ליאור הנדלסמן, ממקימי חברת סולאראדג’ הישראלית שהונפקה בנאסד”ק והפכה לתאגיד בינלאומי ששוויו למעלה מ-7 מיליארד דולרים הצטרף לאחרונה כשותף לקרן הון הסיכון גרוב ונצ'רס, שהקים דב מורן
ישנם שני תחומים שבהם מתרחשת פעילות ערה, ובשניהם מעורבים שבבים. כך אומר ליאור הנדלסמן, שותף בקרן גרוב ונצ'רס בראיון עם Chiportal.
ליאור הנדלסמן, ממקימי חברת סולאראדג’ הישראלית שהונפקה בנאסד”ק והפכה לתאגיד בינלאומי ששוויו למעלה מ-7 מיליארד דולרים הצטרף לאחרונה כשותף לקרן הון הסיכון גרוב ונצ'רס, שהקים דב מורן, שכזכור הוא בוגר של כמה וכמה חברות ובראשן אם-סיסטמס.
"אני עובד עם גרוב ונצ'רס כבר שנה וחצי בתור Venture Partner, יועץ, כך שהיתה לי היכרות עם הקרן לאורך התקופה הזו. נהנינו לעבוד ביחד ובאמת עכשיו כשהגעתי להחלטה לפרוש מתפקיד מלא בסולראדג' זה היה מעבר טבעי ממעמד יועץ למעמד שותף.
למה דווקא הצטרפת לגרוב ונצ'רס?
"חוץ מהברור מאליו שדיפ טק מסעיר אותי ואני עושה דיפ טק כבר שלושים שנה ועדיין זה מסעיר אותי . נשמח שכל מי שיש לו טכנולוגיה עמוקה שיבוא אלינו ואני שמחתי לבוא לפה כי זה המוקד פה. המוטו שלנו הוא "האנשים תחילה" זאת עוד לפני יצירת ערך. אנחנו משקיעים קודם כל משקיעים בצוות והצוות הוא מה שגרם לי לבוא. אנשי הצוות בסטרטאפים הם הלב והנשמה שגורם לסטרטאפים להצליח. הדבר השני שמיוחד בגרוב זו הדרך. אנו עובדים צמוד עם חברות ותומכים בהן בכל השלבים, לא רק חברות במועצת המנהלים אלא הרצון להביא ידע וניסיון. השילוב בין טכנולוגיה מורכבת, אנשים טובים והיכולת להביא מהידע והניסיון שלי לחברות צעירות."
מה לדעתך הדבר החם הבא בתחום השבבים?
יש פריחה בשני תחומים, לא בדיוק הדבר הבא אלא הדבר המתרחש כעת: התחום האחד הוא שילוב של תבונה מלאכותית – רשתות נוירונים בתוך שבבים, מה שפעם הייתה טכנולוגיה שיושמה במספר מועט של חברות. היום התחום הפך נפוץ גם בסטרטאפים וגם בחברות גדולות ואנו רואים יותר ויותר בטופולוגיות מעולם רשתות הנוירונים לשימושים מגוונים, לא רק לשימוש הקלאסי של עיבוד מידע אלא גם לכיול מנגנונים בשבב, אלא גם שימושים כגון כיול מנגנונים בשבב והתמודדות עם טולרנטים."
"התחום השני הוא שילוב בין שבבים וביולוגיה. החל משבבים שנותנים שירותים ספציפיים לפעולות חישוביות ביולוגיות או שבבים שיש להם ממשק קרוב עם ציוד בדיקה או ציוד רפואי אחר."
מה קורה בישראל בתחומים אלה?
המגמות העולמיות הללו תקפות גם לישראל יש יותר ויותר מיזמים בתחומים האלה. לא שיש המון חברות שפועלות בתחום השבבים, אבל בהחלט יש מספיק ועדיין יש מיזמים מעניינים גם בתחום הסמיקונדקטור הבסיסי וגם בשני התחומים המעניינים הללו.
אין הרבה קרנות שמשקיעות בשבבים, מה המשמעות של זה?
גרוב ונצ'רס היא קרן של טכנולוגיה עמוקה – דיפ טק. ההגדרה הזו כוללת דברים שקשה לממש וקשה לחקות וכל טכנולוגיה שקשה לממש אותה וקשה לחקות אותה נותנת יתרון תחרותי.
