כך אמר גיל שוורצמן, מנכ"ל חממת SouthUp הסמוכה לשדרות במפגש הסיליקון קלאב שהתקיים ב-30 בספטמבר 2024 ועסק בתעשייה תחת מלחמה. הוא תיאר את אירועי ה-7 באוקטובר, החלפת הרבש"צ הפצוע, ההגנה על הקיבוץ, ועל החממה שהקים ביחד עם ראש מועצת שער הנגב אופיר ליבשטיין ז"ל
גיל שוורצמן, מנכ"ל חממת SouthUp, שיתף בשיחת "אחד על אחד" שקיים עם שלמה גרדמן במסגרת מפגש הסיליקון קלאב את דרכו המקצועית ואת השפעת חממת הטכנולוגיה שהוא עומד בראשה, במיוחד על רקע אירועי 7 באוקטובר והשפעתם על אזור הדרום ועל קהילת הסטארטאפים המקומית. שוורצמן, תושב קיבוץ גבים, נאלץ להתמודד עם המציאות הקשה של אותה שבת, כשהותקפו יישובים רבים בעוטף עזה. הוא סיפר על החוויות האישיות שלו, מהן עולה תמונה של נחישות ואמונה בהתמודדות עם המציאות המאתגרת.
"אנחנו, כתושבי הנגב, חיים את המציאות הזו יום-יום. ב-7 באוקטובר, המצב הסלים בתוך רגעים ספורים. הבנתי שאני צריך לפעול ולנהל את הגנת היישוב שלנו," סיפר שוורצמן. הוא המשיך לתאר כיצד נאלץ לתפקד בתור רכז הביטחון השוטף (רב"ש) לאחר שרבש"צ היישוב נפצע קשה בראשו, ולהוביל את תושבי הקיבוץ להתגוננות יעילה ולפינוי מהיר של הפצועים: "המשימה הראשונה הייתה להגן ולבטח, ואחריה באה הפינוי של הפצועים, למרות כל הקשיים שנבעו מחוסר תקשורת עם הצבא".
השפעת אירועי ה-7 באוקטובר על חממת SouthUp
שוורצמן דיבר גם על האופן שבו אירועי ה-7 באוקטובר השפיעו על החממה שהוא מנהל. חממת SouthUp, אשר הוקמה בשנת ב2015 בזכות שיתוף פעולה הדוק עם מי שהיה ראש מועצת שער הנגב, אופיר ליבשטיין, שנפל ב-7 באוקטובר בהגנה על קיבוצו, כפר עזה.
"החממה מתמקדת בפיתוח יזמות אזורית בדרום הארץ, תוך קידום סטארטאפים בתחומי הטכנולוגיה השונים. החממה היא חלק חשוב במאמץ ליצור תעסוקה באזור, אך גם היא נאלצה להתמודד עם השפעות המלחמה."
"המצב השפיע על כל אחד מאיתנו בצורה ישירה," אומר שוורצמן. "מתוך 25 החברות שהיו בחממה לפני המלחמה, רק 20 שרדו, חלקן פשוט לא יכלו להמשיך לפעול בתנאים הנוכחיים. המלחמה גבתה מחיר כבד לא רק בחיי אדם, אלא גם מעסקים ומסטארטאפים"
למרות האתגרים שהציבה המלחמה, שוורצמן מדגיש שהחממה לא מתכוונת להפסיק את פעילותה אלא להמשיך ולהתרחב. "אנחנו עומדים לפני בניית מבנה חדש בגודל של 3,300 מטרים, שישמש כמרכז לסטארטאפים. המבנה, שייקרא על שמו של ליבשטיין ז"ל יכלול משרדים ומעבדות מתקדמות. המטרה היא להחזיר את כל החברות שעדיין פועלות מרחוק ולהחזיר את האזור לפעילות כלכלית מלאה".
שוורצמן הוסיף כי המודל של חממת SouthUp שם דגש על חיבור היזמים לאזור, וכי הוא מקווה שהפעילות הזו תעודד אותם להישאר בנגב גם לאחר סיום תהליך הפיתוח. "אנחנו משקיעים באנשים, לא רק בטכנולוגיה. המטרה שלנו היא לקשור את היזמים למקום כך שהם יבחרו להישאר כאן גם לאחר שהחברות שלהם יתחילו לפעול בהצלחה".
"חממת SouthUp לא רק תומכת בפיתוח טכנולוגי, אלא גם יוצרת שינוי משמעותי באזור הדרום, שבו תעשיית ההייטק לא הייתה נוכחת בצורה רחבה בעבר. שוורצמן הסביר: "העובדה שאנחנו פועלים כאן בנגב המערבי יוצרת תעסוקה מקומית, וזה משהו שהוא קריטי לאזור שבו יש אוכלוסייה של עשרות אלפים. כ-80% מעובדי החברות בחממה הם תושבי האזור, וזה חלק מהחזון שלנו – להשאיר כאן את ההון האנושי".
על אף המכשולים שהציבה המלחמה, גיל שוורצמן ושותפיו בחממת SouthUp אינם מתכוונים להפסיק לפעול. "אנחנו ממשיכים קדימה. יש לנו תוכניות ברורות להתרחב ולהפוך לגורם משמעותי עוד יותר בתעשיית הסטארטאפים בארץ," סיכם שוורצמן. "בעוד שלוש שנים אני מאמין שנצליח להכפיל את כמות החברות והעובדים שלנו, ולהפוך את הנגב המערבי למרכז טכנולוגי שוקק חיים".