מאז שמדינות שואפות להרחיב את יכולות השבבים שלהן כדי לעמוד בביקוש הגלובלי הגובר, במיוחד מאז המגפה, מחסור בעובדים מיומנים צץ כצוואר בקבוק קריטי, מה שמערער את המאמצים לשמר ולקדם את המובילות הטכנולוגית בתעשייה חיונית זו. עם למעלה משני מיליון עובדים ישירים ברחבי העולם ב-2021 ויותר ממיליון אנשי מקצוע מיומנים נוספים הנדרשים עד 2030, דלויט צופה שיותר מ-100,000 גיוסים נדרשים כל שנה. ממחקר נפרד עולה כי בסין חסרים 300 אלף עובדים בתעשיית השבבים
תעשיית השבבים, שהיא אבן היסוד של הטכנולוגיה המודרנית והשגשוג הכלכלי, מתמודדת עם מחסור חמור בכוח אדם מזה זמן מה. המחסור בכישורים נראה כמחמיר, עם צורך ביותר ממיליון עובדים מיומנים נוספים עד 2030 כדי לעמוד בביקוש בתעשיית השבבים, על פי דלויט. בעיה רחבה זו מתרחבת מעבר לארה"ב, ומשפיעה על שחקנים מרכזיים ברחבי העולם ומאיימת להפריע לצמיחת ולחדשנות המגזר.
מאז שמדינות שואפות להרחיב את יכולות השבבים שלהן כדי לעמוד בביקוש הגלובלי הגובר, במיוחד מאז המגפה, מחסור בעובדים מיומנים צץ כצוואר בקבוק קריטי, מה שמערער את המאמצים לשמר ולקדם את המובילות הטכנולוגית בתעשייה חיונית זו. עם למעלה משני מיליון עובדים ישירים ברחבי העולם ב-2021 ויותר ממיליון אנשי מקצוע מיומנים נוספים הנדרשים עד 2030, דלויט צופה שיותר מ-100,000 גיוסים נדרשים כל שנה.
לדוגמה, יש פחות מ-100,000 סטודנטים לתואר ראשון הנרשמים להנדסת חשמל ומדעי המחשב בארה"ב בכל שנה, על פי נתוני דלויט. אפילו מדינות כמו טאיוואן, דרום קוריאה, סין, יפן ואירופה מתמודדות עם אתגרים במציאת מספיק עובדים מיומנים כדי לעמוד בדרישות של מגזרי השבבים המתרחבים במהירות. לדוגמה, לטאיוואן היה מחסור של מעל 30,000 עובדים בשבבים בסוף 2021, ודרום קוריאה צפויה להתמודד עם מחסור דומה בעשור הבא.
המחסור של סין חמור אף יותר, עם הערכות המדברות על צורך ביותר מ-300,000 עובדים נוספים, אפילו לפני הצמיחה הנוכחית והבעיות בשרשרת האספקה. המחסור הזה מיוחס לכמה גורמים. מדינות רבות ראו את המומחיות שלהן בייצור שבבים נשחקת במהלך השנים כשהייצור עבר לחו"ל.
בארה"ב, למשל, התעשייה מהווה רק כ-12% מייצור השבבים העולמי, עם רוב הידע בייצור המתקדם נמצא באסיה. חוסר המודעות לקריירות בתחום השבבים בקרב מועמדים פוטנציאליים גם תורם לפער הכישרונות, מה שמקשה על משיכת עובדים חדשים לתחום. בנוסף לכך, התחרות על כישרונות בתחום השבבים גם היא מראה סימנים של החמרה.
חוק השבבים ופיתוח כוח העבודה
כדי להתמודד עם הבעיה ההולכת וגוברת הזו, ארה"ב הציגה צעדים תחת חוק CHIPS ומדע, שמטרתם לחזק את תעשיית השבבים המקומית ולטפל במחסור בכוח האדם. החוק מקצה מימון משמעותי לפיתוח כוח העבודה בתחום השבבים, תוך התמקדות בתפקידים טכנאים ועבודות שאינן דורשות תואר ראשון. זה משמעותי משום שכ-60% מהמשרות החדשות בשבבים נופלות לקטגוריות אלה, לפי דו"ח של מקינזי.
חוק השבבים שעבר ב-2022, מקדם יוזמות שונות לבניית צינור כישרונות חזק. אולם, לפי דו"ח שפורסם לאחרונה על ידי בלומברג, הממשלה האמריקאית מגבירה את מאמציה לטפל במחסור בכוח האדם בתחום השבבים באמצעות יוזמות חדשות תחת חוק CHIPS, המדגישות הרחבה משמעותית של תוכניות חינוך והכשרה לפיתוח כוח עבודה מיומן המותאם לתעשייה.
"התוכנית, שמתוארת כברית שותפים לכוח עבודה, תשתמש בחלק מ-5 מיליארד הדולרים שהוקצו למרכז הטכנולוגיה הלאומי לשבבים חדש. ה-NSTC מתכנן להעניק מענקים לעד 10 פרויקטים לפיתוח כוח עבודה עם תקציבים של 500,000 עד 2 מיליון דולר," ציין בלומברג.
ה-NSTC ישיק גם תהליכי בקשה נוספים בחודשים הקרובים, והפקידים יקבעו את רמת ההוצאות הכוללת לאחר שיישקלו כל ההצעות. כל המימון מגיע מחוק CHIPS ומדע 2022, החוק ההיסטורי שהקצה 39 מיליארד דולר במענקים להמרצת ייצור השבבים בארה"ב, בנוסף ל-11 מיליארד דולר למחקר ופיתוח בשבבים, כולל ה-NSTC.
מחסור בכוח אדם: בעיה לטווח ארוך
למרות כל המאמצים הללו, תעשיית השבבים צפויה להמשיך להתמודד עם מחסור בכוח אדם בטווח הארוך. דו"ח מקינזי מדגיש כי למרות השקעות משמעותיות בחינוך והכשרה, המגזר יתקשה למצוא מספיק עובדים מיומנים כדי לענות על הצרכים שלו.
זה מורכב מבעיות כמו חוסר הזדמנויות לקידום קריירה, חוסר גמישות בעבודה ותמיכה לא מספקת, מה שגורם לרבים לעזוב את התעשייה, לפי ניתוחים שונים. יתרה מכך, התחרות על כישרונות בתחום השבבים מתחזקת ברחבי העולם. חברות כמו TSMC מטאיוואן מגייסות עובדים מנוסים בתחום השבבים מארה"ב, הודו, קנדה, יפן ואירופה.
תחרות גלובלית זו מדגישה את הצורך הדחוף ביוזמות שיתופיות כדי למשוך ולשמר עובדים מיומנים בתעשיית השבבים. אחרי הכל, המחסור בכוח אדם בתעשיית השבבים הוא אתגר מורכב הדורש פתרונות רב-ממדיים.