המטען המיוחד שתשא החללית "בראשית"AFP Photo/JACK GUEZ |
בחודשים הקרובים צפויה מדינת ישראל לשגר חללית לירח. בכך תהפוך מדינתינו הקטנה למדינה הרביעית המשגרת חללית לירח (אחרי ארה"ב, רוסיה וסין) . החללית הישראלית לא תישא נוסעים אנושים בקירבה אך כן תיקח עימה מטען מיוחד.
אמש (17-12-2018) , במסיבת עיתונאים מיוחדת הציגו יזמי התוכנית ביחד עם ראשי התעשיה האוירית לישראל את כמוסת הזמן שתוטמן בגוף החללית . כמוסה זו כוללת שלושה תקליטורים דיגטלים המכילים אלפי מסמכים הכוללים את דגל ישראל, סמלים ישראלים, שירים ישראלים, ציורים של ילדים ואף ספר שנכתב ע"י אחד מניצולי השואה. יונתן וינטראוב אחד משלושת היזמים של פרוקיט SpaceIL תיאר את המטען המיוחד שהוטמן בחללית כמו פתק שאנשים מטמינים בכותל בבקשם עתיד טוב יותר מאלוהיהם.
החללית שמשקלה כ-585 ק"ג תשוגר ממתקן שיגור החלליות הידוע בקייפ קנברל ,ארה"ב באמצעות טיל פאלקון 9 של -SpaceXחברת החלל של אילון מאסק. המסע צפוי להימשך כחודש וחצי ובסופו תנחת החללית הישראלית על אדמת הירח.
הכל החל בשנת 2010, כאשר שלושה צעירים ישראלים, יריב בש, כפיר דמרי ויהונתן ויינטראוב החליטו כי הם רוצים "להגיע לירח". הם נרשמו לתחרות Google Lunar XPRIZE והחלו לתכנן חללית בלתי מאוישת שתהיה החללית הראשונה שתנחת על הירח תחת דגל ישראל. הרעיון היה נועז אך הסיכוי למימושו נראה בלתי אפשרי. שלושת הצעירים הקימו עמותה שבעזרתה גייסו מתורמים פרטיים ומוסדיים סכום של 95 מליון דולר. בנוסף, קיבלו סיוע ותמיכה ממשרדי הממשלה הרלוונטים, מנשיאי המדינה פרס וריבלין ואף מהתעשייה האוירית.
כבר בתחילת הדרך הצהירו על מטרתם: לתרום לחברה הישראלית על ידי קידום החינוך המדעי – טכנולוגי ועידוד החדשנות המדעית בישראל.
אך הדרך להגשמת החלום לא היתה קלה וגם לא דומה לתוכניות המקוריות. בתחילה סברו היזמים כי החללית תשקול 5 ק"ג וכי יזדקקו ל-10 מליון דולר בלבד. בפועל היא שוקלת יותר מפי 100 והסכום הנדרש להגשמת החלום היה גדול פי 10! אך למרות שהתחרות של גוגל הסתיימה זה מכבר ללא מנצחים, הצוות הישראלי הוא היחיד שהצליח לגייס קרוב ל-100 מליון דולר בעיקר ממשקיעים פרטים ולהפוך את פרויקט SpaceIL לפרויקט לאומי. הציבור הישראלי גם התבקש לבחור שם לחללית וכך נבחר השם "בראשית". החללית הישראלית הראשונה לירח תהיה גם החללית הפרטית הראשונה בעולם העושה את כל הדרך מכדור הארץ לירח וללא ספק מדובר בפרויקט בראשיתי. במהלך שהייתה בחלל תבצע החללית הישראלית מדידות של השדות המגנטים מסביב לירח ותחלוק את ממצאיה עם סוכנות החלל האמריקאית NASA. כעת, קרוב לתשע שנים לאחר ששלושת הצעירים החלו במסע ארוך והמייגע הם עומדים להגשים את חלומם.
ביום שני הקרוב 24-12-2018 יתארחו יזמי ומובילי פרויקט SapceIL במפגש הסיליקון קלאב וישתפו את חברי המועדון בסיפורם המרתק במסגרת המפגש שיתמקד בנושא "כנגד כל הסיכויים".
{loadposition content-related} |