משרד המסחר של ארצות הברית פרסם באמצע מאי הנחיה חדשה שאוסרת על שימוש בכלמעבדי ה-AI מסדרת Huawei Ascend בכל מדינה בעולם, בטענה שהם פותחו או מיוצרים תוך הפרת זכויות יוצרים של טכנולוגיות אמריקאיות לא מורשות
משרד המסחר של ארצות הברית פרסם באמצע מאי הנחיה חדשה שאוסרת על שימוש בכלמעבדי ה-AI מסדרת Huawei Ascend בכל מדינה בעולם, בטענה שהם פותחו או מיוצרים תוך הפרת טכנולוגיות אמריקאיות לא מורשות. המהלך בא ימים ספורים לאחר ביטול “כלל הפצת ה-AI” (AI Diffusion Rule) ומגביר את החשש כי סנקציות אלו יעמיקו את הפער בין יצרניות השבבים האמריקאיות ואלו הסיניות.
על פי הודעת ה-Bureau of Industry and Security שבמשרד המסחר, כל שימוש, ייצוא, העברה או פיתוח של שבבים הממוסים תחת הקוד 3A090 – הכוללים בין היתר את ה-Ascend 910B, 910C והמתוכנן 910D – מחייב אישור מיוחד. מי שיעבור על ההנחיה עלול להיתקל בקנסות מנהליים, השבתת זכויות ייצוא ואף בהליכים פליליים ומאסר.
בעוד שה-Ascend 910, שנרכש כחוק מ-TSMC לפני שיועדה לרשימת היישויות האסורות, נותר מותר בשימוש, ה-910B והלאה נאסרו על פניו. צעדים אלו נועדו להדגים “עד לאן תגיע ארצות הברית בהגנה על התעשייה המקומית מפני התחרות הסינית”, לשון ההודעה.
חברת G42 מאיחוד האמירויות, שנאלצה לוותר על שיתוף הפעולה עם Huawei ולעבור לשבבי Cerebras אמריקאיים, היא דוגמה לשחקן בינלאומי שכבר חווה חוסר ודאות בעקבות הסנקציות. ממנכ"ל Nvidia, ג'נסן הוואנג, נשמע אזהרה כי הגבלת ייצוא שבבי AI אמריקאיים עלולה להוביל לתפיסת שוק ע"י מערכות כמו CANN של Huawei, אם כי ההגבלות על גישה ל-TSMC מקשות על החברה הסינית להחליף את Nvidia בהיקפים נרחבים.
נוסף ל-Huawei, נחסמו מרשימת היישויות גם חברות כמו Biren Technology, InnoSilicon ו-Moore Threads, שהציעו GPUs מבוססי ארכיטקטורה של Imagination Technologies ומנוהלים על-ידי בכירים לשעבר מ-AMD, Nvidia ו-Huawei. עד שלא יתבררו דרכי ההשגה החוקיות של חומרה אלו, הן יתקשו להתחרות בשוק העולמי.
ההגבלות החדשות עוקבות על רקע השעיית מכסים סימבוליים לתקופה של 90 יום בין ארה"ב לסין, צעד שהצביע על הסכמה חלקית לשיחות סחר, אך במקביל מעיד על נחישת ארה"ב לשמר את ביות שירות ה-AI בידי החברות המקומיות “לכל הפחות, גם אם ייפגעו משא ומתן ומדיניות מכסים”.