השאלה הפתוחה היא למי – מי יהיו בעלי המפעלים הקיימים שיזכו להרחיב את מפעליהם, במטרה לרכז את התעשיה המבוזרת ולצמצם את הפער בין צריכת השבבים בסין לבין ייצורם המקומי
סין צפויה להשקיע השנה מחצית מהקרן בת 20 מיליארד הדולרים שהקימה במטרה להצמיח את תעשיית השבבים. כ-70% מסכום זה, כ-7 מיליארד דולרים ישמשו לבניית מפעלי שבבים מקומיים.
היוזמה הזו היא אחרונה מכמה יוזמות שנפלו ב-25 השנים האחרונות ואשר ניסו להפוך את סין ליצרנית שבבים משמעותית. הפעם נוקטת הממשלה בגישה ממוקדת שוק שתוביל להצלחה טובה יותר, אומר סיימון יאנג, מנכ"ל XMC, אחת מהחברות הסיניות המפעילות פאבים של 12 אינטש המקווה להשקיע כ-10 מיליארד דולרים..
"עדיין לא ברור האם השיטה החדשה תעבוד, אך אני סבור שזה הכיוון הנכון" אומר יאנג.
סין מייבאת למעלה ממחצית השבבים המיוצרים בעולם, אך מייצרת פחות מעשירית מהם. זהו פער יקר שמתכנני המדינה מבקשים לצמצם. מאז 1990 ניסתה המדינה ליזום הקמת מפעלי שבבים לפחות כל חמש שנים.
"נכון להיום אין אף מפעל שיוכל לצמוח בכוחות עצמו, בינתיים טאיוואן וקוריאה צמחו והפכו למרכז עולמי לייצור שבבים מתקדמים" אומר יאנג בהרצאה בפני סימפוזיון אסטרטגי של תעשיית השבבים. לדבריו, הנסיונות הקודמים נכשלו משום שהמתכננים שמימנו אותם היו איטיים בקבלת החלטות ובלקיחת הסיכונים הנדרשים בהקמת מפעל שבבים. בנוסף, הכספים היו מבוזרים בין פרויקטים מחוזיים רבים.
המטרה הפעם היא למקד את הכספים במספר מצומצם של חברות ואתרים, אף כי ההחלטות מי יקבל מה עדיין לא התקבלו. בנוסף, הגישה החדשה מתמקדת במתן אפשרות למנהלי מקצועיים לנהל פרויקטים ולהגיב לכוחות השוק. בעבר היו הפרויקטים באחריות ועדות של מנהיגים פוליטיים. ואולם הקרן החדשה מתוכננת להניב החזר השקעה של 6-8% לשנה, דבר שעשוי להיות בעייתי בתעשייה מחזורית כמו תעשיית השבבים, מסכם יאנג.