כנס Innovation שערכה אינטל בספטמבר 2023 במרכז הכנסים המפואר שבסנטה קלארה, לא הרחק ממטה הנהלת החברה, היה חגיגי במיוחד. מנכ"ל אינטל, פט גלסינגר, עלה על הבמה בפתיחת הכנס ושיתף את הנוכחים בשורה של פיתוחים חדישים של אינטל. אחת מסדרות המוצרים בהם התגאה גלסינגר במיוחד היתה מעבדי גאודי החדשנים המהווים כיום הפתרון המוביל של אינטל לתחום הבינה המלאכותית. גלסינגר, התמקד במעבדי גאודי גם במסיבת העיתונאים הגדולה שערך לאחר מכן.
אך למרבה ההפתעה כשהלקוחות ביקשו לקבל פרטים נוספים על שבבי גאודי החדישים הם התבקשו לשוחח עם דיפק פטיל, סגן נשיא בכיר ומנכ"ל פעילות המעבדים הגרפים של אינטל שהתמנה רק חודש קודם לכן לתפקידו. דוד דהאן, מנכ"ל הבאנה לאבס שפיתחה את סדרת מעבדי גאודי הראשונים אמנם נכח בכנס אך לא השתתף באף אחת מההרצאות או המפגשים הרשמיים שהתקיימו בו. הכתובת היתה על הקיר. אינטל מתכוונת להמשיך לפתח מעבדים לתחום הבינה המלאכותית אך לא בהובלת צוות הניהול של הבאנה. אינטל גם החליטה להמשיך להשתמש בשם גאודי עבור סדרת מעבדי ה- AI שלה אך הארכיטקטורה של שבבי גאודי שונתה וכך גם ליבת הטכנולוגיה העתידית של מעבדי הבינה המלאכותית של אינטל.
זו לא הפעם הראשונה שמנהלי חברה נרכשת מאבדים אט אט את מקומם ומעמדם בתוך הקונצרן הענק שרכש אותם וגם לא הפעם הראשונה שיזמים ואנשי מעשה "מבינים את הרמז" ומתכננים את צעדיהם הבאים. כך קרה גם הפעם. באביב 2024 כבר היה ברור לצוות ההנהלה של הבאנה כי עליהם לתכנן את המיזם הבא שלהם. אך טבעי היה שיפנו ליזם המנוסה שליווה אותם לאורך כל הדרך בחברת הבאנה.
אביגדור וילנץ, שתמיד ידע לקרא נכון את מגמות השוק זיהה גם הפעם כי החלק המבטיח ביותר בעולם הבינה המלאכותית בעתיד הקרוב הוא תחום ההייסק. הוא הבין שמערכות ההייסק מהוות אבן יסוד חיונית עבור יישומי בינה מלאכותית רבים, וההתקדמות המהירה בחומרה, באלגוריתמים ובאינטגרציה עם טכנולוגיות אחרות תניע את הפיתוח והאימוץ של מערכות הייסק מתקדמות. כשדוד דהאן, רן חלוץ ואיתן מדינה הודיעו על פרישתם מאינטל הם כבר ידעו במה תעסוק חברתם החדשה.
עוד אנקדוטה מענינת בסיפור קשורה להסטוריה של הבאנה. מסתבר שחברת הבאנה פיתחה שני קווי מוצרים. קוו אחד התמקד בפיתוח שבב שיועד לאימון רשתות עצביות, וקוו מוצרים נוסף עסק בתחום ההייסק (inference). כשאינטל רכשה את הבאנה היא גילתה ענין בעיקר בשבבים שהיו מיועדים לאימון רשתות עצביות וסברה ששבבי הבאנה לתחום ההייסק אינם טובים מספיק.
בתחילת השנה הנוכחית כשיזמי הבאנה החליטו להתמקד בתחום ההייסק היו להם סיבות טובות לבחור דווקא בתחום זה. בנוסף ליכולת החזון והבנת השוק של אביגדור הביאו איתם יזמי הבאנה גם נסיון וידע בתחום ההייסק רק שהפעם הבינו שעליהם לפתח מוצר שיתעלה על כל המוצרים הקיימים בשוק זה.
מערכות ההייסק הן אכן מרכיב מכריע בכל מערכת בינה מלאכותית והן צפויות להפוך לבולטות וחשובות עוד יותר בעתיד הקרוב בעיקר בגלל הביקוש הגובר ליישומי AI בזמן אמת כמו כל מערכות ה- GenAI, וכן בישומים כמו רכבים אוטונומיים, ראייה ממוחשבת, מציאות מדומה ורובוטיקה. מערכות ההייסק חיוניות ליישומים אלה, והן אלה המאפשרות למודלים לקבל תחזיות והחלטות בזמן אמת.
במאי 2024 נרשמה החברה החדשה ברשם החברות בישראל כאלמנט לאבס (Element Labs) ויצאה לדרך. רק ביולי 2024 הודיעה אינטל רשמית על פרישתם של שלושת המייסדים ועל שילוב הבאנה לתוך קבוצת הדאטה סנטרס וה AI- של אינטל.
אלמנט לאבס עדיין פועלת תחת מעטה גדול של חשאיות אך החדשות המרעננות בכל הסיפור הזה הן העובדה כי אלמנט לאבס מסמנת את חזרתו של וילנץ להשקעה בחברות ישראליות בכלל ובחברות שבבים ישראליות בפרט. כן ירבו.
כל הכבוד