש לו ארומות של שזיפים שחורים בשלים. בפה טעמי שזיפים שחורים הצטרפו ללפתן פירות בשלים וצימוקים. היין הפתיע לטובה במיוחד לנוכח העובדה שיוצר בשנת 2015 שלא היתה בד"כ שנה טובה בישראל בגלל סופות החול שפקדו את אזורינו. יחד עם זאת הרגשתי שהיין בן התשע כבר איבד מעט מהחיוניות שלו.
BETTY'S CUVÉE 2016
צבעו דומה ליין משנת 2015 . למרות שהוא צעיר בשנה לטעמי היה פחות מוצלח מה-2015. הזכיר יין בורדולזי בן 30 שנה עם ריחות של עור, ליקר שזיפים וצימוקים באף ולפתן שזיפים שחורים בפה.
BETTY'S CUVÉE 2017
באף הרחתי ריחות עדינים של שוקולד מריר ומעט עשן. את חלל הפה מילאו טעמי פירות שחורים בשלים בעיקר שזיפים. לזכותו של היין הזה אומר שבהתחלה היה סגור, לא מורכב ולא כל כך מרשים אך עם הזמן התפתח בכוס והשתפר משמעותית.
BETTY'S CUVÉE 2018
צבעו אדום ארגמן , בהיר יותר מקודמיו וגם המרשים ביותר מבינהם. למרות ואולי בזכות גילו הצעיר התרשמתי שעתידו של היין הזה עוד לפניו. האף התמלא ארומות של שזיפים ודובדבנים וכשטעמתי אותו נהניתי מטעמי השזיפים, הקפה והשוקולד שלו. היין היה מעט טאני אבל רענן ומעניין. כפי שציינתי, מדובר ביין המוצלח מבין הינות שטעמנו בטעימת האורך ויהיה מענין לטעום אותו בעוד 4-5 שנים כשיגיע לדעתי לשיאו.
ICE WINE Semillon 2021
סיימנו את הטעימה בטעם מתוק של יין קינוח עשוי מענבים שעברו הקפאה ויוצרו בשיטת ICE WINE. ליין הזהוב ריחות המזכירים את יערת הדבש ובפה יש לו טעם דבשי המאוזן עם חמיצות טובה ועושר פרי מרוכז. מזכיר במעט את ינות הקינוח מאיזור Sauternes שבבורדו העשויים מאותו זן ענבים.
לסיכום אומר כי יקב בת שלמה, מומלץ לביקור. מרכז המבקרים המושקע שלו מעוצב בטוב טעם ומספק חווית אירוח נעימה מאד. ליקב מגוון ינות רחב כך שכל אורח יכול למצא את הינות המתאימים לטעמו ולכיסו.