אלוף במילואים מתן וילנאי, ששימש כשגריר ישראל בסין וכיום עומד בראש לשכת המסחר אסיה ישראל, אמר את הדברים במסגרת מפגש הסיליקון קלאב שנערך לראשונה בצורה וירטואלית ועסק בנושא “השנה הסינית -לאן פניה של סין ביום שלאחר הקורונה”.
"אם אתם מצליחים לזכות באמונם של השותפים הסיניים, השמים הם הגבול". כך אמר האלוף במילואים מתן וילנאי, ששימש כשגריר ישראל בסין וכיום עומד בראש לשכת המסחר אסיה ישראל, וילנאי אמר את הדברים במסגרת מפגש הסיליקון קלאב שנערך לראשונה בצורה וירטואלית ועסק בנושא “השנה הסינית -לאן פניה של סין ביום שלאחר הקורונה”. בכנס השתתפו גם רמי לנגר, ה-COO של קמטק, יעל עינב מנכ"לית חברת YChina לפיתוח עסקים בסין, פרופ' חיים דותן, אדריכל גשר הזכוכית האייקוני ואיש אקדמיה בסין וכן שלמה גדות, מנכ"ל ומייסד חברת אינואיטיב.
"חברות ישראליות רבות נכשלו בסין. כששימשתי שגריר ביקרו אצלי מנהלים של עשרות חברות בשבוע והבנתי מראש שאן להם סיכוי להצליח כי הם לא מבינים את כללי ההתנהגות בסין. יום אחד התקשר אלי שר השיכון וביקש לבוא ללמוד איך הסינים בונים כל כך מהר. אמרתי לו 'בוא נשב על הרצפה באתר בנייה ונאכל. יותר נקי שם מהמטבח אצלך בבית'. הסיבה לכך היא שהסינים עובדים. נקודה. זה שיגעון אצלם. והם ממושטרים, לא סתם הם התגברו על הקורונה מהר. אצלם סגר זה סגר, מרתכים מעליות ברבי קומות וחופרים תעלות בכבישים כדי למנוע נסיעה." הסביר וילנאי.
"אנו מדברים על אנשים בעלי דרך חשיבה שונה לגמרי .הערכים שלהם שונים לחלוטין מהערכים של המערב. השאלה היא למה בכל זאת לבוא לשם? כי זה שוק בלתי נגמר וזו חוויה להיות שם. הדרג שאתם נפגשים איתם, של פקידים ומנהלי חברות בגודל בינוני ומעלה יאמרו לכם שמילת המפתח מולם היא חדשנות. פרופ' דותן הצליח שם בין היתר בזכות שליטתו במנדרינית."
"הסינים מתעניינים בטכנולוגיה ולא מאמינים איך בישראל, שיש בה אוכלוסייה כמו במחוז קטן בסין יש כל כך הרבה זוכי פרס נובל בתחומים של מדעים וטכנולוגיה. סין עושה איתם עסקים רק מהטעם הפשוט שיש לנו טכנולוגית על יוצאת דופן. הם מעריצים את העם היהודי ולא מבדילים בין יהודים לישראלים.
זו נקודת פתיחה אדירה לחברות הישראליות שהולכות לשם. אני משמש ראש לשכת המסחר אסיה ישראל שיש לה נוכחות חזקה בסין ומעסיקה שם אנשים מיומנים, ואנחנו פתוחים לעזור ולהנחות כל מי שרוצה לחדור לסין כי לא מדובר רק בהבדלים בשפות אלא הבדלים הרבה יותר עמוקים בתרבות."
שלמה גרדמן: לאחרונה נחתם הסכם סחר בין 15 מדינות בהובלת סין. מדוע ישראל איננה נכללת בו?
"אני כשגריר התחלתי לפעול בנידון , ויום אחד נגיע לדיון בשני הפרלמנטים, הפרלמנט של המפלגה והפרלמנט של המדינה. צריך להבין איך זה עובד. יושבים ביחד 2,800 איש, וכולם ב"מדים" קרי חליפות כהות, חולצות לבנות, עניבות אדומות וראש הממשלה נותן נאום שבו הוא מסביר מה הוא אמר בשנה שעברה, מה עשה, מה הוא הספיק לעשות ומה יעשה בשנה הבאה. כמובן הכול בסינית. ישבתי שם ושמעתי זאת במו אוזני. ואז העוזרת שלי, ישראלית שדוברת סינית ויושבת לידי אומרת לי 'מתן, הם מדברים על הסכם סחר חופשי עם ישראל'. מהרגע שהנשיא אמר את זה אנחנו כבר בשנה ה-12. עכשיו נשארו עוד שש שנים וזה יגיע."
