10 חברות השבבים החדשות של ישראל
17/1/2012 מאת אבי בליזובסקי
כבר היו רבים שהספידו את התעשיה , שטענו כי כבר לא צומחות כאן חברות שבבים חדשות וכי קרנות ההון סיכון מדירות רגליהן ממגזר השבבים בגלל העליות הגבוהות והסיכונים הרבים. אבל לנו היה קשה להאמין כי תעשיית שבבים מפוארת כמו זו שצמחה לה בישראל לא תנביט מתוכה דור חדש של חברות. במהלך השנה האחרונה ריחרחנו,חקרנו, נברנו, ולבסוף גילינו (וכעת גם ריכזנו) את עשר חברות השבבים החדשות של ישראל:
10 חברות השבבים החדשות של ישראל
כבר היו רבים שהספידו את התעשיה , שטענו כי כבר לא צומחות כאן חברות שבבים חדשות וכי קרנות ההון סיכון מדירות רגליהן ממגזר השבבים בגלל העליות הגבוהות והסיכונים הרבים. אבל לנו היה קשה להאמין כי תעשיית שבבים מפוארת כמו זו שצמחה לה בישראל לא תנביט מתוכה דור חדש של חברות. במהלך השנה האחרונה ריחרחנו,חקרנו, נברנו, ולבסוף גילינו (וכעת גם ריכזנו) את עשר חברות השבבים החדשות של ישראל:
1. Vis-IC
VisIC עוסקת בפיתוח טרנזיסטור חדיש המבוסס על גליום ניטרידומיועד למערכות המרת הספק חשמלי. מטרת החברה שהוקמה ע"י ד"ר תמרה בקשט וגרגורי בוניןלהגדיל את ניצולת המערכות הקיימות תוך הקטנת גודלן והוזלת מחירן. מערכות המרת הספק הן מרכיב חיוני במערכות סולאריות, בטורבינות רוח לייצור חשמל וכן במערכות הנעה תעשייתיות. כמו כן יכולה הטכנולוגיה לאפשר שיפור משמעותי בניצולת מנועי רכביםחשמלים וע"י כך להביא להגדלת טווח הנסיעה של הרכב ולהוזלה במחירו. לפני כשנה גייסה החברה שנימליון דולר מקרן ג'נסיס ומפעלי פדרמן ובימים אלו היא מסיימת את בניית האבטיפוס המיועד להוכחת היכולת שלה במערכות המרת ההספק.
2. OceanTechnologies
Ocean Technologies הוקמה לפני כשנה ע"י שלושה מהנדסים בכירים יוצאי החברות מרוול, דיון נטוורקסודנסביט. בראש החברה עומד יניב קופלמן והיא עוסקת בפיתוח שבב אשר ישמש לתקשורת אלחוטית בין רכבים (Vehicle to Vehicle). השבב מיועד למערכת שתאפשר נסיעה בטוחה בכלי רכב ע"י זיהוי כלי רכב הנמצאים בקרבתו . לפני כחצי שנה השקיע מיזם סוליד ב- Ocean Technologiesסכום ראשוני של כ- 70,000דולר אשר שימש את החברה לבדיקת היתכנות ובניית פרוטוטייפ. ההשקעה בוצעה ע"י ארבעת קרנות הון הסיכון לאחר בדיקת החברה ע"י וועדת המומחים של סוליד אשר בין חבריה בועז איתן, יזם ומנכ"ל סייפן ואהרון אהרון יו"ר חברת קמרו והמיועד לנהל את מרכז הפיתוח של חב' אפל בישראל.
להשלמת השבב זקוקה החברה לסכום של כמה מליוני דולרים ובמקביל לפיתוח המוצר עוסקים מנהליה בגיוס הכסף. כמה יצרני רכב בינלאומיים ובינהם ג'נרל מוטורס כבר גילו עניין בפתרון החדשני של החברה שפיתוחו אמור להסתיים בעוד כחצי שנה.
3. EV Chip
לפני כשנה וחצי החליט אבי גנורהמוכר מתפקידו הקודם כסמנכ"ל הפיתוח של חברת קומקס טכנולוגיות כי הגיעה העת להקים חברה משלו. מאז מאי 2010 מוביל גנור חברת הזנק חדשה העוסקת בפתרונות יצירתיים לצריכת הספק. החברה מייעדת את מוצריה לתחום הרכב אך מסרבת בשלב זה להרחיב פרטים על הטכנולוגיה שלה או על תוכניותיה העסקיות. ל-Chiportal נודע כי לפני כמה חודשים השלימה סבב גיוס של שנימליון דולר מקרן ההשקעות קפיטל נייטשר המתמקדת בהשקעות בתחום אנרגיות מתחדשות ומנוהלת ע"י ערן ירקוני לשעבר יזם ומנכ"ל EnStorage וכן מנכ"ל סייאופטיקס.
