במטרה לאפשר שיתוף בעלויות במקרה בו חברה בודדת לא יכולה להתמודד עם ההשקעה הנדרשת להקמת שדה ניסויים- המאפשר הוכחת יכולת ראשונית ואינטגרציה של טכנולוגיות מתקדמות
שר הכלכלה אלי כהן ויו"ר רשות החדשנות ד"ר עמי אפלבום |
ב- 1 לינואר 2018 החל לפעול מאגד פנומיקס המתמקד בחקלאות מדייקת, קרי, פיתוח טכנולוגיות גנריות למדידת מאפיינים נצפים (פנוטיפ) של גידולים חקלאיים במטרה לייעל את הפעילות החקלאית. במאגד חברות 4 מוסדות מחקר- אוניברסיטת בן גוריון, אוניברסיטת חיפה, הטכניון והמכון הוולקני, ו-6 חברות טכנולוגיות: אלביט, אופגל וסנסילייז, וחברות האגריטק הזרע, תרביות ראש הנקרה (רה"ן) ואבוג'ן. המאגד צפוי לפעול במשך 3 שנים הקרובות בהיקף תקציב של כ- 60 מיליון ₪. אהרון אהרון, מנכ"ל רשות החדשנות: "שילוב התעשייה בשטח והמחקר האקדמי עתיד להשיא את רמת החדשנות של המו"פ במאגד, ולהניב טכנולוגיות חקלאיות אשר ישמשו לא רק את ישראל, אלא מספר רב של מדינות נוספות".
מאגד פנומיקס צפוי להתמקד בפיתוח טכנולוגיות גנריות למדידת מאפיינים נצפים (פנוטיפ) של גידולים חקלאיים, באמצעות שימוש בטכנולוגיות מחשוב וחישה מרחוק. המאגד מפגיש בין חברות טכנולוגיה בולטות בתחום החקלאות והאגריטק- אלביט, אופגל סנסילייז, הזרע, תרביות ראש הנקרה (רה"ן) ואבוג'ן, לבין מוסדות מחקר אקדמיים מובילים- אוניברסיטת בן גוריון, אוניברסיטת חיפה, הטכניון והמכון הוולקני. מוסדות מחקר אלו מייצגים אספקטים שונים של הדיסציפלינה, נוסף על תרומת פנוטייפינג בהיקפים גדולים ובמהירות אשר תועיל מאוד להשגת חקלאות מדייקת והשבחת זנים.
מדידת המאפיינים הנצפים (פנוטיפ) של הגידולים החקלאיים תתבצע באמצעות מערכת איסוף נתונים (רבת חיישנים) שתוכל לנוע במרחב החקלאי (חממה, שדה או מטע), ולאסוף הדמאות רבות וכלי אנליזה לניתוח ולאפיון המידע הוויזואלי. לדוגמא: גובה הגבעול, תקינות עלים (צורה, צבע, טקסטורה), תכולת מים וכלורופיל; ופרמטרים ספציפיים לזיהוי מוקדם של מחלות או מזיקים.
כלי האנליזה יאפשרו לקשור בית תכונות ויזואליות שונות ולעבות את הידע לייעול הפעילות החקלאית. הממצאים יסייעו לחקלאים לקבל תמונת מצב מדויקת לגבי התפתחות גידוליהם ולהגיב בהתאם. זאת, לעומת הערכות גסות או חלקיות שנעשות כיום, שלעיתים אף מגיעות מאוחר מדי לגבי בעיות כגון השקיה דישון או מזיקים.
תועלת נוספת היא במתן הערכות של היבולים הצפויים (כמויות ואיכויות) בשלב מוקדם של הגידול. היתרון היחסי של המאגד הנוכחי טמון בשילוב הייחודי בין חברות אגרו מתקדמות ומובילות בתחומן כמו אבוג'ן והזרע, עם חברות טכנולוגיה שפיתחו אמצעי חישה לשימושים אחרים כמו אלביט ונדרשות בעיקר לעשות התאמות לשוק החקלאי. ממשק מסוג זה הוא לא מובן מאליו וייתכן שאף ייחודי בעולם. החדשנות העיקרית היא יישומית בפיתוח אבני בניין גנריות שיאפשרו בניית כלים מתקדמים לאפיון פנוטיפים לחקלאות בצורה מקוונת.
בשלב זה המאגד בוחן טכנולוגיות שונות שקשורות להיבטים השונים של התחום: אמצעי חישה, data mining, machine learning, annotation techniques ועוד. זאת בכדי למצוא מענים אופטימליים לפלחי שוק שונים. בשנה הראשונה של התכנית, חברי המאגד יפתחו כלים לנרמול הנתונים ולאחסונם, לתחזוקת המידע וכלי האנליזה בענן (נגישות), וילמדו את המכונה לזהות בצמח את הגבעול, העלה והפרי. בטווח הרחוק יותר, חברות שעוסקות בהשבחת זנים (הכלאה או גנטיקה) יוכלו לבצע במסגרת המאגד מחקרים וניסויי מעבדה ושדה מקיפים יותר מבחינת השקעת זמן ומשאבי כוח אדם, ולהגיע לתוצאות משופרות.
כנס iNNOVEX218 שיתקיים ביום ד' בשבוע הבא יקדיש מסלול שלם לנשוא חדשנות מדייקת. לצפיה בתוכנית הכנס לחץ כאן
{loadposition content-related} |