פרופ' דורית אהרונוב, פרופסור למדעי המחשב בביה"ס להנדסה ולמדעי המחשב באונ' העברית בירושלים וממייסדי חברת קדמה חישובים קוונטיים (QEDMA) תציג את האלגוריתם לביטול הרעש במחשבים הקוונטיים במפגש הסיליקון קלאב הקרוב שיתקיים ב-1/7 בבית IBM בפתח תקווה
ההבטחה הגלומה במחשוב קוונטי – האצת תהליכי חישוב בתחומים כמו פיתוח תרופות, חומרים חדשים ופתרונות אנרגיה – נתקלת במכשול משמעותי: רעש. מחשבים קוונטיים, בשל אופיים, רגישים לשגיאות, מה שמוביל לתוצאות חישוב בלתי אמינות ולמעשה חסרות משמעות."
כך אומרת פרופ' דורית אהרונוב, פרופסור למדעי המחשב בביה"ס להנדסה ולמדעי המחשב באונ' העברית בירושלים וממייסדי חברת קדמה חישובים קוונטיים (QEDMA). פרופ' אהרונוב תשתתף במפגש הסיליקון קלאב הקרוב שיתקיים בבית IBM בפתח תקווה (הרשמה למפגש).
כבר לפני 30 שנה, הציעו פרופ' אהרונוב בעבודת הדוקטורט שלה בהנחייתו של פרופ' מיכאל בן אור באוניברסיטה העברית פתרון תיאורטי לבעיית הרעש. עם זאת, פתרון זה, וגרסאות משוכללות שלו אשר אומצו על ידי חברות ענק כמו יבמ וגוגל, דורש משאבים רבים והגדלה משמעותית של מספר הקיוביטים במחשב הקוונטי הנדרשים לתקן את השגיאות.
"הבעיה היא שמספר הקיוביטים המרבי היום במחשבים קונטיים הוא קטן- סדר גודל של כמה עשרות או מאות קיוביטים.
מספרי הקיבויטים הולכים לגדול בשנים הקרובות אבל הגידול הזה צפוי להיות די איטי, הווה אומר שעם הפתרונות הקיימים לטיפול בשגיאות שהם מאוד יקרים מבחינת מספרי קיוביטים, ייקח הרבה מדי זמן עד שההבטחה הגדולה הטמונה במיחשוב קוונטי תתממש."
"חברת קדמה פיתחה תוכנה בשם "קסם" או באנגלית Qesem = quantum error suppression and error mitigation המתגברת על בעיית הרעש באופן יעיל וחסר תקדים. התוכנה מסירה את השפעות הרעש ומשחזרת את תוצאות החישוב ללא תקורה של קיוביטים, מה שישאיר יותר קיוביטים פנויים לחישוב עצמו ולכן יאפשר כבר למחשבים קוונטיים קטנים לבצע חישובים מסובכים בצורה מדויקת .
"התוכנה שלנו מקרבת אותנו משמעותית למימוש הפוטנציאל העצום של המחשוב הקוונטי", אומרת פרופ' אהרונוב. "קסם מאפשרת להשיג יתרון אלגוריתמי קוונטי כבר כיום, באפליקציות מסוימות, ותקצר משמעותית את הזמן הנדרש להגעה לפתרונות בתחומים קריטיים."
בנוסף לפעילותה בחברת קדמה, פרופ' אהרונוב חוקרת באוניברסיטה את הפוטנציאל של מחשבים קוונטיים לפתרון בעיות חישוביות נוספות בעזרת אלגוריתמים קוונטיים חדשים, ואת הזווית החישובית שתחום החישוב הקוונטי מביא לחקר תופעות בפיזיקה קוונטית כגון השאלה כיצד מתרחש המעבר מהפיסיקה הקלאסית לפיזיקה הקוונטית.