הכרזת 18A מגיעה בזמנים בהם התעשייה נלחמת על ההובלה בטכנולוגיות מתקדמות מתחת ל-5 ננומטר, ובכך מציבה את אינטל בתחרות ישירה מול TSMC, המתכננת לייצר שבבים בטכנולוגיית 2 ננומטר בהיקפים מסחריים כבר בשנת 2025.
אינטל הודיעה בהפתעה ביום שישי (21/2/2025), במסגרת מהלך נועז לשיקום מעמדה כמובילה בתחום ייצור השבבים, כי תהליך 18A המתקדם שלה מוכן לפרויקטים ללקוחות. ההכרזה מגיעה לאחר תקופה של מאמצים אינטנסיביים והתגברות על אתגרים טכנולוגיים, כאשר החברה מתכננת להתחיל את tape-outs במחצית הראשונה של שנת 2025, ובכך מציבה את עצמה כמתחרה ישירה בשוק מול ענקים כמו TSMC וסמסונג.
תהליך 18A, שמייצג טכנולוגיה בצומת של 1.8 ננומטר, מהווה קפיצה טכנולוגית משמעותית המיועדת למלא את הצרכים הגוברים בתחומים כמו בינה מלאכותית (AI), מחשוב ביצועים גבוהים (HPC) ופתרונות חישוב מהדור הבא. במרכזו של התהליך ניצבות שתי חידושים פורצי דרך: RibbonFET ו-PowerVia. RibbonFET, שהוא היישום הראשון של טרנזיסטורי Gate-All-Around של אינטל, מחליף את עיצוב ה-FinFET המסורתי ומאפשר שליטה חשמלית משופרת, הפחתת דליפת חשמל ושיפור הביצועים גם במתחי הפעלה נמוכים. תכונות אלו חיוניות עבור עומסי עבודה כבדים כמו אלו שנדרשים ביישומי AI ו-HPC. נוסף על כך, טכנולוגיית PowerVia משנה את אופן אספקת החשמל לשבב בכך שהיא מעבירה את אספקת החשמל לחלק האחורי של ה-wafer, מה שמפחית הפרעות באותות ומעלה את צפיפות הטרנזיסטורים והביצועים הכוללים של השבב. שילוב החידושים הללו מוביל לשיפור של כ-15% בביצועים לכל וואט עבודה ועלייה של כ-30% בצפיפות השבבים בהשוואה לטכנולוגיית Intel 3, מה שמעניק לאינטל יתרון תחרותי משמעותי.
הכרזת 18A מגיעה בזמנים בהם התעשייה נלחמת על ההובלה בטכנולוגיות מתקדמות מתחת ל-5 ננומטר, ובכך מציבה את אינטל בתחרות ישירה מול TSMC, המתכננת לייצר שבבים בטכנולוגיית 2 ננומטר בהיקפים מסחריים כבר בשנת 2025. במקביל, אסטרטגיית ה-IDM 2.0 של אינטל, המשתלבת בין ייצור פנימי לשירותי foundry, זוכה לתשומת לב רבה. השקת ה-PDK 1.0 (Process Design Kit) מאפשרת למעצבים חיצוניים להתחיל לעבוד על העיצובים המיועדים לתהליך 18A, כאשר דיווחים מצביעים על כך שענקים כמו Amazon Web Services (AWS) ומיקרוסופט בוחנים שיתופי פעולה לטובת פיתוח תשתיות ענן ו-AI מתקדמות.
מעבר ליתרונות הטכניים הברורים, תהליך 18A מציב אתגרי תחרות משמעותיים עבור אינטל, כאשר עליה להתמודד עם יתרונות קנה המידה והאפקטיביות הייצור שיש ל-TSMC וסמסונג. בנוסף, על החברה להבטיח שהטכנולוגיות המתקדמות לאריזת השבבים, כגון פתרונות Foveros ו-EMIB, יעמדו בקצב עם השינויים המהירים בתחום ובאדריכלות מבוססת chiplet שמתרחבת בשוק. למרות זאת, הצלחת 18A מהווה לא רק הישג טכנולוגי, אלא גם הצהרה אסטרטגית המצביעה על כוונת אינטל להוביל את מהפכת ייצור השבבים.
אינטל כבר מתכננת את הצעדים הבאים במסלול הפיתוח שלה, כאשר בתהליך מפת הדרכים נכללים תהליכים מתקדמים כגון 20A (2 ננומטר) הצפוי להופיע כבר בשנת 2024, וכן מחקרים בתחום ה-EUV lithography מתקדמת לעיצובים מתחת ל-1.5 ננומטר. במקביל, החברה משקיעה בהרחבת תשתיות ה-foundry שלה, עם הקמת מתקנים חדשים באריזונה, אוהיו ובגרמניה, במטרה לעמוד בביקושים הגוברים ולחזק את שרשרת האספקה העולמית.
ההכרזה על תהליך 18A מוכיח כי אינטל נמצאת במסלול חזרה להובלה טכנולוגית, עם יכולת להציע פתרונות ייצור מתקדמים שמיועדים להתמודד עם אתגרי העתיד בתחומי הבינה המלאכותית, המחשוב המודרני והפיתוחים הטכנולוגיים הבאים. אם הצלחת היישום תתממש, אינטל עשויה לשנות את כללי המשחק בשוק ה-foundry העולמי ולהבטיח לעצמה מקום בתחרות מול השחקנים הגדולים של התעשייה.