מאז ומתמיד התרגלנו להאמין כי מדבר ויין לא הולכים ביחד כי הרי טמפרטורה מדברית ואדמה חולית לא מתאימים לגידול יין אבל, בישראל כמו בישראל, לא מקבלים שום דבר כתורה מסיני וגם לאקסיומה של מדבר ויין קמו יננים וכורמים שהעזו לקרא תיגר על הידוע והמקובל .
כבר לפני שנתיים בכנס השנתי של תעשיית היין שנערך בקצרין, נכחתי בהרצאה מענינת על ניסויים שנעשו בשתי חלקות בנגב בהובלת ד”ר אמנון בוסתן, ובשיתוף ד”ר ערן הרכבי וד”ר שיבי דרורי בהן ניטעו 30 זני ענבים שונים. הניסויים הללו החלו לא רק בגלל כמה משוגעים לדבר אלא בגלל שרידי גתות שנמצאו בנגב והוכיחו כי יצרו שם יין כבר לפני… 3,500 שנה וגם כי מסתבר שלנגב יש יתרונות לגידול גפנים הכוללים הבדלי טמפרוטורות גדולים בין היום ללילה (דבר אהוב על גפנים) וכן יובש ולחות נמוכים המקטינים את סכנת המחלות והמזיקים.
אז אחרי שהשתכנעתי כי יש מצב לגדל גפנים בנגב וגם שמעתי על כמה יקבים מענינים הקיימים באיזור הגיעה העת לצאת ולגלות מה קורה ביקבי הנגב.
יקב ננה
הגענו ליקב ננה ביום חמים של אביב כדי לפגוש את ערן רז הכורם והיזם של היקב הידוע בכינויו "ננה". ננה מימש חלום בהקמת יקב הנמצא ליד כרמים בגובה 800-900 מ' באיזור מצפה רמון וכעת היקב היפה והמטופח והכרמים סביבו נראים שונים לחלוטין מסביבת המדבר . רק דרך העפר וההרים הצחיחים שמסביב הזכירו לנו כי אנחנו באמת באיזור הנגב. ננה שיתף אותנו בסיפור שלו שהחל בנטיעות גפנים באיזור כבר בשנת 2007 כאשר אז היה כמעט היחיד שהעז לטעת כרמים באיזור ועד לימנו אלה בהם יש כבר מאות דונמים של כרמים במרכז הר הנגב. לדברי ננה, האתגר המרכזי שלו הוא לדאוג לספק מספיק מים לגפנים ולמנוע את החלחול המהיר באדמת החול מחד ואת ההתאדות המהירה מאידך. לשם כך, פיתח שיטה מיוחדת שבה הוא מותח יריעות ניילון מכל צידי הגפנים ויוצר מערכת סגורה שמונעת מהמים לחלחל או להתאדות לפני שהגפן מספיקה ליהנות מהם.
שרדונה 2019
צבעו זהבהב באף ארומות של פרחי ורדים, סיגליות ווניל ומעט עשן ברקע, בפה חוזר הווניל עם תערובת טעמי מישמש ואפרסק. נראה שהיין יושן בחביות שהוסיפו לו את הווניליות והחמאתיות. מדובר ביין עשיר, מאוזן, רב טעמים ובהחלט מרשים.
רוזה 2020
צבעו כתום ורוד, עשוי 100% מענבי גרנאש. באף ריחות פרחי יערת הדבש עם מעט פלפליות בפה שילוב טוב בין טעמי סוכרית ורטר מתקתקה לפרי הליים החמצמץ. קליל, נחמד, ולא מחייב. נפלא לשתיה ישר מהמקרר ביום קיץ חם.
קסיופאה (Casiopea) 2018
היין האדום הראשון שטעמנו. צבעו אדום ארגמן, באף ריחות דובדבנים עם מעט פלפל ירוק. בפה טעמנו טעמי פירות עשירים המזכירים דובדבנים בשלים, מעט טאני אבל עגול, ומאוזן. שילוב מעניין בין ענבי סירה (70%) לפטיט וורדו (30%).
טטיס (Tetis) 2018
עוד יין אדום מעניין. צבעו אדום ארגמן עם נטיה קלה לסגול. באף שילוב של סיגליות עם עשביות/ירקרקות ובפה טעמי שזיפים בשלים לצד טאניות גבוהה יחסית. הפרי היה עשיר, וניתן היה לחוש בטעמי עור ועשן אך יחד עם זאת היין לא היה לגמרי מאוזן ואולי בגלל הטאניות הגבוהה יחסית נוצרה אצלי התחושה שאנחנו שותים אותו צעיר מדי.
