משה פרייס, שהיה שותפו לניהול בקרן הון הסיכון יורפאנד מספר ל-Chiportal על אהרן בין הלחמי, ובין היתר על חלקו בהתפתחות תעשיית השבבים בישראל, בפרט בעשור האחרון
אהרן בית הלחמי ז"ל. צילום: דוברות משרד הביטחון |
תת-אלוף (במיל') אהרן בית-הלחמי, לשעבר מנכ"ל משרד הביטחון, הלך לעולמו בתחילת נובמבר ממחלה קשה בגיל 83. בית-הלחמי היה אחד ממפקדיו הראשונים של מה שהיה לימים מפא"ת וכן של פרויקט תלפיות.
משה פרייס, שהיה שותפו לניהול בקרן הון הסיכון יורפאנד מספר ל-Chiportal על אהרן בין הלחמי, ובין היתר על חלקו בהתפתחות תעשיית השבבים בישראל, בפרט בעשור האחרון.
"עבדתי איתו כ-12 שנים ואני מאוד מעריך אותו כאדם חכם בעל ניסיון רב בשטח המדע והטכנולוגיה הישראלים במיוחד הקשר בין מערכת הבטחון והאקדמיה והתעשייה ואולי אפילו תעשיית הסטרטאפ.
"הוא היה בעל נסיון רב במערכת הבטחון כראש מפאת וכאבי תוכנית תלפיות שהיוותה ומהווה את ראש החץ של הכוח הטכנולוגי עד היום של צהל ושל מערכת הבטחון. הוא הכיר היטב את הכישורים את השטחים ואת הטכנולוגיות שמפותחות בצבא. אחרי שהשתחרר מצה"ל היה מעורב מאוד בתעשייה במיוחד באלאופ ובאלביט ששימש שם כדירקטור וכיד ימינו של מיקי פדרמן במפעלי פדרמן שהם בעלי המניות הגדולים של אל אופ ואלביט. הוא תרם רבות למיזוג של אלאופ עם תדיראן, ואחר כך של אל אופ עם אלביט. הוא היה דמות מפתח ותרם רבות למיזוגים האלה שבעצם יצרו זרוע חזרה ומשמעותית בתעשיה הבטחונית עד היום.הפן השלישי באישיותו של בית הלחמי הוא האקדמיה. הוא היה דמות מפתח במל"ג – הוא פעל רבות והיה פעיל מאוד שנים רבות וככזה גם תרם הרבה לחיבור בין האקדמיה לתעשיה.
יצרנים עולמיים של גליום ארסנייד
וכאמור לבית הלחמי היה קשר חזק לתעשיית השבבים. מפעלי פדרמן קנו מפעל לפרוסות של גליום ארסניד FCM שמו, שהיום הוא בין שלושת הגדולים בעולם לייצור פרוסות גליום ארסיניד והיום מייצר גם גליום ניטריד חומרי גלם לייצור שבבים שנמצאים בטלפונים סלולריים ולייצור לייזרים. מפעלי פדרמן קנו ב-1996 מפעל שהיה בזמנו במזרח גרמניה וגייסו אותי לנהל את הפעילות בפרייברג שליד דרזדן. בית הלחמי היה יו"ר מועצת המנהלים. בנינו שם שני פאבים אהרלה בית הלחמי היה דמות בולטת. הוא היה דירקטור במפעל והיה מעורב מאוד גם בקניה שלו וגם בהמשך במועצת המנהלים. היתה לו תרומה לקידומו של המפעל הזה – שעדיין נמצא בבעלות של מפעלי פדרמן."
"בתוך שנתיים שלוש הגדלנו את מכירות המפעל מ-2 מיליון דולר ל-150 מיליון דולר." מסביר פרייס.
השקעות בפסבעבה, קולורצ'יפ, וריסיטי
"אהר'לה היה שותף כמוני בקרנות הון הסיכון יורופנד 1 ו-2 – קרנות הון סיכון וחלק מההצלחות הגדלות שלנו היו בתחום השבבים . האקזיט הגדול היתה חברת פסעבה שנמכרה ל PMC Sierra ב-300 מיליון דולר. היו לנו כמה חברות שעסקו בתקשורת אופטית UCVO קולורצ'יפ חברה לתקשורת סלולרית בבניינים. אחנו וזוהר זיסאפל היינו הראשונים שהשקענו בורסיטי.
איך הוא היה כאדם?
"כאדם שהוא אחד האנשים החכמים ביותר שהכרתי תמיד אפשר היה להתייעץ איתו. היה איש של אנשים, תמיד ידע לדבר עם אחרון המהנדסים או אחרון העובדים בגובה העיניים, היה אדם צנוע מאוד ולמרות התפקידים הבכירים שהוא מילא הן כתא"ל לשעבר או כדירקטור תמיד דיבר עם כל אחד בגובה העיניים והתייעץ ומצא דרך לנפש כל אדם.
איך קישר בין הידע הצבאי לתעשיית הסטרטאפים?
"עצם זה שהוא היה גם ראש מפאת – עוסקת בטכנולוגיות המתקדמות בשפיץ של הטכנולוגיות הצבאיות שתמיד מקדימות את החידושים באזרחות, סייע לו. הוא היה בקשר עם מפאת ועם היחידות הטכנולוגיות של צהל. הוא שימש ממש עד לאחרונה כשופט בכל מיני מיזמים כמו פרסי בטחון ישראל. עדיין היה מעורב בטכנולוגיות הצבאיות והכיר גם כאבי תוכנית תלפיות את האנשים עצמם שפרשו לאחר מכן והקימו חברות סטרטאפ. "
"במשך כל השנים נהניתי מאוד ללמוד מהצורה שהוא ניגש לכל עניין, היה אדם מאוד מאוד יסודי, ניתח כל דבר עד הפרט האחרון מכל הצדדים, הסקרנות הטבעית שלו וכושר הלמידה שלו של עניינים חדשים – אם זה בביולוגיה, בטכנולוגיה חדשה או אם היה איזה עניין במפעל הפרוסות. הוא עזר מאוד לי עם הנסיון שלו ועם הכושר שלו לרדת לפרטי פרטים לנתח בעיות, לשקול אותם ולהחליט נכון. מאוד הערכתי את יכולתו האנליטית והיכולת לרדת לקרבי קרביים של האנשים שנוגעים בעניין. גם הסטרטאפיסטים – החברות השונות מאוד העריכו את התרומה שלו כשישבנו יחד במועצות המנהלים מאוד העריכו את נסיונו ואת העצות שלו ואת התרומה שלו שתמיד היתה ניכרת."
"על תרומתו בחיל האוויר ומבפאת אני לא יכול לדבר הרבה, כי לא הכרתי אותו באותה תקופה אבל רבים מדברים בשבחו. מי שציין את זה במיוחד היה נינו לוי שהיה מנהל אלתא שכרב סרן צעיר השכיל להכניס מערכות רדאר חדשניות מאוד לחיל האוויר. בית הלחמי היה אז ראש להק ציוד."
"נוכחתי איתו גם בהרבה פגישות עם גורמים צבאיים רמי מעלה בחול היו לו קשרים מצוייינים במשרדי בטחון בחו"ל שגם מאוד העריכו אותו ואת ידענותו ויכולתו בשטחים הטכנולוגיים זו היתה ממש ברכה כיצד הוא היה מדבר עם מנהל משרד ההגנה הגרמני. "
{loadposition content-related} |