אנו שמחים לארח במדור “חמש עם…” את אופיר גורן, מנכ"ל EATON (איטון) ישראל העוסקת בניהול אנרגיה. החברה הגלובלית מעסיקה קרוב ל 100,000 עובדים ופועלת ביותר מ-175 מדינות. בראיון בלעדי ל-Chiportal אומר אופיר: "המשבר מוכיח מעל כל ספק שאין לסמוך על יבוא בצורה סוחפת. ספקים בעולם נכנסו לסגר ואספקות הפכו להיות יקרות. אמנם אי אפשר לייצר הכל בארץ, אבל חשוב לשמור על התשתית ולתמוך בה. מדינה שתאבד את התעשייה המקומית תיחלש בטווח הארוך. לצערי, אני רואה כל שנה פחות תעשייה בארץ ופחות מערכות חינוך שיודעות להכשיר משאב אנושי טכנולוגי" לפניכם הראיון המלא עם אופיר גורן:
1. כיצד השפיע משבר הקורונה על פעילות חברתכם בישראל?
נתח נכבד ממוצרינו הם מוצרים התומכים במערכות חיוניות כדוגמת מערכות גיבוי אנרגיה, תאורת חירום ומערכות בקרה חשמליות, והיה ברור לנו שאנו חייבים להמשיך לתת את השירות והתמיכה ללקוחותינו גם בתנאי סגר. עובדי המטה עברו לעבוד מהבית, יתר העובדים שהמשימות שלהם מחייבות עבודה בשטח עם לקוחות קיבלו תעודות עובד חיוני והמשיכו לשרת את הלקוחות, למשל אספקת ציוד בקרה לבתי חולים המטפלים בחולי קורונה.
2. איזה טיפ ניהולי להתמודדות עם המשבר אתה יכול לתת למנכלים אחרים?
אנו חווים תקופה בה מנהיגות המנכ"ל באה לידי ביטוי בצורה חזקה. חשוב להראות יציבות, אחדות ואנושיות. במקביל ממליץ למנכ"לים לתכנן את ה"יום שאחרי" המשבר.
3. נראה שכעת ניתן לעשות הכל דרך מסך המחשב. האם תמשיכו להעסיק עובדים מהבית גם לאחר שהמשבר יחלוף?
התקופה הוכיחה שעבודה מהבית אינה פוגעת בתפוקות, ובעתיד נשלב בין עבודה מהבית ועבודה במשרד. העבודה מהבית מראה לנו גם מי מהעובדים יודע לקחת אחריות ולבצע את המוטל עליו גם שהוא מרוחק מהצוות ומהמשרד, גם כאשר עבודתו מושפעת מהתנאים הסביבתיים השונים של הבית.
4. מה לדעתך יקרה לאחר שמשבר הקורונה יסתיים האם הכול יחזור לקדמותו או שהסביבה העסקית השתנתה לעד?
תהליכים עסקיים השתנו בצורה מהותית, ואני מאמין שחלקם לא יחזרו להיות כפי שהיו. לדוגמא, כנסים ותערוכות ענק בחו"ל ככל הנראה לא יחזרו בשנים הקרובות, מה שמציב אתגר לאנשיי השיווק איך להגיע ללקוח מרחוק בצורה הטובה ביותר.
תורת המכירות תעבור שינוי, המגע האישי עם הלקוח הצטמצם מאוד, היכולות לעשות עסקים בווידאו או טלפון יהיו מאוד דומיננטיות בעתיד.
מערך הייצור והלוגיסטיקה צריך לבחון את עצמו, האוטומציה והרובוטיקה יקבלו תנופה חזקה, פחות אנשים יעבדו בעצמם בקווי הייצור דבר שיוריד את הסיכון להידבקות. אחרי הכול מחסנים אוטומטיים לא חולים בקורונה.
5. מסקנות כלליות ותובנות שלך ממשבר הקורונה (מה היית צריך לעשות אחרת, מה צריכה לעשות ממשלת ישראל למען התעשיה, מה הציפיות שלך מספקים, לקוחות, עובדים?)
אני תעשיין כבר 25 שנה, לאורך השנים ראיתי את הקונפליקט ההנהגתי בין עידוד ייצור מקומי לבין הורדת יוקר המחייה על ידי יבוא. המשבר מוכיח מעל כל ספק שאין לסמוך על יבוא בצורה סוחפת, ספקים בעולם נכנסו לסגר ואספקות הפכו להיות יקרות.
אמנם אי אפשר לייצר הכל בארץ, אבל חשוב לשמור על התשתית ולתמוך בה. מדינה שתאבד את התעשייה המקומית תיחלש בטווח הארוך. לצערי, אני רואה כל שנה פחות תעשייה בארץ ופחות מערכות חינוך שיודעות להכשיר משאב אנושי טכנולוגי.