4. ZRRO
חברת הפאבלסZRRO פיתחה מכשיר קטן ויעיל ההופך כל מסך טלוויזיה לטאבלט ושולט בו ללא צורך בשלט רחוק המסורתי או בכפתורים כלשהם. במקומם פיתחה החברה משטח מגע הנקרא Tele touch שבכמה נגיעות אצבע קלות מאפשר לנו לבחור תוכניתלצפיה, לקבל מידע על תוכניות עתידיות, לשלוט באיכות התמונה והקול ולעשות בצורה קלה וידידותית את כל הפעולות שבעבר נאלצנו לעשות באמצעות השלטים המסורבלים.
החברה הוקמה בסוף שנת 2009 ע"י אורי רימון ורפי זכות שניהם יוצאי חברת N-Trig הידועה בטכנולוגיית מסכי המגע שפיתחה. אורי ורפי צירפו אליהם את ורד כהן-שרביט שהתמקדה בפיתוח אלגוריתמים בחברות denX ו-Tectile tech. שלושת היזמים שהתמחותם בפיתוח מוצרים ותוכנה הוסיפו לצוות את אסף עינבר שרכש נסיון רב בתפקידי שיווק, מכירות ופיתוח עסקי בחברת אלווריון והחבורה יצאה לדרך.
בתוך שנה וחצי הצליחה זרו לפתח מוצר עובד ואף ליצור קשר עם יצרני הטלוויזיה הגדולים בעולם. החברה היא חברת חממה של חממת "TheTime" הפועלת מרמת החייל בתל אביב ועד כה גייסה כמליון דולר ממשקיעים פרטיים, מהחממה ומקרן ההשקעות של אחת מחברות מוצרי האלקטרוניקה הגדולות ביפן. יצרני טלוויזיות כגון סמסונג וסוני כבר מגלות ענין בחברה הצעירה והחברה מתכוננת ליצור המוני של השלט החדש שפיתחה.בימים אלה עסוקה החברה בסבב גיוס של 4 מליון דולר שמטרתו לתמוך בחדירתה לשוק.
5. אימג'ין
אחד הסודות השמורים בתעשיה הוא שמה של אימגין – החברה החדשה שהקים רביב מלמד, מי ששימש עד לפני כשנה כסגן נשיא של חטיבת האלחוט באינטל ישראל.רביב פרש מאינטל וביחד עם חבורת יזמים הם עסוקים בפיתוח שבב שמטרתו גילוי מוקדם של סרטן שד בעזרת טכנולוגיית RFיחודיתהמאפשרת לאבחן שד נגוע כבר בשלב מוקדם של התפתחות הסרטן ובכך להגדיל משמעותית את יכולת מיגור הסרטן והצלת חייהן של חולות רבות.מדובר בפתרון מהפכני בעלותו, הצפוי לעלות עשירית ממערכות הממוגרפיה הקיימות. בימים אלה עסוק רביב בגיוס הון משמעותי המיועד לפיתוח המוצר לאחר הוכחת ההיתכנות שמבצעת החברה.
6. Orcam
אחד משני יזמי חברת השבבים המצליחה Mobileye הוא פרופסור אמנון שעשוע. לאחר מעורבות של למעלה מעשור בחברה שפיתחה שבבים לתחום הרכב החליט שעשוע כי הגיע העת לפרוש ולהקים את הסטארטאפ הבא. לחברתו החדשה קוראים "אורקם" ומטרתה לפתח מערכת ראיה ממוחשבת (על שבב) שתהיה ניתנת ללבישה ע"י עיוורים ותאפשר להם לתפקד כאילו הם רואים. שעשוע משתמש כמובן בידע ובנסיון העצום שצבר בנושא הראיה התלת מימדית אך מעבר לרעיון העסקי מעוניין שעשוע לפתח מוצר לטובת הנזקקים בפתרון ראיה חליפי. החברה נמצאת כרגע בשלביה הראשונים אך נראה כי לאור נסיון העבר שלו לא יתקשה שעשוע לגייס כסף בבא העת.