.שנין בלאן 2019
היין האחרון שטעמנו היה השנין בלאן וכנראה שלא במקרה השאיר ננה את היין הזה לסוף כי לטעמי היין הזה היה הטוב שבטעימה. צבעו צהבהב לבן, האף עשיר בריחות פרחי שדה ביחד עם לימון, תפוח, אגס ואננס ועם טיפה שמנוניות. בחיך קיבלנו שילוב נפלא של טעמי פרי האננס מטובל בלימונית עדינה. היין עשיר, עגול, ורב טעמים. נפלא!
התרשמות כללית שלי היתה בהחלט הפתעה לטובה. אהבתי במיוחד את הינות הלבנים אבל בסה"כ התחושה היתה כי מדובר בינות שנעשו ביד מקצועית ומוקפדת ע"י יננים ואנשי מקצוע מנוסים ואכן היקב שבו שותף איש העסקים ניב בן יהודה נעזר בינן אמריקאי בשם קרי דמסקי שהתמחה בגידול ענבי יין באיזור מדברי וביננית הישראלית הצעירה והמוכשרת דנה בני.
יקב שיזף
יקב שזף שוכן בסמוך ליקב ננה אך נראה שחוץ מהקרבה הפיזית בין שני היקבים אין הרבה קווי דמיון בינהם. יקב שיזף הוקם ע"י צור שיזף, עיתונאי, סופר ואיש עתיר מסעות מסביב לעולם שהגיע למצפה רמון לראשונה בשנות 2002 אבל החל בנטיעת כרמיו רק ב2011 . בעוד אנשי יקב ננה משתמשים במומחים ונעזרים בפיתוח שיטות גידול והשקיה יצירתיות כדי להתגבר על האתגרים שבגידול ענבי יין באיזור מדברי הרי שצור מאמין בדרכים שונות לגמרי ליצור יין. מאחר וצור לא היה ביקב ביום בו ביקרתי באיזור הוא קיבל אותי בלבביות וחמימות רבה בביתו שביפו שם סיפר לי כי הוא מאמין שכרם טוב הוא כרם לא מרוסס וכדי שהכרם יהיה מאוזן אי צורך לדלל את הגפנים, אין צורך להוציא עשביה או לפגוע בחרקים שגדלים בכרם. גם לינות שהוא מייצר הוא לא מוסיף חומרים כלשהם כלומר השמרים ביין הם שמרים טבעים והוא גם אינו מוסיף ביסולפיט למניעת חמצון לינות האדומים ורק מעט ללבנים – דבר נדיר ביותר בייצור יין בעולם.
שנין 2020
צבעו בהיר מאד כמעט שקוף, באף ארומות של פרחים צהובים , עם מעט ורדים עדינים ברקע ובפה הטעם היה קצת מאכזב לעומת מה שציפתי. תחושה של אפרסק אבל מעט ירקרק, חמיצות גבוהה ומאד יבש.
מוסקט 2020
צבעו צהוב/כתום בהיר הריחות שמילאו את חלל האף הזכירו דבש ומשמש מיובש. בפה חמיצות גבוהה יחסית שהפתיעה לטובה ביחס לזן המתקתק יחסית ויצרה יין מפתיע ומענין.
כנעני לבן 2020
צבעו צהוב מט מעט דהוי, באף צרור ריחות של פרחי בר. בפה קיבלנו מתיקות עדינה עם חמיצות משתלטת. מדובר בבלנד של מוסקט, שרדונה ושנין שלטעמי הניבו תוצאה לא הכי מעניינת.
שרדונה 2020
צבעו צהבהב, ריחו כריח פרחי יסמין ובפה קיבלנו טעמי תפוח, אגס ושקד עם חמיצות עדינה. היין הטוב מבין הלבנים.
כנעני אדום 2020
צבעו אדום בהיר, בחלל האף הרחתי דובדבנים אדומים ובחיך קיבלתי יין עשיר בטעמי שזיפים ודובדבנים אדומים. יין צעיר, עשיר ובועט. שילוב של 50% מלבק ו-50% סירה.
מלבק 2020
אדום כהה יחסית אבל עדיין ניתן לראות שמדובר ביין צעיר . האף מתמלא בריחות שזיפים אדומים וצעירים, בפה טעמי פרי צעיר, גוף קל-בינוני . יין קליל ושונה מהמלבק הארגנטיני שהוא בד"כ הרבה יותר עשיר וכבד.
