בוודאי שמתם לב שבשנה האחרונה פתחנו מדור מיוחד המתמקד בנשים בתעשייתינו. זה קרה מתוך כוונה ברורה לעודד נשים להצטרף לתעשיה ולקדם את אלה שכבר עובדות בחברות השבבים בישראל. בעקבות הראיונות שקיימנו ניסינו לבדוק האם ניתן לבנות סטראוטיפ המאפיין את אותן נשים? האם יש להן רקע משותף, סביבה דומה בה גדלו או אולי כישורים דומים.
גילינו כי מצד אחד אין להן הרבה מן המשותף. אחת גדלה בבאר שבע, השניה בחיפה, אחרת בעכו ועוד אחת בתל אביב. אבל מה שכן מצאנו הוא שלכולם היתה דמות (אב, אם, קרוב משפחה או מורה) שעודדו אותן וכיוונו אותן להגיע לאן שהגיעו. מכנה משותף נוסף לכולן היא נכונותן ללכת נגד הזרם ולממש את הפוטנציאל הגלום בהן גם אם זה לא היה הדבר הכי פופולארי בסביבתן.
דנה זימן היא דוגמא מצוינת לכך. היא גדלה בתל אביב ולמדה בגימנסיה הרצליה. אמה היתה מורה ומחנכת ואביה בוגר הטכניון שעסק בתחומי הכלכלה והכספים. כבר מגיל צעיר הרגישה שקל לה עם המקצועות הריאלים ובמקביל ללימודיה היתה טובה גם בתחום האתלטיקה והשתתפה בתחריות ריצה מגוונות החל מ- 60 מטר ועד 3 ק"מ. תחושותיה שהיא יכולה הכל וגם רוצה לממש את היכולות המצוינות שלה הובילו אותה להתנדב לקורס טייס שם "בילתה" את שנתה הראשונה בצבא. מאוחר יותר עברה לשמש כקצינת מבצעים בטייסת קרב של חיל האויר. במבט לאחור היא יודעת שגם תחריות הריצה וגם השנה בקורס טייס היו עבורה חויות מעצבות שלימדו אותה כיצד להתגבר על קשיים ומשברים כדי להמשיך הלאה לאתגר הבא.
כשעמדה בפני ההחלטה מה ללמד באוניברסיטה היתה בטוחה שתתמקד במקצוע האהוב עליה פיזיקה אך כאן התערב אביה והמליץ לה לשלב פיזיקה עם הנדסת אלקטרוניקה או במילותיה שלה: "אם אבא שלי לא היה מכוון אותי לא הייתי מגיעה לאן שהגעתי" .
המלצת אביה אכן התבררה כטובה מאד עבורה וגם ככזו שהשפיעה על כל מהלך חייה. בעקבות ההמלצה בחרה לשלב בין שני המקצועות ונרשמה ללימודי התואר המשולב באוניברסיטאת תל אביב. עד מהרה הבינה שפיזיקה אולי מענינת אך כשזה מגיע לעבודה מעשית לימודי הנדסת החשמל יעילים הרבה יותר. כך הגיעה כבר בתקופת לימודיה לחברת אינטל והצטרפה למרכז הפיתוח של החברה בפתח תקווה.
עם סיום לימודיה הצטרפה לחברת DUNE כמהנדסת תכנון שבבים ולאחר כשלוש שנים, בשנת 2009 כאשר DUNE נרכשה ע"י חברת ברודקום מצאה עצמה בחברה בה היא עובדת עד היום. מאז הספיקה דנה להקים משפחה ויש שלושה ילדים (בגילאים 15, 12 ו-8). עם השנים התקדמה והתפתחה וכיום היא משמשת כמנהלת צוות פיתוח ASIC המונה 10 אנשים ומאד מרוצה מתפקידה ומהחברה בה היא עובדת.
שאלנו את דנה מדוע יש כל כך מעט נשים בתעשיה או מדוע אין הרבה יותר נשים שבחרו ללכת בדרך דומה לשלה?
