סין שונה מיפן, דרום קוריאה, וטייוואן שלפני עשר ועשרים שנה בזכות כוח האדם, משאבים אדירים וייצור זול, וכן שוק מקומי עצום ומעמד ביניים חזק דבר היוצר רעב למותגים
.
חומת סין. מתוך ויקיפדיה |
בסימן הספרה שמונה שמסמלת עושר בתרבות הסינית בתאריך ה- 08.08.2008 בשעה 08:08 נפתחה אולימפיאדת בייג'ין. כמפגן כוח עצום אל מול אומות העולם מעבר לסמליות ולספורטיביות, אירוע זה מקפל בתוכו הרבה יותר מעוד אירוע אולימפי. סין שמה לה למטרה להפוך להיות האומה מספר אחת בעולם והיא שוקדת על יסום תוכנית אב גרנדיוזית עם אופי של משמעת ברזל קומוניסטית.
תעשיית ההי-טק, אחד ממנועי הצמיחה הגדולים של סין כיום, התחילה את דרכה כבית האריזה של העולם. היתה זו רק ההתחלה וסין מתקדמת במהירות, צעד אחר צעד, בכיוון של ייצור ותכנון פרוסות סיליקון ואף מוצרים סופיים מתקדמים אחרים. הדומיננטיות בתחום, שהיתה שמורה בעשור האחרון לטייוואן, זולגת בהדרגתיות לכיוון הטריטוריה הסינית. חברת SMIC חברה ליצור שבבי סילקון בדומה ל Tower שלנו מתקדמת בצעדי ענק ובתי אריזה לשבבים כגון אמקור ואחרים צצים כפטריות אחרי הגשם בשנחאי וסביבתה וכמעט כל יום קמה חברת הזנק טכנולוגית חדשה.
חלומו של כל יצרן מערבי הוא למכור "ונטיל" לכל סיני, וכמובן גם לייצר את אותו ונטיל במחיר מגוחך בסין. אך אליה וקוץ בה! ללא אכיפת חוקי הסחר העולמיים, החדירה לסין ושיתוף הפעולה עם גורמים עסקיים בסין הינה מוגבלת ביותר.
סין הצטרפה לארגון הסחר העולמי באופן רשמי בדצמבר 2001, צעד שהיווה אמירה חזקה מבחינתה של סין בנוגע להסכמתה למשטר הסחר הבילאומי. החתימה נתנה דחיפה עצומה לשיתוף פעולה מהר מאוד העבירו חברות רבות את מפעלי היצור שלהם לסין, כולל חברות יפניות ידועות, ולאחר מכן שילבו אותם בשרשרת האספקה הגלובלית שלהן.
לסין יש מאגר בלתי נידלה של עובדים זולים מיומנים ופחות מיומנים וכן תאבון עצום ויכולת להעסיק מיליוני עובדים. בנוסף קיים בסין שוק מקומי ענק ומשגשג. צבא המהנדסים הסיני גדל כל שנה ביותר מ 300,000. רק לשם השוואה זה מספר הגדול פי חמישה לעומת ארצות הברית ופי שלוש מאות ממדינת ישראל וכן במקרה הזה הגודל כן קובע בסין יש עובדים ומנהלים שמוכנים לעבוד 12 שעות ביום ואף במשמרות ויזמים מלאי להט ורצון להצליח. האסטרטגיה של סין היא לעקוף את ארה"ב ולהוביל את העולם והמנהיגים הסינים ממוקדים במטרה זו ומבינים שהדרך עוברת הכשרת דור העתיד בלימודי מדעים ומתמטיקה.
נפוליון בונפרטה קרא לסין הענק הרדום, "הניחו לה לישון אם תתעורר היא תזעזעה את העולם". סין אכן התעוררה והיא אכן מזעזעת את העולם הדרקון הפך להיות כה גדול עד שהוא משפיע באופן לא מבוטל על כלכלת ארה"ב והעולם כולו. לסין אומנם אין עדין את היכולות לייצר מוצריםend-to-end אבל היא בהחלט בדרך לעשות זאת, ובקצב מסחרר.
