חברת VisIC מנס ציונה, בראשות ד"ר תמרה בקשט, מאיצה את החדירה של טרנזיסטורי GaN להספק גבוה לשוק הרכב החשמלי. החברה חתמה על הסכם עם DigiKey, מוצאת יצרנים חלופיים ל־TSMC ומכינה אספקה המונית החל מ־2026
חברת VisIC Technologies מנס ציונה, שהוקמה בשנת 2010 על ידי ד"ר תמרה בקשט, הופכת בשנים האחרונות לשחקן משמעותי בשוק השבבים להספק גבוה. החברה מתמקדת בטכנולוגיית GaN (גליום ניטריד) שמיועדת בעיקר לעולם הרכב החשמלי – תחום הצומח בקצב מואץ ושצפוי להגדיר מחדש את עתיד התחבורה.
לדברי בקשט, האינוורטר – הממיר את החשמל מהסוללה למנוע – הוא "הלב של הרכב החשמלי", והמודולים האלקטרוניים הפועלים בו הם ה"שרירים". VisIC היא מהחברות היחידות שהצליחו להביא את GaN לרמות ההספק הגבוהות הנדרשות ליישומים ברכב חשמלי. המשמעות עבור יצרניות הרכב: חיסכון כספי גדול לאורך חיי המוצר בזכות יעילות גבוהה יותר, הפחתת הפסדים והקטנת גודל המערכות.
פריצת דרך בשיווק: הסכם עם DigiKey
במקביל למכירות ישירות ללקוחות אסטרטגיים – יצרניות רכב וספקיות Tier-1 – החברה החלה לפתוח את מוצריה גם לשוק הרחב. באוגוסט 2025 הודיעה VisIC כי חתמה על הסכם הפצה עם DigiKey, ענקית ההפצה הגלובלית לרכיבי אלקטרוניקה.
בשלב הראשון משווקת החברה דרך האתר שני מתגי D³GaN Power FET מהירים, המתאימים לטיפול במתחים של עד 650V ובזרמים של עד 460A. מתגים אלו מיועדים לרכב חשמלי אך גם לשורה של יישומים נוספים: ספקי כוח תעשייתיים, ממירים סולאריים, מטעני סוללות ודוחפי לייזר. בקשט מסרה כי "ההסכם עם DigiKey נועד להאיץ את החדירה של הטכנולוגיה שלנו, ובעיקר בתחום הרכב החשמלי".
פרידה מ־TSMC והיערכות לייצור המוני
מאז הקמתה הסתמכה VisIC על שירותי הייצור של TSMC. אולם ביולי 2025 הודיעה החברה כי TSMC יוצאת לחלוטין מתחום ייצור רכיבי GaN עד 2027. בקשט מבהירה כי VisIC נערכה לכך מראש: "במהלך השנתיים האחרונות פיתחנו יכולות ייצור עם מספר ספקים אלטרנטיביים בפרוסות 8 אינטש, ובנינו אסטרטגיית ריבוי ספקים שתבטיח לנו אספקה יציבה ומחירים תחרותיים".
לדבריה, שותפי הייצור החדשים השלימו את ההכנות, והמוצרים הראשונים במסגרת זו יהיו זמינים ללקוחות כבר בתחילת 2026. חלק מהתוצאות מהייצור החדש כבר התקבלו, והן מצביעות על רכיבי GaN גדולים ובשלים יותר לשוק הרכב בהשוואה לאלו שיוצרו ב־TSMC.
בקשט מסבירה כי המעבר מסיליקון ל־Silicon Carbide (SiC) ומשם ל־GaN אינו מהפכה, אלא התפתחות טבעית: "GaN מציע ביצועים טובים יותר מ־SiC, אך בעל עלויות ייצור דומות לאלו של סיליקון, מפני שהתהליך שלו דומה מאוד – עד 85% מתשתיות הייצור הקיימות מתאימות גם ל־GaN."
השילוב בין ביצועים של SiC לבין מחיר של סיליקון הופך את GaN לפתרון אטרקטיבי במיוחד עבור יצרניות הרכב, המחפשות חיסכון בהיקפים עצומים ועמידה בתקני אמינות קפדניים.
תחום ההספק לרכב חשמלי דורש כמויות ייצור אדירות. בקשט מעריכה כי בכל רכב חשמלי מותקנים 12–24 רכיבים גדולים, כך שהשוק כולו נמצא בצמיחה מואצת. VisIC מתכננת להגדיל משמעותית את היקפי הייצור כבר החל מ־2026, ובשיא – לקראת 2027 – להפוך לספקית מרכזית של רכיבי GaN לרכב חשמלי.
"אנחנו בשלב שבו הבשלות הטכנולוגית והכלכלית נפגשות," מסכמת בקשט. "כמו שפורד הצליח להחליף את הסוסים בזכות מוצר שהיה טוב מספיק, אמין מספיק וזול מספיק – כך גם VisIC עם טכנולוגיית GaN".