דו"ח חדש מצביע על השקעות עתק ותחייה תעשייתית – אך גם על חשיבות מדיניות מתוחכמת לשמירה על ההובלה
תעשיית השבבים בארצות הברית ממשיכה להוות את הכוח המניע של העידן הדיגיטלי, ומחקר חדש שפורסם ביולי 2025 ממחיש את חשיבותה הגוברת של ארה"ב במאבק על ההובלה הטכנולוגית העולמית. לפי הדו"ח השנתי של איגוד תעשיית השבבים האמריקני (SIA), מדובר בתחום קריטי לא רק לכלכלה ולחדשנות, אלא גם לביטחון הלאומי וליכולת להתמודד עם אתגרי העתיד.
במקביל התפרסם סקר של KPMG המבוסס על ראיונות עם 156 מנהלים בכירים: 86% מצפים לצמיחה בשורת ההכנסות בשנת 2025. 63% מתכננים להגדיל את ההשקעה ההונית (CAPEX). 72% יגדילו את השקעות המו"פ. המרואיינים גם הביעו חשש מפני המכסים של טראמפ וההשלכות הגיאו פוליטיות שלהם.
על פי הנתונים של SIA, במאי 2025 מכירות השבבים העולמיות במאי 2024 הגיעו ל‑59 מיליארד דולר – גידול של 27% לעומת מאי 2024 ו‑3.5% לעומת אפריל 2025 (Times Union). ההתאוששות נשמרת גם באזורי אמריקה (עלייה של 45.2%), אסיה–פסיפיק (30.5%), סין (20.5%) ואירופה (4.1%) . מדינות בארה״ב מושקעות בהרחבת קיבולות ייצור: יותר מ־100 פרויקטים ב‑28 מדינות, בהיקף של למעלה מ‑500 מיליארד דולר בהשקעות פרטיות; נצפה יצירת חצי מיליון מקומות עבודה ותלישה של קיבולת ייצור פי שלושה עד 2032 .
באיגוד תעשיות השבבים אומרים כי הודות להשקעות ממשלתיות בהיקף חסר תקדים ולמדיניות מכוונת של חיזוק הענף, הצליחה ארה"ב להפוך את המגמה. מאז חקיקת חוק השבבים והמדע הושקו יותר מ־100 פרויקטים ב־28 מדינות, בהיקף השקעה פרטי כולל של למעלה מחצי טריליון דולר. הפרויקטים הללו צפויים ליצור ולתמוך ביותר מ־500,000 משרות חדשות בארה"ב, ולשלש את יכולת ייצור השבבים המקומית עד 2032.
בדו"ח מודגשת חשיבותן של מדיניות חכמה בתחום המסים, המו"פ, ההכשרה והסחר, לצד חיזוק שרשראות האספקה והגברת הכדאיות הכלכלית של הייצור המקומי. ההחלטות שיתקבלו בוושינגטון – ובבירות אחרות ברחבי העולם – ישפיעו לא רק על עתיד התחום, אלא גם על מעמדה של אמריקה בזירה הבינלאומית.
דו"ח 2025 מציג סקירה מקיפה של מצב התעשייה כיום, לצד האתגרים וההזדמנויות שבעשור הקרוב – תקופה שתכריע אם תוכל ארצות הברית לשמור על ההובלה במרוץ הגלובלי לטכנולוגיה.
התמונה הכללית מעידה על התאוששות משמעותית בשוק השבבים, נשענת על גידול במכירות עולמיות והזרמות נדיבות של השקעות בחוק CHIPS. עם זאת, האתגר העיקרי לעתיד הקרוב הוא חוסר בכוח אדם מיומן ותלות בהמשכיות המדיניות הממשלתית. אם יצליחו לענות על כלי העבודה האנושיים, ההון והתשתית – קיימת הזדמנות אמיתית שבוושינגטון ממשיכים לתמוך במדיניות חכמה.