אם כך במה שונה סין מיפן, דרום קוריאה, וטייוואן שלפני עשר ועשרים שנה? לסין ישנו כוח מיוחד במינו מעבר למשאבים האנושים האדירים שעומדים לראשותה ומאפשרים לה לייצר כמעט הכל ביותר זול. לסין שוק מקומי עצום ממדים השווה בסדר גודלו לכל אירופה, מעמד ביניים שהוא מעמד המוגדר כבעל עצמאות כלכלית סבירה מתרחב ויכולת קנייה והרעב לצריכה של מותגים הולך וגדל. עובדה זו מקנה לסין את הכוח העצמי הגדול ביותר שיש לאומה שלא נופל מכוח הקנייה של ארה"ב.
החברות הסיניות יכולות להרשות לעצמם ליצר לשוק המקומי עם סטנדרט נמוך ובמחיר נמוך אך בכמיות עצומות ושם המשחק של תחילת המלניום הנוכחי הוא כמות, לעיתים קרובות על חשבון איכות. חברות אלה יכולות להגיע לממדים לא מבוטלים ולצבור הון עצמי רב בזכות אותו כח עצמי ובשלב השני על מנת להתרחב לשווקים אחרים מחוץ לגבולות סין תוך עמידה בסטנדרטים גבוהים. במקביל יכולים התאגידים הסינים לרכוש חברות אירופאיות ואמריקאיות בזכות אותו הון פיננסי שצברו בשנים האחרונות.
אל נא תתבלבלו, בכל הקשור לגדג'טים, הסיני הממוצע בביג'ין הוא לקוח דרשן מאוד, גם אותו נהג ריקשה ללא נעלים שחי על דולר ליום חשוב לו להצטייד בסליידר המתקדם ביותר תתפלאו לדעת שהיום כבר לא ניתן לרכוש בסין סלולרי עם מסך שחור לבן, הוא פשוט כבר לא קיים.
לפני כשלש שנים ביקרתי חברת הזנק קטנה בשנחאי, באותו ביקור החברה היתה בשלביה הראשונים ומנתה כ-20 איש. היא גייסה שני מליון דולר, רובם ממשקיעים פרטיים ושמה לה למטרה ליצר שבב לשוק הסלולר, לאחר שנה בדיוק מאותו מפגש ראשון עם אותה חברה ביקרתי את החברה שוב בנסיבות דומות והופתעתי לגלות את הדברים הבאים שהתרחשו שם תוך שנה- החברה מנתה 250 עובדים! שאלתי לתומי את עמיתי הסיני היכן הם עומדים בפיתוח המוצר. חיש מהר יצא מהחדר וחזר עם שלושה סלולרים "אתמול הם הגיעו מהרכבה, הרכיב שלנו בפנים ואנו מתחילים למכור כמיליון יחידות בחודש" בהנחה שכל יחידה תמכר ב 4-5$ תוך שנה החברה נמצאת ברמת הכנסות של 15 מליון דולר לרבעון עם ביצועים פיננסים שכאלה לו נותר לי לשאול את מארחי בחיוך ישראלי איך אפשר להתצטרף אלו?
תעשית הסלולר המקומית בסין נמצאת בתהליך מואץ של גדילה ומאחר שסין הבינה את הפוטנציאל העצום בשווק המקומי והרצון להוריד עלויות ע"י חסכון של תגמולים לחברות רב לאומיות ולא מעט בגלל הגאווה הסינית סין הגדירה לעצמה תקנים סינים לדור השלישי TD-SCDMAכצעד משלים מהלכים דומים נעשו בתחום המדיה הדיגטל AVS ותקשורת הטווח הקצרMcWill המתחרה בWiFi ולאחרונה הודיעב סין על שני סטנדרטים עבור הטלויזיה דיגטלית TDBM ו CMMB סין הבינה שהיא שוק בפני עצמה ואולימפיאדת ביג'ין היא אבן דרך שדוחפת את כל התעשיה קדימה באופן רצחני ומוצרים וטכנולוגיות רבות מוכנות לצאת לקראת הקיץ הבא בתזמון מושלם לאולפיאדה.
מאמר שני בסדרה על גלובליזציה מאת דוד דהן – סמנכ"ל אופרציה בחברת Primsesne
{loadposition content-related} |