משרד המסחר של ארצות הברית מבטל את תקן “הפצת ה-AI” של ממשל ביידן ומחזק את בקרת הייצוא על שבבים; טראמפ מתכנן לעגן מחדש את יישום חוק השבבים
משרד המסחר (DOC) הודיע על ביטול תקן “הפצת ה-AI” (AI Diffusion Rule) שאומץ ב-15 בינואר 2025 תחת ממשל ביידן, ובמקביל חשף צעדי חיזוק משמעותיים לבקרת יצוא טכנולוגיית השבבים ברחבי העולם.
ביטול תקן “הפצת ה-AI”
התקן, שאמור היה להיכנס לתוקף ב-15 במאי 2025, דרש רישיונות מיוחדים לחברות אמריקאיות המפתחות שבבי GPY עבור מערכי בינה מלאכותית מתקדמים. לפי הודעת משרד המסחר האמריקני מגבלות אלה היו עלוליםלהכביד על חדשנות אמריקאית ולהוריד מעמד דיפלומטי של עשרות מדינות ל"דרג שני". סגן השר למסחר לענייני תעשייה וביטחון, ג’פרי קסלר, הנחה את הלשכה לביטחון תעשייתי (BIS) שלא לאכוף את התקן. קסלר מסר:
“ממשל טראמפ יוביל מדיניות אמיצה ושקולה לטכנולוגיית AI אמריקאית בשיתוף מדינות אמינות, תוך מניעת העברה לידיים עוינות. אין מקום למדיניות כושלת ומנוגדת לאינטרס הלאומי, כפי שניסו לכפות הממשלה היוצאת.”
הלשכה לביטחון תעשייתי תפרסם בקרוב הודעה ברשומות הפדרליות שת formalize את הביטול, ובמקביל תוציא טיוטת תקן מחליף בתקופה הקרובה.
האילוצים החדשים לבקרת ייצוא שבבים
במקביל, חשף המשרד סדרת הנחיות משודרגות ומתוזמנות למניעת העברת שבבים מתקדמים לגורמים בלתי רצויים:
- אזהרה מפני רכיבי ייצור סיניים (PRC), לרבות דגמי Huawei Ascend, על סיכוני אבטחה אפשריים.
- הנחיות לחיזוק שרשראות האספקה כדי למנוע סטייה (diversion) של שבבים לא ממומשים.
- התראות לציבור בדבר השלכות אפשריות של שימוש בשבבים אמריקאיים לאימון והסקת מסקנות במודלים סיניים.
לפי משרד המסחר, שילוב של צעדים אלה יבטיח את המשך מעמדה המוביל של ארצות הברית בטכנולוגיית AI ובייצור שבבים, תוך הגנה על רשתות האספקה העולמיות.
התערבות טראמפ ביישום חוק השבבים
ב־28 באפריל חתם הנשיא דונלד טראמפ על צו ביצוע שמקים בתוך משרד המסחר “משרד מאיץ השקעות” (Investment Accelerator), אשר יהיה אחראי בין השאר על ניהול מינהל השבבים ותיאום ההסכמים בהתאם לחוק שנחקק ב-2022. טראמפ תיאר את חוק השבבים כ"אסון" וכ"חוק נורא" באירועים פומביים, אך במקביל דרש מהממשלה לנהל מחדש את ההסכמים על מנת להבטיח החזר גבוה יותר לכנסת.
תגובות בתעשייה ובפוליטיקה
מנהיגים עסקיים וכלכלנים קראו לנשיא לשמור על תמריצי השבבים:
- תומאס וורנר,המנכ"ל זמני של Wolfspeed, שנרשמו לו הבטחות למענקי השבבים בסך מעל $750 מיליון, הזהיר כי ביטול התמריצים עלול להרתיע השקעות עתידיות.
- מושל אוהיו, מייק דוויין, והסנאטור ג’ון האסטד הדגישו את חשיבות החוק להבטחת מפעל שבבים של אינטל בניובורג', שבו צפויים להתפרנס כ־3,000 עובדים.
- הסנאטורים ג’ון קורנין (טקסס) ומייקל מק’קול קראו לנשיא לחזק את החוק לטובת “אג’נדת אמריקה קודם כל” (“America First”) ולהגן על ביטחון אספקת השבבים.
מכון פיטרסון לכלכלה בינלאומית פרסם לאחרונה דוח שבו הזהיר כי ביטול או שינוי חד־צדדי בחוק עשוי לגרום לחברות לבטל או להקטין השקעות משמעותיות בארצות הברית, ולערער את אמון המשקיעים במדיניות ארוכת-הטווח של הממשל.
ביטול תקן הפצת ה-AI של ממשל ביידן ושורה של הנחיות מחמירות לבקרת ייצוא שבבים מציבים את אתגרי האיזון בין עידוד חדשנות אמריקאית להגנה על האינטרס הלאומי. עם זאת, החלטתו של הנשיא טראמפ לכוון מחדש את מימוש חוק השבבים נחשבת לנקודת מפתח במאבק על השקעות אסטרטגיות בתחום השבבים, ועתידה לעצב את עתיד תעשיית הטכנולוגיה בארצות הברית.