הפיתוח נעשה בישראל והשבוע התארחה בכנס ChipEx2024 דליה כרמון חיים, מנהלת קבוצת השבבים של אפל ישראל והציגה את פעילות הקבוצה
ענקית הטכנולוגיה אפל APPLE +0.38% מפתחת בימים אלו שבב משלה להפעלת תוכנות בינה מלאכותית במרכזי נתונים, כך על פי דיווח בוול סטריט ג'ורנל. זאת, על רקע החולשה היחסית של החברה ביחס לענקיות הטכנולוגיה האחרות בכל הקשור לפיתוח מודלים ולאימוץ של בינה מלאכותית.
על פי הדיווח, הפרויקט אשר זכה לשם הקוד הפנימי ACDC (Apple Chips in Data Center – שבבי אפל במרכזי נתונים), נועד למנף את המומחיות של אפל בתכנון השבבים עבור תשתית השרתים שלה. ACDC נמצא בעבודות כבר כמה שנים, אך לא ידוע אם ומתי הפרויקט ייחשף. בכל אופן השבב יתמקד ככל הנראה בהפעלת מודלים של בינה מלאכותית, ולא באימון של דגמים אלו. לצורך כך עבדה החברה בשיתוף פעולה עם יצרנית השבבים הטאיוואנית TSMC, אך בשלב זה כלל לא בטוח אם שתי החברות הצליחו להגיע לתוצאה המבוקשת.
בכנס ChipEX2024 שהתקיים השבוע בארגון חברת ASG חשפה דליה כרמון חיים, מנהלת קבוצת הסיליקון באפל ישראל את השימושים החדשניים של החברה בתחום המשין לרנינג לשיפור תהליכי התכנון הפיזי של מעגלים משולבים. במהלך השיחה, חיים פירטה כיצד אפל משתמשת בעקרונות הלמידה המכונה כדי לייעל תהליכים אשר בעבר נתפסו כאתגריים טכנולוגיים גדולים.
חיים הדגישה את הצורך לשלב כלים חדשים בתהליך הייצור בזכות התרחבות הסקלביליות של השבבים. הדוגמה המובילה שהביאה הייתה שבב M3 של אפל, אשר מכיל כמעט 100 מיליארד טרנזיסטורים, בשיפור ניכר מהדורות הקודמות כמו M1 Max שהכיל "רק" 50 מיליארד. השיפור בסקלביליות זה מחייב, לדבריה, שימוש במודלים מתקדמים יותר של תכנון ובדיקה, כדי להבטיח אופטימיזציה טובה יותר של הביצועים, הצריכה והשטח – הידועה כקיצור PPA (Performance, Power, and Area).
לדברי חיים, אפל פיתחה שיטות עבודה חדשות שמשלבות את הידע הקיים מתחום התכנון הפיזי עם עקרונות של למידת מכונה. כלי אלו מאפשרים למהנדסים לייעל תהליכים ולהשיג אופטימיזציה ברמה הפיזיקלית של המעגלים. היא ציינה שהשילוב של אלגוריתמים חדשניים אלו עם כלי תכנון קיימים מאפשר לצמצם את זמני הריצה ולשפר את איכות העבודה.
בנוסף, חיים חשפה כי אפל משתמשת בניתוח נתונים מתקדם כדי לפתח מודלים חזויים שיכולים לסייע בהבנת התכנסות הפרויקטים בשלבים מוקדמים יותר, תוך חיסכון במשאבים ובזמן. כל אלו משקפים את המגמה הרחבה יותר בתעשיית הסמיקונדוקטורים לקלוט כלים מתקדמים של למידת מכונה ובינה מלאכותית, במטרה להתמודד עם האתגרים הגוברים הנלווים להקטנת גודל השבבים והגדלת הסיבוכיות שלהם.
ההרצאה של חיים הציגה לא רק את החידושים הטכנולוגיים אלא גם את השינוי התרבותי באפל, כאשר היא דיברה גם על המשמעות של שילוב נציגות נשית גבוהה יותר בתחום. מדובר בצעד שמחזק את המעמד של הנשים בתעשייה ומוביל לחשיבה חדשנית נוספת.