על פי התחזית של IBM, בתוך חמש שנים ניתן יהיה לסייע לאבחון נפשי באמצעות זיהוי דיבור, שילוב בין יכולות ראייה ממוחשבת ודימות שיספק לבני אדם כושר ראיה מקביל לזה של גיבורי-על
האם בעוד חמש שנים ניתן יהיה לדחוס מעבדה רפואית על גבי שבב בודד? בצילום: פרוסת סיליקון שפותחה על ידי IBM בכדי למיין חלקיקים הנמצאים בנוזלי הגוף במטרה לאפשר גילוי מוקדם של מחלות. מקור: IBM. |
חושפת חמישה חידושים טכנולוגיים שישנו את חיינו בחמש השנים הקרובות
מאת שירות הידען 10 בינואר 2017 אין תגובות
IBM חושפת חמישה חידושים טכנולוגיים שישנו את חיינו בחמש השנים הקרובות: אבחון נפשי באמצעות זיהוי דיבור, יכולות ראייה של גיבורי על, הבנת מורכבות כדור הארץ לפרטי פרטים באמצעות למידה חישובית, דחיסת מעבדות רפואיות על גבי שבב מחשב בודד ואיתור זיהום סביבתי במהירות האור באמצעות חיישנים חכמים.
IBM מציגה תחזית לחמש טכנולוגיות הנושאות עימן פוטנציאל לשנות את אופן העבודה, החיים והאינטראקציה האנושית כבר במהלך חמש השנים הקרובות. הרשימה אותה מפרסמת IBM מדי שנה, "חמש בחמש" (#ibm5in5), הוכיחה עצמה בעבר ככלי חיזוי מדויק במיוחד.
על פי התחזית של IBM, בתוך חמש שנים ניתן יהיה לסייע לאבחון נפשי באמצעות זיהוי דיבור, שילוב בין יכולות ראייה ממוחשבת ודימות, יספק לבני אדם כושר ראיה מקביל לזה של גיבורי-על המוכרים בספרות הקומיקס; שילובים מתוחכמים של מקורות תוכן, חיישנים, אלגוריתמים ומערכות למידה חישובית יאפשרו להבין את מורכבותו של כדור הארץ לפרטי פרטים; מעבדות רפואיות הדחוסות על גבי שבב מחשב בודד ינהלו מעקב אחר מחלות; וחיישנים חכמים יאתרו זיהום סביבתי במהירות האור.
לדברי ד"ר איה סופר, דירקטורית מחשוב קוגניטיבי ב- IBM העולמית, ממעבדת המחקר של IBM בחיפה: "לקהילה המדעית יש מסורת נהדרת של יצירת מכשירים המסייעים לנו לראות את העולם סביבנו. המיקרוסקופ איפשר לנו לראות עצמים שאינם נתפסים בעין בלתי מזויינת, והמדחום מסייע לנו להבין את חום הגוף ואת חום הסביבה. ההתפתחות בתחום הבינה המלאכותית והננוטכנולוגיה, מאפשרת לנו להמציא דור חדש של מכשירים מדעיים שיאפשרו לצפות בפועל בעצמים ובתופעות בלתי-נראות כיום – כבר בתוך חמש שנים". סופר מוסיפה כי " חוקרים במעבדת המחקר של IBM בחיפה, למשל, בונים כיום מערכת המסייעת לרופאים רדיולוגים לזהות תופעות חריגות בתמונות דימות רפואיות, תוך שילוב מידע ממקורות נפרדים לייעול והאצה של תהליכי האבחון."
חדשנות בתחום הזה עשויה לסייע בשיפור מהותי בעולם החקלאות, לייעל את מערכות האנרגיה, לאתר זיהום בסביבה לפני שהוא גורם נזק בלתי הפיך, ולמנוע הידרדרות מוקדמת במצב הפיזי ובבריאות הנפשית של בני אדם בגילאים מתקדמים. צוות המדענים העולמי של IBM שוקד על מימוש הרעיונות החדשניים האלה, במעבדות המחקר הפרוסות סביב העולם – ובכלל זה בישראל.
1. המילים שלנו יהפכו לחלון אל בריאותנו הנפשית
עלות הטיפול בעולם בהפרעות נפשיות גבוהה מהעלות המצרפית של הטיפול בסוכרת, מחלות דרכי הנשימה וסרטן. העול הכלכלי של מחלות הנפש מוערך בטריליארד דולר לשנה בארה"ב בלבד.
אם המוח הוא בבחינת קופסה שחורה, שאינה מובנת לנו עד תום – דיבור הוא מפתח המאפשר להיכנס אל הקופסה הזאת. בתוך חמש שנים, הדברים אותם אנו אומרים וכותבים ישמשו כאינדיקטורים למצבנו הנפשי ולרווחה הפיזית שלנו. דפוסי דיבור וכתיבה המנותחים על ידי מערכות קוגניטיביות יצביעו על סימנים מוקדמים למחלות נפש ומחלות נוירולוגיות, ויאפשרו לצפות טוב יותר את תהליכי המחלה, לנטר אותה ולעקוב אחריה.
במעבדות המחקר של החברה בחיפה מבצעים כמה מחקרים בתחום הזה. החוקרים בישראל התמקדו באיתור סימנים לשיטיון (דימנציה) – ובמקביל הם פועלים על מנת ללמד מחשבים לזהות טקסטים, אופן דיבור, והבעות פנים אנושיות, כדי להבין מצבי רוח ואת מצבו הרגשי של האדם – ולפעול על בסיס הבנת המאפיינים האלה ביישומים שונים כגון שרות לקוחות ממוחשב.
{loadposition content-related} |