כל חברת fabless מתמודדת בשלב כלשהו עם השאלה הנצחית – איך לגשת לשלב הייצור בצורה הזולה, היעילה, והאיכותית ביותר? האם להשתמש בספק ASIC חיצוני, או לעבוד באופן עצמאי מול ספקים – במודל COT – Customer Owned Tooling? ואולי יש דרך ביניים, בה ניתן לשלב את שתי האופציות – בהתאם לגידול העסקי, לכמות השבבים, ולשלב בו נמצאת החברה?
אנחנו גילנו בדלתא שחברות רוצות לעבוד במודל COT אבל נאלצות להתחיל במודל ASIC – וזאת עקב מחזור החיים והאילוצים הנורמאלים של כל חברה. לצורך כך בנינו מודל עבודה גמיש שמאפשר ללקוחות להתחיל במודל ASIC ולעבור למודל COT – או כפי שאנחנו קוראים לתכנית -ASIC 2 COT.
מודל ASIC – מחיר לעומת איכות
על פי ניסיוננו כספקי ASIC לחברות מגוונות ברחבי העולם (ובשנים האחרונות, עבור מספר חברות ישראליות), אין ספק שישנם יתרונות מובהקים לפתרון turnkey. דרך זו מאפשרת הגעה מהירה יותר לשוק תוך ניצול הקשרים העסקיים והניסיון הרב והעשיר של ספק ה-ASIC, והימנעות מהצורך להשקיע משאבים ניהוליים בלוגיסטיקה, לוחות זמנים, ניהול מספר רב של ספקים ותיאום ביניהם, ובאנשי מקצוע שמכירים את תחום היצור בצורה טובה.
חברת ה-fabless הישראלית הטיפוסית שמגיעה לשלב זה, שולחת RFQ לקבוצה גדולה של ספקי ASIC כדי לבדוק את השוק ולקבל הצעות מחיר. בהתחשב בשלב המוקדם של החברה, בה ההכנסות עדיין קטנות, זה לא מפתיע שהמחיר הוא הפרמטר החשוב ביותר בקבלת ההחלטה. במקרים רבים החברה תבחר את אחת ההצעות הזולות ביותר, שמגיעה לרוב מספק ASIC במזרח הרחוק, ממדינה כמו הודו או סין.
האם יש הבדל באמת, בין ספקי ASIC שונים, כשכולם עובדים עם אותו fab? ההבדל הוא בפרטים. אלו שאינם תמיד בולטים לעין, לפחות לא על הנייר. הבעיות מתגלות לרוב בשלב האריזה (packaging), בה מגלים שמחיר נמוך מתבטא באריזה באיכות נמוכה שלפעמים מתפרקת בקלות. הבדל נוסף בא לידי ביטוי בשלב הבדיקות. בישראל רוב השבבים והמערכות מתקדמים מאוד מבחינה טכנולוגית. בלתי אפשרי לבדוק מערכות כאלו עם ציוד בדיקות בן 20 שנה, שבו משתמשים חלק מהספקים במזרח. לא משנה באיזה ספק ASIC בוחרים, עלות ה-testing מבוססת על זמן בדיקה. כך שברור שתהליך בדיקה של שניות בודדות עבור כל רכיב שונה מהותית מתהליך בדיקה של עשרות שניות, הנעשה על ידי טסטרים מתקדמים שמתחברים לכל פין, בודקים צריכת זרם, סיגנלים של RF, או כל פונקציונליות אחרת. אחד הלקוחות הגיע אלינו לאחר ניסיון מר עם ספק ASIC בו הוא היה צריף לאסוף מערכות רבות שסופקו ללקוחות ולחזור על כל שלב ה-testing.
נושא נוסף חשוב הוא העלויות הנסתרות. כפי שאפשר לנחש מהשם, שמטבען מגלים אותם בשלבים מתקדמים של התהליך. בשלבי היצור המוקדמים של כל שבב, שאנו מכנים ramp to production, ישנן מחלות ילדות רבות שיש להתמודד איתן. אין למחלות אלו קשר לאיכות המהנדסים — זו פשוט דרכו של עולם. אם הבדיקות אינן איכותיות ומקצועיות, חברות מוצאות את עצמן שולחות מהנדסים בסבבים לתקופה של שבועות וחודשים כדי ללוות ספקים שונים ולפתור בעיות. זה אחד הנושאים שאנחנו שמים עליהם דגש מירבי. בדלתא ישנה מחלקה שלמה של failure analysis שעובדת עם צוותים שונים – רק כדי לזהות את מקור התקלה, לאבחן אם היא קשורה ל-wafer או ל- package – ולוודא שאפשר להביא את ה- yield למקסימום כבר בשלבים המוקדמים של ה-production.
ולסיכום – למרות שהמחיר תמיד ישאר הפרמטר המרכזי בבחירת ספק turnkey, יש חשיבות רבה לאיכות, שיש לה ביטוי כספי ישיר.
מודל COT
במודל ה-COT, חברת ה-fabless מנהלת בעצמה את כל תהליך היצור עם ספקים שונים – משלב ה-wafer foundry דרך שלב האריזה, הבדיקות, הלוגיסטיקה, ולבסוף גם ה- yield עצמו. החברה עצמה אחראית לפתרון תקלות בתהליך היצור, לבקרת איכות תמידית, ולניהול התהליך כולו.
מודל עבודה זה דורש מיומנות מקצועית בתהליכי היצור וכן גם זמן ניהולי לטובת לוגיסטיקה, ניתוח עלויות וסיכונים. אך לצד הסיכונים, אין ספק שעבודה במודל COT יכולה לחסוך כסף רב כשמדובר בהיקפי ייצור גדולים.
ASIC to COT – יתרונות לחברות ישראליות
בדלתא, הגענו למסקנה שחלק מהתפקיד שלנו בתור נותני שירות הוא לעזור לחברות fabless גם לעשות את המעבר מעבודה אתנו כספק ASIC, למודל עבודה עצמאי.
הפתרון שאנחנו מציעים, ASIC to COT – מאפשר ללקוח להתחיל לעבוד במודל עבודה של turnky ולעבור בהדרגתיות למודל COT . המעבר כולל את מנגנון העברת הידע והכלים שבהם אנחנו משתמשים עם הספקים ללקוח שלנו – כך שהוא יכול לנצל את התשתית הייצורית שבנינו עבורו ולהתחיל לעבוד ישירות מול ספקים ולחסוך בעלויות.
אנו עובדים עם מספר חברות במודל ה- ASIC 2 COT. המודל הייחודי מעניק יתרונות רבים:
● הורדת סיכונים משמעותית בשלבים הראשונים של היציאה לשוק
● הורדת מחירים משמעותית בשלבי ייצור מתקדמים יותר
● בידול באיכות ובמחיר מול מתחרים
● בניית תהליך ייצורי המשלב את המיטב משני העולמות – התמודדות עם האילוצים היום (ASIC) והתפתחות לתהליך אופטימלי בעתיד (COT).
אודות דלתא
דלתא מיקרו-אלקטרוניקה (asic.madebydelta.com) פועלת מדנמרק ונמצאת בשוק האירופי מעל 25 שנה כספקית שירותי ASIC לתעשיית השבבים וחברות fabless . דלתא מעניקה מגוון רחב של שירותים, הכוללים תכנון שבבים ואריזות, פיתוח בדיקות wafers ורכיבים, failure analysis, qualification tests,וכן שירותי ייצור ותפעול מלאים של כל שרשרת האספקה (supply chain management).
לפרטים על ASIC to COT , שלחו מייל לשרון אקלר sak@delta.dk