בכנס ChipEx שנערך במאי 2018 בתל אביב בלט ביתנה של חברת פייסבוק אשר שניים ממנהליה הבכירים הגיעו לישראל במיוחד כדי לפגוש חברות שבבים ישראליות. רבים תהו מה יש לחברה העוסקת בעיקר באספקת שרותי אינטרנט ופיתוח תוכנה לעשות בכנס של מפתחי שבבים אך מסתבר שפייסבוק לא לבד.
כמעט כל חברות האינטרנט הגדולות כולל גוגל, אמזון, פייסבוק ואפילו מיקרוסופט ואפל עוסקות כיום בפיתוח פנימי של שבבים ואם בעבר היו רבים שסברו כי תחום פיתוח השבבים ישאר בידיהן של חברות מעטות הרי כיום מסתמנת מגמה הפוכה ויותר ויותר שחקנים מרכזיים בענף המחשוב הופכים להיות גם שחקנים בתחום השבבים.
יש לכך כמה וכמה סיבות:
חסכון בעלויות – שחקניות האינטרנט המרכזיות צורכות משאבי מיחשוב אדירים שגם דורשים השקעה לא מעטה בציוד תקשורת, מעבדים ושרתים . ע"י פיתוח עצמי של השבבים הדרושים לפעילותן מצליחות החברות לחסוך משמעותית בעלויות הפיתוח והיצור של הציוד הדרוש להן.
הקטנת התלות בגורמים חיצונים – פעמים רבות נמדדים השרותים שמספקות שחקניות האינרנט במהירות תגובה וביכולת עיבוד נתונים מהירה. מהיריות העיבוד קשורות קשר הדוק ליכולות המעבדים שבלב המחשבים/שרתים מתוצרתן ופיתוח פנימי מאפשר לחברות הללו להתאים את השבבים בדיוק גבוה לצרכיהן תוך הקטנת ההישענות על גורמים חיצונים .
מהירות תגובה והתאמה לדרישות השוק – חברות כגון אמזון, מיקרוסופט וגוגל מציעות כיום שרותי אחסון נתונים כאשר השיקולים של הלקוחות בבואם להחליט על ספק השרותים שלהן נמדדות בביצועי השרתים של אותו ספק כמו גם במחיר שאותו הוא גובה עבור שרותי האחסון שלו.
כיום נמצא אחד המרכזים הגדולים בעולם לפיתוח שבבים בבנגלור שבהודו. רוב חברות השבבים הגדולות כבר פועלות מזה שנים בבנגלור אך לאחרונה הצטרפו אליהן גם חברות האינטרנט. בתחילה ריכזו חברות האינטרנט את מאמציהן בפיתוח שבביהם קרוב לבית בארה"ב,
אך כעת הן מתרחבות לבנגלור כדי לחסוך בעלויות ולהצליח לגייס את כמות מפתחי השבבים הדרושה להן.
גוגל לדוגמא החלה לפתח שבבים כבר לפני 5 שנים והתמקדה בפיתוח שבבים לשרתים במרכזי הנתונים שלה וכן במעבדים לעיבוד תמונות בטלפון החכם שלה הידוע בשם Pixel. המעבר לפיתוח עצמי בא כדי לאפשר לגוגל ליצור בעצמה מכשירים עוצמתים ויעילים יותר תוך התאמת מרכיבים מרכזים במכשירים לצרכיה וללא צורך להשתמש במעבדים של חברות אחרות כגון אינטל.
לאחר הצלחה בפיתוח המעבדים, הדרך לגידול בתפוקה ובמוצרים עוברת דרך התרחבות לפיתוח במרכזי פיתוח בחו"ל כדוגמת בנגלור בה קיימת מומחיות רבה בתחום. גוגל השלימה לאחרונה גיוס צוות של 16 מהנדסים שהגיעו מיצרנים שבבים מסורתים כגון אינטל, ברודקום, קוואלקום ו- NVIDIA. לפי שמועות בתעשיה גוגל מתכוונת להרחיב את מרכז הפיתוח שלה בבנגלור ולהגיע במהלך השנה הקרובה למרכז שיעסיק כ -80 מהנדסי שבבים ואולי אף יותר.
{loadposition content-related} |