כותרת משנה: עודד מלמד, מנכ"ל Quantum Source, מציג את הפתרון של החברה לשלב בין קיוביטים פוטוניים ואטומיים ליצירת מחשב קוונטי בקנה מידה גדול עם ערך מוסף של עבודה ללא צורך בקירור מיוחד. מלמד ישתתף ביום שני הקרוב, 1/7 במפגש הסיליקון קלאב שיתקיים בבית IBM בפ"ת
כיצד לקחת את הטוב מכל העולמות כדי להתגבר על מכשול היכולות לממש מערכות מיחשוב קוונטי בקנה מידה גדול?
על השאלות הללו יענה עודד מלמד, מנכ"ל Quantum Source, במפגש הסיליקון קלאב ביום שני הקרוב, 1/7 בבית IBM בפ"ת ויעסוק במיחשוב הקוונטי (הרשמה למפגש).
עודד מלמד, מנכ"ל Quantum Source, הציג את חזונו לפיתוח מחשב קוונטי מעשי בקנה מידה גדול, תוך הדגשת השילוב הייחודי בין קיוביטים פוטוניים וקיוביטים אטומיים. בהרצאתו שהתקיימה לאחרונה בכנס של ה"אקונומיסט" הוא דיבר על עתיד המחשוב הקוונטי והאתגרים הכרוכים בהשגת מחשבים קוונטיים גדולים ובעלי תיקון שגיאות, הנחוצים למימוש הפוטנציאל העצום הטמון בטכנולוגיה זו.
מלמד פתח בהצגת החברה והדגיש את הפוטנציאל הכלכלי האדיר של מחשוב קוונטי, הצפוי להשפיע על תחומים רבים כמו מחקר אקלים, מדעי החומרים, פיתוח תרופות, אבטחת סייבר, ועיבוד בינה מלאכותית. לדבריו, כדי לנצל את הפוטנציאל הזה יש צורך במכונות קוונטיות בקנה מידה גדול הכוללות מיליוני קיוביטים פיזיים, בשל הצורך בתיקון שגיאות במערכות אלו והגעה ליעד שגיאה נמוך מ 10-15
מלמד הסביר כי הבעיות המרכזיות במחשוב קוונטי נובעות מהרעשים והשגיאות המתרחשות בקיוביטים הקוונטיים. על מנת להתמודד עם בעיות אלו, יש להשתמש בתיקון שגיאות ולקודד את אותם קיוביטים קוונטיים ״מושלמים״ באמצעות כמות גדולה של קיוביטים פיזיים, מה שמצריך מחשבים קוונטים גדולים מאד.
הטכנולוגיות הקיימות כיום, כגון מחשבים קוונטים מבוססי סופר-מוליכים, יונים כלואים או אטומים נייטרלים, מתקשות להרחיב את המערכות לכדי מיליוני קיוביטים. לעומת זאת, טכנולוגיות המחשוב הפוטוניות מציעות ארכיטקטורה סקלאבילית אך עם קושי מהותי ביצירת הקיוביטים הבסיסיים והשערים הקוונטיים עקב העובדה שפוטונים אינם מגיבים זה לזה.
Quantum Source מציגה פתרון המשלב בין קיוביטים פוטוניים לקיוביטים אטומיים. הקיוביטים הפוטונים מציעים סקלאביליות ועמידות לרעשים, בעוד שהקיוביטים האטומים מאפשרים שזירה קוונטית יעילה בין הפוטוניים. השילוב הזה יאפשר לחברה לבנות מערכות מחשוב קוונטיות בקנה מידה גדול וללא צורך בקירור מיוחד, מה שמפחית באופן מהןתי את המורכבות והעלויות.
מלמד הסביר את הטכנולוגיה הבסיסית של Quantum Source, שבה אטומים המצומדים למהודים מיקרוניים משמשים כמקור פוטונים בודדים דטרמיניסטי וכמכשיר לשזירה קוונטית של הפוטונים. הטכנולוגיה הזו מאפשרת לחברה לייצר מערכים של פוטונים שזורים בצורה יעילה ביותר, ולהשיג מערכת מחשוב בעלת מיליוני קיוביטים שתוכל להיות מותקנת בדאטה סנטר סטנדרטי.
Quantum Source הוקמה בסוף 2021 על ידי עודד מלמד, המנכ"ל; גיל סמו, סמנכ"ל המו"פ; פרופ' ברק דיין, המדען הראשי; ודן חרש, יו"ר החברה, וגייסה 27 מיליון דולר מקרנות הון סיכון אמריקאיות וישראליות. החברה מונה כיום 44 עובדים, רובם בעלי תארים מתקדמים בפיזיקה והנדסה, ומשתפת פעולה עם שישה פרופסורים מובילים בתחום. "הפתרון של החברה הוא היחיד בעולם שמשלב קיוביטים פוטוניים ואטומיים ומאפשר יצירת מחשבים קוונטיים בקנה מידה גדול ובעלות נמוכה", ציין מלמד.