"אני מאמינה שנשים רבות חושבות שאי אפשר לשלב בין קריירה למשפחה. יש רגעים שזה אכן קשה, גם לי, אבל עובדה היא שגם אני וגם בנות אחרות מצליחות לעשות את זה.
אני חושבת שיש בעיה נוספת הנעוצה בתדמית שיש למקצוע. כשבחורה שומעת על מקצוע כמו הנדסת חשמל היא חושבת על לוחות חשמל או אולי אפילו על מערכות החשמל בבית וזה נראה לה מאד רחוק ממנה, לא נשי ולא מתאים. אבל במציאות מדובר במקצוע אחר שלא ממש קשור למערכות חשמל אלא בעיקר לתכנון מעגלים אלקטרונים בעזרת תוכנות מחשב והרבה התעסקות באלגוריתמיקה.
כיצד ניתן להתגבר על הדעות הקדומות הללו?
כבר בגיל צעיר צריך להסביר לבנות במה המדובר.
כששאלנו את דנה איך עושים את זה גילינו את דנה האמיתית. זו שהגיעה לראיון לבושה בצורה אלגנטית עם חולצה וז'קט אופנתי וגם הכינה שעורי בית כדי לתת תשובה סדורה לבעיה.
לדעתי הדרך לגרום ליותר נשים להגיע לתעשיה שלנו כרוכה בשלושה רבדים:
רובד ראשון – הדרכה והסברה לבנות כבר בתחילת לימודיהן בחטיבה. אני ממליצה על איש או אשה מהתעשיה שיגיעו לבתי הספר ויספרו לבנות מה זה בדיוק להיות מהנדסת חשמל ואלקטרוניקה. השאלה היחידה שאני לא בטוחה לגביה היא היא האם כדאי שאיש/אשת התעשיה יפגשו עם כל בני השכבה או רק את אלו שמתעתדים ללמד במגמות הריאליות.
רובד שני – יחסי ציבור לתואר. האוניברסיטאות בארץ צריכות לקדם את השתלבות הנשים במקצועות הטכנולגים ע"י פעולות הסברה לבני נוער וגם לבוגרי צבא כדי שיבינו טוב יותר מה לומדים במקצועות ההנדסה למינהם כולל הנדסת תעשיה וניהול,ביוטכנולוגיה, פיזיקה, ביו רפואה, ועוד. ע"י קיום כנסים, ימי היכרות או הפצת חומרי שיווק נאותים אני בטוחה שנראה יותר נשים בוחרות במקצועות הללו.
רובד שלישי – קידום הנשים בתעשיה. לצערי יש תופעה שנשים שכבר הגיעו לתעשיה לא מתקדמות לתפקידי ניהול. אם זה בגלל שהאשה בוחרת להעדיף את המשפחה ע"פ התקדמות בעבודה זה ענין שלה אבל פעמים רבות זה נובע ממנהל שמעדיף לקדם גברים ע"פ נשים בגלל שנשים יוצאות לחופשות לידה ממושכות.
בנוסף חשוב שהמשפחה תתמוך בצורה פרו אקטיבית באישה. לשמחתי בעלי מאד תומך בי ויש לי גם סביבה תומכת הכוללת את הסבים והסבתות משני הצדדים. אני מאמינה שחשוב שהבעל יהיה שותף מלא לניהול המשפחה ויראה לאשתו שהוא משתתף איתה בנטל ואפילו מוציא את הילדים מהגן או מבית הספר כשצריך.
ומה את עושה בנידון?
אני עובדת כרגע ביחד עם צוות משאבי האנוש בברודקום על תוכנית לעידוד נשים וקידומן בתוך הארגון שלנו כאן בישראל .
ואיפה את רואה עצמך בעוד כמה שנים?
אני מאד אוהבת את תחום עיסוקי ומאד אוהבת את ברודקום. יש לי צוות נפלא ומנהל מהמם וטוב לי איפה שאני היום.