גרגורי סי. אלן, מומחה למדיניות טכנולוגית ומנהל מרכז Wadhwani AI במכון למחקרים אסטרטגיים ובינלאומיים (CSIS), מזהיר במסמך שפרסמה פירמת PWC כי מדובר בשינוי עמוק בתעשייה שדורש תשומת לב מכל מנכ"ל, לא רק מתחום הטכנולוגיה
בעקבות המחסור בשבבים שנגרם כתוצאה מהמגפה, תעשיית השבבים ניצבת כיום בליבה של יריבות גיאופוליטית בין המעצמות הגדולות, ובעיקר בין ארצות הברית וסין. גרגורי סי. אלן, מומחה למדיניות טכנולוגית ומנהל מרכז Wadhwani AI במכון למחקרים אסטרטגיים ובינלאומיים (CSIS), מזהיר במסמך שפרסמה פירמת PWC כי מדובר בשינוי עמוק בתעשייה שדורש תשומת לב מכל מנכ"ל, לא רק מתחום הטכנולוגיה.
משמעות המחסור בשבבים
בעקבות המחסור בשבבים ב-2021, הוערך כי הייצור העולמי של מכוניות ירד בכ-10 עד 12 מיליון רכבים, מה שהוביל להפסדים כלכליים של יותר מ-300 מיליארד דולר. המחסור השפיע קשות גם על תעשיות אחרות כמו מוצרי אלקטרוניקה לצרכנים, מחשבים וציוד תעשייתי כבד.
לדברי אלן, שבבים נמצאים כיום כמעט בכל מכשיר ומערכת טכנולוגית, החל ממכוניות ועד למכשירי חשמל ביתיים. שיבוש אחד בשרשרת האספקה במהלך מגפת הקורונה גרם לפגיעה בצמיחה הכלכלית של ארצות הברית, והדגיש את חשיבות השבבים לבריאות הכלכלה העולמית. מעבר לכך, השבבים המתקדמים המיועדים לאינטליגנציה מלאכותית הפכו לנושא מרכזי במאבק הגיאופוליטי בין ארצות הברית לסין.
תלות גלובלית בטייוואן
אלן מציין כי טייוואן מייצרת מעל 90% מהשבבים המתקדמים ביותר בעולם, והיא נמצאת במרכזן של מתחים גיאופוליטיים רבים. אם תעשיית השבבים של טייוואן תיפגע, ההשלכות הכלכליות העולמיות עלולות להגיע לעשרות טריליוני דולרים.
ב-7 באוקטובר 2022, שינתה ארצות הברית את מדיניות הסחר שלה והטילה הגבלות חדשות על מכירת שבבים מתקדמים וטכנולוגיות ייצור לסין, במטרה למנוע מהאחרונה להשיג יתרון בתחום ה-AI. מהלך זה היווה סוף לעידן הסחר החופשי בעידן שאחרי המלחמה הקרה, והתמקד בתחרות על הדומיננטיות הטכנולוגית.
בהתחשב ברגישות הנושא, אלן ממליץ למנכ"לים ללמוד את שרשרת האספקה של השבבים ולבחון את התלות שלהם בספקים ספציפיים ובאזורים גיאוגרפיים כמו טייוואן. הוא מדגיש את החשיבות של גיוון הספקים והאפשרות לפנות לספקים נוספים במקרה של שיבוש.
השקעות ממשלתיות בתעשיית השבבים
לאור הסיכון הגובר, ממשלות ברחבי העולם, כולל ארצות הברית, האיחוד האירופי ויפן, משקיעות מיליארדי דולרים כדי לחזק את תעשיות השבבים שלהן. בארצות הברית, חוק CHIPS שהושקע בו כ-52 מיליארד דולר על פני חמש שנים, מהווה חלק מהמאמץ ליצור שרשרת אספקה עמידה יותר ולבנות יכולות תעשייתיות חדשות במדינות דמוקרטיות מתקדמות. סין מצידה משקיעה גם היא סכומי עתק בתעשיית השבבים המקומית, שמוערכים בכ-65 מיליארד דולר בשנה. המטרה המוצהרת של סין היא לייצר 70% מהשבבים הנדרשים לכלכלה המקומית בתוך גבולות המדינה, ובכך להשיג יתרון טכנולוגי ודומיננטיות בשוק העולמי.
תעשיית השבבים הפכה לנושא קריטי בכלכלה העולמית ולגורם בעל משקל רב במאבקים גיאופוליטיים. מנכ"לים בכל התחומים חייבים להתייחס לחשיבות התעשייה ולנקוט צעדים להגנה על שרשרת האספקה של חברותיהם, תוך בחינת גיוון ספקים והכנת תוכניות פעולה לשעת חירום.
תחזיות PwC בתחום השבבים:
חברת הייעוץ PwC צופה כי השקעות בתעשיית השבבים ימשיכו לגדול בעשור הקרוב, במקביל לשינויים רגולטוריים שיאפשרו למדינות להגן על יכולותיהן האסטרטגיות. החברה מעריכה כי התחרות על שליטה בטכנולוגיות מתקדמות, כגון AI וייצור שבבים מתקדמים, תמשיך להיות נושא מרכזי ביחסים הגיאופוליטיים בין המעצמות.
נראה כי המאבק הגיאופוליטי סביב השליטה בתעשיית השבבים צפוי להחריף, וכל מנכ"ל צריך להבין כיצד השינויים והמדיניות בתחום יכולים להשפיע על עסקיו.