במאמר שפורסם ב-SCIENCE מדווחים מדענים סינים על השיטה, ואומרים כי היא עשויה– חידוש שעשוי לסמן את תחילתו של עידן חדש בתעשיית השבבים שמעבר לסיליקון
מדענים מסין פיתחו שיטה מהפכנית לייצור המוני של מוליך-המחצה "הזהוב" אינדיום סלניד (InSe) באיכות גבוהה – חידוש שעשוי לסמן את תחילתו של עידן חדש בתעשיית השבבים ובמיוחד לסין שמלחמת הסחר עם ארה"ב גרם למניעת גישה שלה לטכנולוגיות ייצור סיליקון מתקדמות.
המחקר, שהתפרסם ב־19 ביולי 2025 בכתב העת היוקרתי Science, בוצע על ידי חוקרים מאוניברסיטת בייג'ינג ואוניברסיטת רנמין של סין.
אינדיום סלניד נחשב למוליך למחצה מבטיח במיוחד בזכות הביצועים החשמליים הגבוהים שלו וצריכת האנרגיה הנמוכה, אך ייצורו בכמויות גדולות ואיכותיות היה עד כה אתגר טכנולוגי מתמשך. הבעיה העיקרית נבעה מהקושי לשמור על יחס מדויק של אטומי אינדיום וסלניום (1:1) בתהליך הייצור – דבר שגרם לפגמים מבניים שפגעו באיכות הקריסטלים.
השיטה החדשה שפיתחו המדענים כוללת חימום של סרט אינדיום סלניד אמורפי יחד עם אינדיום מוצק בתנאים אטומים. בתהליך זה נוצר ממשק נוזלי עשיר באינדיום שמאפשר גידול הדרגתי של גבישי אינדיום סלניד מסודרים במבנה אטומי מושלם.
פרופ' ליו קהיהוי מבית הספר לפיזיקה באוניברסיטת בייג'ינג הסביר כי השיטה שומרת על היחס האטומי המדויק ומסירה את המחסום המרכזי בין מחקר מעבדתי ליישום תעשייתי.
החוקרים הצליחו לייצר וופרים (פרוסות שבבים) בקוטר של 5 סנטימטרים, ולהשתמש בהם להרכבת מערכים של טרנזיסטורים מתקדמים – שלב שמקרב את החומר ליישומים מעשיים בצ'יפים עבור בינה מלאכותית, נהיגה אוטונומית ומכשירים חכמים.
לדברי ליו, "הטכנולוגיה החדשה פורצת את הדרך לדור הבא של שבבים חזקים, חסכוניים ויעילים יותר מהשבבים מבוססי הסיליקון של היום."
שופטי כתב העת Science הגדירו את המחקר כ"התקדמות משמעותית בתחום גידול הגבישים".