7. Tangotech
טנגוטק החיפאית פיתחה משפחת שבבים המאפשרת חיבורי תקשורת יעילים בסביבה הביתית תוך שימוש בתשתיות קווי החשמל, הטלפון והכבלים. מהיריות התקשורת יכולות להגיע ל 1 Gbps ומאפשרות העברת תקשורת רחב פס במהירויות גבוהות לישומי זמן אמיתיהמבוססים על קולות, תמונות וודיאו. משפחת המעבדים שפיתחה החברה כוללת את מעבדי "גליל" ו"גולן" המיועדים למגוון שימושים כולל HD programs, video-on-demand (VOD), multi-room HD DVR recordings, voice over IP (VoIP), ו-Streaming of HD video,.
8. Annapurna Labs
מאחורי אנפורנה לאבס עומד אחד מהיזמים הותיקים והמצליחים ביותר בתעשיית השבבים המקומית והעולמית. אביגדור וילנץ, היזם שמכר את גלילאו למארוולבשנת 2000 תמורת 2.7 מיליארד דולרים גייס כעת 20 מיליון דולרים לחברת סטארט-אפ חדשה שהוקמה לאחרונה ביוקנעם תחת השם אנפורנה לאבס (Annapurna Labs).וילנץ שהשקיע בחברה גם מכיסו משמש בה כיו"ר פעיל ולמרות ניסיונו החיובי עם משקיעי הון סיכון החליט לבצע את כל הגיוס ממשקיעים פרטיים. אחד מהם הוא המשקיע הידוע זוהר גילון שהשקיע באמצעות קבוצת האנג'לים תמר ונצ'רס. בחברת אנפורנה לאבס מעורבים מספר יוצאי גלילאו-מרוול בינהם הרבוג'ה ביליק הידוע בכינויו "בילי" ואשר שימש עד לאחרונה כסמנכ"ל תחום הבקרים המובנים בחברת מרוול ישראל. כל המעורבים בחברה מסרבים למסור מידע על עיסוקיה אך עפ"י מידע שהגיע ל-Chiportal החברה מתכוונת לפתח שבב תקשורת חדש המבוסס על רעיון טכנולוגי חדשני של וילנץ.
9. Novelsat
חברת נובלסאט מרעננה זכתה לאחרונה בפרס על טכנולוגיית אפנון תדר חדישה שפיתחה בתחום תקשורת לווינים. הפרס הוענק לדוד פרסטנבורג, יו"ר חברת נובלסאט בטקס מיוחד שנערך במסגרת תערוכת IBC לתחום תקשורת כבלים ולוויינים שהתקיימה באמסטרדם בראשית חודש ספטמבר האחרון. נובלסאטגברה על טכנולוגיות מתחרות שפותחו ע"י אריקסון, ניוטק וגילת בעזרת טכנולוגיית ה- 3 NSהמהפכנית המאפשרת שיפור ניכר בהעברת וידאו ונתונים בסטנדרט ה- DVB-S2 הנא בין 28%-37% במכשירי ה-36 MHz ובין 56%-78% במכשירי ה- 72 MHz.
נובלסאט הוקמה ב2007 ע"י איציק וולקן (מנכ"ל) גיא כהן (סמנכ"ל פיתוח), ודניאל וייצר ( CTO). והיא מספקת פתרון טכנולוגי לשוק התקשורת הלווינית. לצורך מימוש הטכנולוגיה על שבב יחודישפותח בחברה צירפה החברה לשורותיה את ארי חליף, מנהל ותיק בתעשיה אשר שימש עד לאחרונה כסמנכ"ל הפיתוח של אדווסנס.
10. XtremeIO
חברת XtremIO מפתחת מערכות אחסון מבוססות טכנולוגיות פלאש. החברה הוקמה ב-2009 ע"י אהוד רוקח, לשעבר מנכ"ל קוריג'נט, וירון שגב, לשעבר סמנכ"ל הפיתוח של וולטייר. ככל הידוע לנו זוהי החברה שגייסה הכי הרבה כסף מכל החברות ברשימה ובסה"כ הספיקה לגייס כ-26 מליון דולר משורה מכובדת של משקיעי הון סיכון כולל באטריונצ'רס , גיזה ו-JVP.לאחרונה הצטרפה גם לייטספידונצ'רפרטנרס לרשימת המשקיעים ונראה כי כולם מאמינים כי תהיה זו אנוביט הבאה (לפחות). תחום האחסון על שבבים מבוססי פלאש הוא תחום חם הצומח במהירות בעקבות הגידול בביקושים להתקני אחסון יעילים למוצרי צריכה מגוונים וזו גם הסיבה כי למרות הבצורת בהשקעות בחברות שבבים הצליחה לגייס בחצי השנה האחרונה 20 מליון דולר!