לפיכך נגזר מזה שאנחנו משקיעים בשבבים, AI מורכב, תשתיות ענן , רפואה דיגיטלית, אנרגיה. ברור שלקרן שיש בה צוות שעבד בחברות שבבים ויש לו קשרים עמוקים בתעשיית השבבים ויצר שבבים עם הידיים, יש לה יכולת טובה יותר להבין את האתגרים והצורך במימוש שבבים וגם יש לה יותר יכולת להעריך מה פתרון שאפשר לממש ומה פתרון שאי אפשר לממש, פתרוןן שיש לו ערך תחרותי לעומת הפתרונות הקיימים. ואין לנו לפיכך רתיעה מהמסע הארוך והמורכב בפיתוח שבבים ובגלל הנסיון ההכרות של התעשיה העולמית יש לגרוב ונצ'רס יכולת טובה יותר לסייע לחברות בתחום.
ידוע שקרנות הון סיכון משקיעות בסטרטאפים אבל יש לכם חברות ותיקות, אחת מהן, רמון.ספייס היא בת 15?
"לא פשוט להגדיר שלב מתקדם לחברת סטרטאפ. כל החברות של גרוב ונצ'רס בהיותן חברות דיפ-טק אינן בהכרח חברות שמגיעות למכירות משמעותיות בזמן קצר. יש לנו עוד חברות ותיקות ובהן Nucleai ,Wiliot, TriEye ו-NeuroBlade וכמובן חברת רמון ספייס שהיא השקעה חדשה שלנו. למרות שהחברה עצמה היא חברה ותיקה שמפתחת שבבים ומערכות מחשב לתעשיית החלל, ויש מאחוריה כבר חמישים משימות בחלל, אבל היא עוברת שינוי משמעותי ופריחה משמעותית במקביל להתפתחות של מהפכת החלל שעוברת על כולנו, האיזרוח של חלל והדור החדש של החלל, יחד עם זה חברת רמון עוברת שינוי טכנולוגי ועסקי משמעותי שיתאים אותה לעידן הנוכחי.
TriEye לדוגמה, פיתחה שבבי אינפרה אדום בתחום המכונה SWIR. תחום ספקטרלי שיש לו יתרונות משמעותיים ליישומי חישה, אך מסורתית המימוש של מצלמות SWIR יקר ומסובך. TriEye מביאה מהפכה ומאפשרת לפתח מצלמה כזו בעלויות מסחריות. יישום אפשרי של מצלמה כזו הוא בתחום הרכב ובתחום הייצור התעשייתי, כדי להבדיל בין חומרים שונים לדוגמה.
ניורובלייד מפתחת שבב לחישובי בינה מלאכותית בתוך זכרון DRAM בעלי יכולת משמעותית. נוקליאיי היא חברת רפואה דיגיטלית שמשתמשת ב-AI- לסייע בפיתוח תרופות ממוקדות לגידולי סרטן.
הנושא של המיחשוב הביולוגי התחזק בגלל הקורונה?
"אני לא חושב שמגפת הקורנה שהתחילה יחסית לא מזמן היא זאת שגרמה להאצה משמעותית בתחום המיחשוב הביולוגי אבל אין ספק שבזכות הקורונה הרבה יותר אנשים מבינים את הצורך וקל לחברות להסביר וקל לאנשים לבבין כי אם יש חברה שעושה אנליזה בתחום שקשור למשל לניתוח RNA' ולכן קל יותר לגייס כסף עבור חברות כאלה."
שני יזמי שבבים בקרן אחת, זה לא משהו נפוץ?
"נכון, אבל המשמעות היא שיש לנו שפה משותפת. שני יזמי שבבים, שני יזמים שהתחילו מחברה מאוד קטנה עם שותפים והגיעו לחברה די גדולה, בהרבה מאוד דברים יש לי שפה משותפת עם דב, וכל הצוות יש אינטראקציה מאוד טובה ונעימה, זאת הסיבה המרכזית שרציתי להצטרף לגרוב ונצ'רס ולא להזדמנויות אחרות שהיו לי."