תעשיית השבבים נמצאת בלב ליבה של החדשנות הטכנולוגית, ומניעה כל דבר מסמארטפונים ועד מכשירים רפואיים מתקדמים. כתוצאה מהביקוש הגדול למוצרים דיגיטלים מתמודדת כיום תעשיית השבבים עם מחסור משמעותי בכישרונות המאיים להאט את הצמיחה והחדשנות שלה. עד שנת 2030, ההערכה היא כי יהיה צורך ביותר ממיליון עובדים מיומנים נוספים כדי לענות על הביקוש העולמי בתעשייה. המחסור בעובדים מונע מכמה גורמים, כולל כוח עבודה מזדקן, מספר לא מספיק של בוגרים בתחומים רלוונטיים וחוסר עניין בקריירות בתחום השבבים בקרב בני הדור הצעיר.
בכתבה זו נשתף אתכם בנעשה במדינות העולם כדי להתגבר על המחסור בעובדים מוכשרים בתחום השבבים וכן נסקור אסטרטגיות לטיפול במחסור בעובדים ברוכי כשרונות בתחום הסמיקונדקטור.
תגובות גלובליות למחסור בעובדים
מדינות ברחבי העולם נוקטות באמצעים שונים כדי לטפל במחסור בכישרונות בתחום השבבים. הנה כמה תגובות בולטות:
ארצות הברית: ממשלת ארה"ב העבירה את חוק ה-ChipsACT הכולל השקעות משמעותיות בייצור שבבים ובפיתוח כוח אדם מתאים. מטרת החוק היא להגביר את הייצור המקומי וליצור הזדמנויות עבודה חדשות בתעשיית השבבים.
אירופה: האיחוד האירופי עובד על חוק השבבים של האיחוד האירופי, המתמקד בהגדלת ייצור שבבים ביבשת האירופית ופיתוח כוח אדם מיומן. פעילות האיחוד האירופי כוללת מימון מחקר ופיתוח, וכן יוזמות למשיכת ושימור כישרונות בתחום השבבים לעבודה בתחום.
הודו: הודו הכריזה על תוכנית בהיקף 10 מיליארד דולר להרחבת יכולות ייצור המוליכים למחצה שלה. התוכנית כוללת השקעות בתוכניות חינוך והכשרה לפיתוח כוח אדם מיומן.
אסיה-פסיפיק: גם מדינות כמו דרום קוריאה ויפן משקיעות רבות בייצור מוליכים למחצה ופיתוח כוח אדם. מדינות אלו מתמקדות בשותפויות עם מוסדות חינוך כדי להבטיח אספקה קבועה של עובדים מיומנים.
פעולות לשיפור המצב ברמה הלאומית
כדי להתגבר על המחסור החמור בכשרונות בתחום השבבים, חברות וממשלות בכל רחבי העולם מיישמות אסטרטגיות שונות הכוללות:
- השקעה בחינוך: הגדלת המימון לחינוך STEM ויצירת תוכניות מיוחדות בטכנולוגיות המתקדמות ליצור שבבים.
- שותפויות עם מוסדות חינוך: שיתוף פעולה עם אוניברסיטאות ומכללות לפיתוח תוכניות לימודים ותוכניות הכשרה מותאמות.
- שיפור הצעת ערך לעובד: מתן משכורות תחרותיות, הטבות והזדמנויות לפיתוח קריירה כדי למשוך ושימור כישרונות.
- יוזמות גיוון והכלה: קידום גיוון והכלה במקום העבודה כדי ליצור סביבה מסבירת פנים וחדשנית יותר.
- חינוך מהנדסים נוספים באוניברסיטאות: אוניברסיטאות נוקטות בצעדים יזומים כדי לעודד מהנדסים נוספים להתמחות בתחום המוליכים למחצה. לדוגמה, יוזמת ה-New Engineering Education Transformation (NEET) של MIT מנסה לחשוב מחדש על חינוך הנדסי כדי למקד את תעשיות העתיד. זה כולל פיתוח תוכניות בין-תחומיות ולמידה מבוססת פרויקטים כדי להכין טוב יותר את התלמידים לאתגרים בעולם האמיתי. באופן דומה, אוניברסיטת מנצ'סטר הציגה קורס בין-תחומי על פיתוח בר קיימא, תוך התמקדות בעבודת צוות ופיתוח כישורים בפתרון בעיות.
מאמצי חברות במטרה להתגבר על המחסור בכישרונות
: כמה חברות שבבים נוקטות גם הן בצעדים פרטניים כדי לטפל במחסור בכישרונות:
TSMC: ענקית היצור הטיוואנית משקיעה בתוכניות הכשרה ומשתפת פעולה עם מוסדות חינוך כדי להבטיח אספקה קבועה של עובדים מיומנים.
סמסונג: סמסונג מתמקדת בשיפור הצעת הערך שלה לעובדים על ידי הצעת משכורות והטבות תחרותיות, כמו גם הזדמנויות לקידום קריירה.
אינטל: אינטל השיקה יוזמות שונות במטרה למשוך ולשמר כישרונות, כולל שותפויות עם אוניברסיטאות והצעת התמחות והתלמדות לסטודנטים.
Nvidia: Nvidia משקיעה רבות בפיתוח ושימור כישרונות. הם הקימו שותפויות עם אוניברסיטאות וממשלות כדי לעדכן מיומנויות ולטפח חדשנות בשבבים, בינה מלאכותית ותחומים קשורים. אנבידיה מתמקדת גם ברווחת העובדים ובחדשנות כדי להניע צמיחה, מה שהופך אותה למקום עבודה אטרקטיבי עבור כישרונות מובילים.
גוגל: גוגל הייתה מעורבת ביצירת שותפויות אקדמיות כדי להתמודד עם המחסור בכשרונות. שותפויות אלו שואפות לשמור על תוכניות לימודים עדכניות ורלוונטיות, לעדכן ולהרחיב מיומנויות למהנדסים עובדים, ולטפח חדשנות בשבבים, אבטחה, AI ותחומים קשורים. גוגל גם משקיעה בפיתוח צבר של כישרונות חדשים ושיפור הצעות ערך לעובדים.
אפל: אפל השיקה את תוכנית New Chip Initiative (NCI) בשיתוף עם אוניברסיטאות כמו Georgia Tech כדי לצמצם את פערי הכישורים של סטודנטים להנדסה. התוכנית מתמקדת בהכשרה ובפיתוח כישרונות בתכנון וייצור שבבים, במטרה לטפל במחסור בכוח העבודה ולהבטיח את מובילות התעשייה האמריקאית בשוק האלקטרוניקה העולמי.
מיקרוסופט: מיקרוסופט פועלת באופן פעיל כדי לטפל במחסור בכשרונות תחום השבבים ע"י השקעה באסטרטגיות פיתוח ושימור כישרונות. הם מתמקדים בשיפור הצעות ערך לעובדים, רתימת מאגרי עובדים שטרם נוצלו, ומילוי פערי כישרונות עם עבודה מותנית. מיקרוסופט גם משתפת פעולה עם מוסדות חינוך וממשלות כדי לפתח מאגר קבוע של כישרונות חדשים ולשפר מיומנויות לתעשיית השבבים.
לא נוכל לסיים מאמר זה מבלי לציין כי תעשיית השבבים היא חיונית לעתיד עולם הטכנולוגיה, וטיפול במחסור בכישרונות חיוני לא פחות כדי להבטיח את המשך צמיחתה והצלחתה. על ידי יישום האסטרטגיות שצוינו לעיל מדינות וחברות יכולות להבטיח כוח עבודה חזק ומיומן שיעמוד בדרישות התעשייה.