לאחר טעימת מגוון הינות של שיזף תחושתי הכללית היתה כי גם בעשיית יין לא ניתן לעשות קסמים או לנסות להסתמך על הטבע בלבד. מבלי לטפח את הכרמים ומבלי להוסיף חומרים נוגדי חמצון . כל הינות שטעמתי היו משנת 2020 והתחושה היתה שתוך שנה (או פחות) יתחמצנו ויאבדו מאיכותם. צור אמנם מתגאה בכך שהוא "נותן לכרם לדבר" אבל בסוף היום הוא גם "משלם" את המחיר הכרוך בכך. יחד עם זאת אני מאמין כי הפרי הגדל בכרמיו יכול היה להניב ינות טובים בהרבה אילו היה משתמש בשיטות מסורתיות לעשיית ינותיו וההוכחה לכך היא כמה יקבים מוכרים הרוכשים ממנו ענבים שהוא מגדל עבורם. עוד מילה חמה על יקב שיזף היא התויות המקוריות שלו אותן צייר חנוך פיבן, אומן ישראלי ייחודי (המוכר מעבודותיו בעיתון הארץ) הנוהג להרכיב את דמויות יצירותיו מחומרים וחפצים יומיומיים, בעיקר פירות וירקות.
יקב יתיר
משני יקבי בוטיק צעירים יחסית היה מעניין לעבור ליקב גדול וותיק הקיים כבר מעל 20 שנה . כאן זכיתי לחנוך את מרכז המבקרים החדש והיפהפה של היקב שנפתח ממש בימים אלה. מי שאירח אותי ביקב היה יעקב בן דור המנכ"ל הוותיק של היקב ועימו אתי אדרי, מנהלת היצוא של יקב יתיר. גם ערן גולדווסר, הינן הוותיק המלווה את היקב מראשית ימיו, קפץ יותר מאוחר להגיד שלום. טעמנו:
הר עמשא לבן 2018
צבעו צהבהב קש בהיר באף קיבלנו מתיקות דבשית ומעט לימוניות בפה הטעמים מתקשרים טוב לאף. טעמי מישמיש בשל, לימונים. מורגש שיש בו ויוניה שמאפיניו בולטים ביין. קליל ונעים. מתאים לשתיה כיפית בצהרי יום קיץ חם.
נחל יתיר לבן 2018
שנה ראשונה ליין חדש. באף ריחות ורדים וסיגליות בתוספת מעט פלינטיות. בפה טעמים עדינים של תפוח ומעט מינרלים ברקע. יין טוב ועדין. מורגש שעשוי כהלכה מענבי איכות.
חבית 80 2017
יין מיוחד שניתן לרכישה רק ביקב. עשוי משילוב לא שגרתי של ענבי מורבדרה ( 75%), סירה (22%) ומלבק (3%). חלק מהענבים הותססו על השזירות. באף קיבלנו מעט ריחות של צמיג שרוף (האופיני למורבדרה) ביחד עם ירקרקות ועשבוניות. בפה שילוב של טעמי פירות עשירים בעיקר שזיפים ותות שדה עם מעט פלפליות. התוצאה מעניינת בהחלט.
נחל יתיר 2017
צבעו אדום סגלגל באף שפע של ריחות תות שדה, אוכמניות ודובדבנים בשלים. בחיך קיבלנו יין עשיר מתובל עם טעמי ריבת אוכמניות. עשוי מסירה (64%),טנאט (32%) וגרנאש (4%)
יער יתיר 2017
יין הדגל של היקב. צבעו אדום כהה. האף מתמלא בריחות שזיפים שחורים בשלים בשילוב תבלינים ומעט ירקרקות ברקע. בפה קיבלנו יין עשיר בפרי שחור (בעיקר שזיפים ודובדבנים), מאוזן ואלגנטי אך יחד עם זאת ניתן לחודש שמדובר ביין צעיר שצפוי להשתבח עם הזמן. עשוי מק. סובניון (56%), פטיט וורדו (16%) , מלבק (16%) וק. פרנק (16%). מרשים!
יקב יתיר מגדל את גפניו בתנאים חצי מדברים. אמנם גם ברמת ערד חם ביום וקר בלילה אך האדמה היא אדמת גיר חרסיתי והכרמים נטועים בלב יער יתיר בגובה של כ-900 מטר מעל פני הים. נראה שהיקב יודע להפיק את המיטב מהכרמים שלו והינות בהחלט טובים ומשתפרים בד"כ גם לפי רמת המחיר שלהם, כלומר הינות היקרים הם גם הטובים שבחבורה.