"זה לא יהיה פשוט כי גם בצד הישראלי יהיו הרבה שאלות בעניין הזה של השוואת תנאים עם חברות סיניות. זו התמודדות לא פשוטה. כמו שתיארתי קודם הסינים עובדים כל הזמן, ואנחנו בדרך להסכם סחר חופשי. אני יודע שהסכם סחר חופשי בין ישראל לדרום קוריאה הוא ההסכם הבא בתור אבל סין היא יעד מרכזי שלנו ואנחנו נגיע גם להסכם הזה. הקורונה קצת עצרה את הדיונים, אבל אנחנו בדרך."
שלמה גרדמן: אמרת שהסכם הסחר בין סין לישראל ייחתם אולי בעוד 6-8 שנים, אבל לא לכולם יש אפשרות לחכות. האם חברות ישראליות יכולות כבר היום ליהנות מהפריחה הכלכלית של סין?
"יש לנו קו התחלה פנטסטי. ברגע שאתה ישראלי אתה נמצא ברמה גבוהה יותר מכל אחד אחר, גם מהאירופאים והאמריקנים. אני רוצה להדגיש שני דברים שהחברים בפאנל דיברו עליהם. האחד זו הממשלה. אל לנו לטעות לרגע. המושג פרטי לא קיים בסין. הממשלה שולטת בכל בכל דבר."
"שמתם לב שג'ק מא נעלם כבר יותר מחודש. אני כבר לפני הרבה שנים אמרתי שיום אחד הוא ייעלם. הם לא אוהבים את זה. הוא כבר יותר מידי חזק ולא שקרה לו משהו. הוא לא מופיע יותר בתקשורת ומצמצמים את צעדיו אני מקווה שלא יותר מזה, כי הוא תפס עמדה משל עצמו. (הערת העורך, יומיים אחרי הכנס, ביום רביעי האחרון פרסמה רשת CNBC כי מצבו של מא טוב והוא אכן רק לא יכול לדבר עם התקשורת א.ב.)"
"הדבר השני אלו התארים. אני נטיתי לזלזל בזה וטעיתי. כל תואר שם מאוד חשוב להם. הדבר המרכזי שצריך להבין הוא שאין יוזמה מלמטה ולכן אנחנו עם המוח הישראלי צריכים להציע פתרונות בכל תחום שבו יש סדרי עדיפויות. ויש סדרי עדיפויות ברורים . בראש ובראשונה החקלאות. פעם ראשונה שמעתי את המושג "לעשות מזון". בשיחות שלי עם נשיא סין שי הוא אמר לי שהדבר שהכי מדאיג אותו הוא איך להאכיל מיליארד ו-400 מיליון פיות. אמרתי שבמערב פשוט הולכים לסופרמרקט והאנשים באים וקונים. הוא אמר לי אדוני השגריר, זה לא הולך ככה. העניין של חקלאות ומזון זה שיגעון בסין, עד הרגע הזה."
"התחום השני בחשיבותו הוא כל מה שקשור לרפואה ושירותי בריאות ואחרי זה כל שאר הטכנולוגיות המודרניות האחרות. יש לנו הרבה מאוד מה לעשות בסין בתנאי שפועלים בתבונה. כאשר אני אומר לפעול בתבונה הכוונה היא לא לזלזל בהם, לכבד ולהעריך, דבר שהישראלים לא תמיד יודעים לעשות. צריך לתת להם את התחושה שאתה מקשיב להם. הסינים מייחסים לכך חשיבות עצומה ונותנים את היחס בהתאם. סין זה סיפור לא פשוט אבל הוא שווה כל השקעה ושווה כל מאמץ כדי להצליח בסין. כשמצליחים שם, השמים הם הגבול."
עוד בנושא: