כך עולה מסקרIVC-KPMG לרבעון הראשון של 2011 * סקטור מדעי חיים ממשיך להוביל את הגיוסים * וסקטור מוליכים למחצה עם 12 אחוזים
אתמול התפרסם הסקר הרבעוני של חברת המחקר IVC Research Center הנערך בשיתוף עם פירמת ראיית החשבון KPMG סומך חייקין. מחקר זה בודק את גיוסי חברות ההיי-טק הישראליות מקרנות הון סיכון ישראליות ומגופי השקעה אחרים, ישראלים וזרים. הסקר זכה לשיתוף פעולה מצד 128 משקיעי הון סיכון, מתוכם 50 קרנות הון סיכון ישראליות ו-78 משקיעים אחרים, כולל זרים.
במהלך הרבעון הראשון של שנת 2011, מאה וארבעים חברות היי-טק ישראליות גייסו סכום של 479 מיליון דולר ממשקיעי הון סיכון ישראלים וזרים. זהו הסכום הרבעוני הגבוה ביותר שגויס בשנתיים האחרונות, המגלם עליה של 39 אחוזים מהסכום שגויס על-ידי 100 חברות ברבעון קודם, ושל 105 אחוזים מהסכום שגויס על-ידי 91 חברות ברבעון הראשון של 2010 שהיה הרבעון החלש ביותר בחמש השנים האחרונות. (ראו תרשים 1)
סכום הגיוס הממוצע לחברה היה 3.42 מיליון דולר ברבעון הראשון של 2011, דומה ל- 3.44 מיליון דולר ברבעון הקודם, וגבוה משמעותית בהשוואה ל-2.57 מיליון דולר ברבעון הראשון אשתקד.
שמונים ושבע חברות גייסו סכום העולה על מיליון דולר, מתוכן עשרים חברות גייסו בין 5 ל-10 מיליון דולר כל אחת, אחת-עשרה חברות גייסו בין 10 ל-20 מיליון דולר כל אחת ושלוש חברות גייסו סכום העולה על 20 מיליון דולר כל אחת.
פעילות קרנות הון הסיכון הישראליות
ברבעון הראשון של שנת 2011, הקרנות הישראליות השקיעו 137 מיליון דולר בחברות היי-טק ישראליות, הסכום הרבעוני הגבוה ביותר בשנתיים האחרונות. זוהי עליה של 47 אחוזים מהסכום שהושקע ברבעון הרביעי של 2010 ועליה של 76 אחוזים מההשקעות ברבעון המקביל אשתקד.
קובי שימנה, מנכ"ל חברת המחקר IVC מציין כי "ברבעון הראשון של 2011 ראינו גידול משמעותי ומפתיע בסכום הכסף שגויס על ידי חברות היי-טק בישראל. כאשר בוחנים את הנתונים מגלים כי חלקן היחסי של הקרנות הישראליות מסך ההשקעות שמר על רמה של כ- 30%, והגידול נמצא בסבבי גיוס ללא מעורבות של קרנות הון סיכון ישראליות, שהסתכמו הרבעון ב- 157 מיליון דולר, פי שלושה מהרבעון הקודם. החדשות הטובות לתעשיית ההיי-טק הישראלית הן שיש מי שמשלים את צרכי המימון של החברות ואלו הם המשקיעים הזרים ואחרים".
חלקן היחסי של הקרנות הישראליות מהיקף הגיוסים הכולל של החברות עמד על 28 אחוזים, בהשוואה לנתח של 27 אחוזים (93 מיליון דולר) ברבעון הקודם ו-33 אחוזים (78 מיליון דולר) ברבעון המקביל אשתקד. שאר הכסף הגיע ממשקיעים ישראלים שאינם קרנות הון סיכון, וממשקיעים זרים.
היקף ההשקעות הראשונות (First) של הקרנות הישראליות עמד על 23 אחוזים מסך השקעותיהן הדולריות ברבעון הראשון, בהשוואה ל- 25 אחוזים ו- 24 אחוזים ברבעון האחרון וברבעון הראשון של שנת 2010, בהתאמה. היקף השקעה ראשונה ממוצעת של קרן הון סיכון ישראלית היה 1.88 מיליון דולר, כאשר הממוצע להשקעת המשך (Follow-on) היה 1.15 מיליון דולר.
השקעות קרנות הון הסיכון הישראליות בחברות זרות
קרנות הון סיכון ישראליות השקיעו 56 מיליון דולר בחברות היי-טק זרות במהלך הרבעון הראשון, בנוסף על השקעותיהן בחברות ההיי-טק הישראליות. זהו הסכום הרבעוני הגבוה ביותר שהושקע בחברות זרות על ידי קרנות הון סיכון ישראליות בעשור האחרון, בהשוואה ל-8 מיליון דולר ברבעון הקודם ו-3 מיליון דולר ברבעון המקביל אשתקד. שתיים מתוך שש השקעות היו השקעות ראשונות והיתר היו השקעות המשך.
גיוסי החברות לפי סקטור
ברבעון הראשון של שנת 2011, סקטור מדעי החיים בדומה לרבעון הקודם, הוביל את הגיוסים עם 127 מיליון דולר- 27 אחוזים מסך הגיוסים. אחריו הגיע סקטור האינטרנט עם 86 מיליון דולר (18 אחוזים), וסקטור מוליכים למחצה עם 12 אחוזים (ראו תרשים 2).
עופר סלע, שותף בחטיבת הטכנולוגיה, ב- KPMG סומך חייקין: "עוד רבעון יוצא מן הכלל להשקעות בתעשיית מדעי החיים ובמיוחד בתחומי הדיאגנוסטיקה והמכשור הרפואי, זוהי הצבעת אמון מצד המשקיעים להיותה של ישראל מרכז מצוינות בתחומים אלו. בנוסף, אנו רואים התאוששות מסוימת בהשקעות בשלב הסיד, במיוחד בתחומי התקשורת והאינטרנט בהם ראו המשקיעים והיזמים תשואה גבוהה באקזיטים שהיו במהלך שני הרבעונים האחרונים. מוקדם מידי לקבוע אם אכן מדובר בהתאוששות ברת קיימא של ההשקעות בשלב הסיד, במיוחד בהתחשב בעובדה שטרם גויסו קרנות חדשות ב-18 החודשים האחרונים".
גיוסי החברות לפי שלבים
ברבעון הראשון של שנת 2011, חברות סיד (Seed) משכו 3 אחוזים מסך ההון שגויס, בהשוואה ל- 2 אחוזים ברבעון הרביעי של 2010, ו- 5 אחוזים שגויסו ברבעון הראשון של 2010. חברות בשלב הביניים (Mid Stage) גייסו 238 מיליון דולר – 50 אחוזים מסך ההון שגויס ברבעון.