יקב דרימיה
יקב דרימיה ממוקם בישוב סוסיא הנמצא למעשה על גבול המדבר. מה שנקרא בלשון המקצועית ספר המדבר. למרות שהוא קרוב מאד ליער יתיר הנוף באיזור שונה וכך גם מזג האוויר. הגענו ליקב כדי לפגוש את אלעד מובשוביץ הינן והכורם הצעיר ביקב שהקים לפני כעשור ביחד עם רעייתו נאווה. המבנה הלא מרשים בו הוא נמצא ומראהו המאד צעיר של אלעד קצת מטעים לחשוב כי מדובר בבחור צעיר וחסר נסיון אך מסתבר שאלעד שהיה הילד הראשון שנולד בסוסיא הוא חקלאי עתיר נסיון וכשטועמים את הינות שלו מבינים כי מדובר בינן מוכשר המצליח להפתיע בעשייתו.
סובניון בלאן 2020
פתחנו את הטעימה עם הסובניון של אלעד. צבעו לבן שקוף, באף קיבלנו עושר של טעמים טרופים כולל אננס, מלון וליצ'י. בפה טעמי מלון בשל ואננס המערבבים בהרמוניה מתיקות וחמיצות מאזנת. יין קליל וכיפי עשיר בריחות וטעמים, מזכיר סובניון בלאן ניו זילנדי טוב.
רוזה 2020
צבעו כתום, באף ריח פרחי יסמין מתקתק עם חמיצות טובה. הפה מזכיר טעמי מיץ פטל. נחמד. עשוי מענבי מלבק (80%) וסובניון בלאן (20%) .
סהר 2017
צבעו אדום ארגמן מעט כהה, באף ניתן להריח שזיפים אדומים. הפה הוא המשך של האף עם טעמי שזיפים יותר בשלים אך עדיין צעיר ונראה שישתפר עם הזמן. עשוי ממרלו (50%), ק. סובניון (45%) וקריניאן ( 5%)
קברנה 2018
צבעו אדום כהה נוטה לשחור , באף קיבלנו ריחות של פירות אדומים (שזיפים, דובדבנים) עם מעט ירקרקות, בפה שזיפים שחורים ועדיין מעט טאניות המצביעה על כך שהיין עדין צעיר לשתיה וזאת למרות ששהה 18 חודשים בחביות.
שירז 2018
צבעו אדום סגלגל כהה, באף ארומות של פרי מתובל בפלפל שחור ובפה טעמי שזיפים בשלים המתערבבים ביחד עם טעמים עשבונים ופלפל שחור. יין עוצמתי עשוי % 100 ענבי שירז.
ספר 2015
יין הדגל של היקב הקרוי ע"ש איזור ספר המדבר. צבעו סגול שחור. באף קיבלנו ריחות פרי מתובלים במנטה, אקליפטוס ותבלינים. בפה טעמי שזיפים שחורים ביחד עם סוכריות מנטה. ייו עשיר ובעל גוף מלא. טוב לשתיה עכשיו וישתבח עם הזמן. עשוי מ- 80% קברנה סובניון ו 20% פטיט וורדו. היין התישן בחביות עץ אלון במשך 18 חודשים.
ספר 2018
מהדורה צעירה של יין הדגל. גם כאן מדובר ביין עשיר ואיכותי העשוי מהכרמים המובחרים של היקב. באף קיבלנו ריחות תבלינים ואקליפטוס בפה טעמי שזיפים שחורים ומעט מנטה. יין עשיר בעל גוף מלא שכעת עדיין צעיר אך נראה שעתידו עוד לפניו.
לסיום, אפשר לומר כי עושים יין טוב במדבר. הסיור שערכתי לא כלל כמובן את כל היקבים הנמצאים בנגב אך נתן לי תמונה טובה על הנעשה כיום באיזור. ממגוון הזנים מהם טעמתי נדמה כי למרות כל הניסויים שנעשו באיזור לא התקבלו תוצאות חד משמעיות בנוגע להתאמת זנים לאיזור וניתן למצא כאן ינות העשוים מכעשרה זנים שונים (לבנים ואדומים). כאן המקום לציין כי ממש בימים אלו פועלים יקבי האיזור במשותף במטרה להגדיר את איזור הנגב כאיזור גאוגרפי יחודי (בדומה להיתר שקיבלו יקבי יהודה) ואולי פעילות זו תסייע גם להחליט על הזנים המתאימים ביותר והמותרים לגידול באיזור.