כך עולה מנתונים של דוח IVC-לאומיטק. חברות היי-טק בישראל גייסו 1.72 מיליארד דולר ב-105 סבבי גיוס במהלך הרבעון הראשון של 2023. התוצאות משקפות נפילה של 70% מ-Q1/2022 ושל 79% מהרבעון הרביעי של 2021
ההשקעות בהיי-טק הישראלי המשיכו במגמת הירידה מ-2022, עם גיוסים של 1.72 מיליארד דולר ב-105 סבבים, ירידה של 70% לעומת הרבעון המקביל אשתקד וכמעט 80% לעומת הרבעון הרביעי של 2022 כלומר עצירה כמעט מוחלטת. מחברי הדוח מציינים כי שלוש עסקאות ענק (מעל ל-100 מיליון דולר כל אחת), שתרמו 38% מסך הגיוסים. עסקאות אלו כוללות השקעה של 300 מיליון דולר ב-Wiz, מיליון דולר, השקעה של 250 מיליון דולר ב-eToro ו-110 מיליון דולר ב-Via. כזכור חברת וויז הודיעה כי הכספים יופקדו עד לשימוש בהם בבנקים אמריקנים ולא בבנקים הישראלים.
סבבי הגיוס המוקדמים (Pre-Seed, Seed , A) הסתכמו ב-531 מיליון דולר ברבעון הראשון של השנה, ירידה של 62% לעומת ההון שגויס בסבבים מסוג זה ברבעון הראשון של 2022. השינוי במגמה, שזוהה לראשונה ברבעון הרביעי של 2022, מנוגד למגמה שראינו במשך רוב 2022, בה הסבבים המוקדמים נראו אטרקטיביים יותר עבור המשקיעים. השקעות מסוג סיד ירדו יותר מהשאר, לאחר שאיבדו 40% בהיקף ההון המגויס לעומת הרבעון הרביעי של 2022.היקף הגיוסים בשלבים המוקדמים צנח ברבעון הראשון בהמשך לירידה בסבבי גיוס מתקדמים יותר אשתקד. הסכום שגויס בסבבי הסיד צנח ב-50% ברבעון הראשון בהשוואה לרבעון הראשון של 2022. ברבעון הראשון הושלמו 23 אקזיטים (21 מיזוגים ורכישות ו-2 הנפקות), שהסתכמו בסך 1.087 מיליארד דולר.
קרנות הון סיכון זרות חזרו להעדיף השתתפות בגיוסים ראשונים (First Investments) על פני גיוסי המשך (Follow-On). הכסף הגדול של ההיי-טק הישראלי, לפחות כרגע, בעמדת המתנה.
פעילות קרנות הון סיכון זרות
קרנות הון סיכון זרות זו הקבוצה המשפיעה ביותר על מימון הפעילות של ההיי-טק הישראלי. עם העליה בשווי החברות החל מ-2018 ומגפת הקורונה, קרנות אלו הגדילו את השתתפותן בסבבי המשך, בהתאם לצרכים של חברות הפורטפוליו. המגמה הזו השתנתה במהלך 2022, וברבעון הראשון של 2023 קרנות ההון סיכון הזרות הפעילות ביותר השתתפו באופן משמעותי יותר בהשקעות ראשונות. המשמעות היא שקרנות אלו מתרכזות יותר בעסקאות טובות מזדמנות, ומתרחקות מעסקאות עם חברות פורטפוליו שגייסו בעבר בשווי גבוה, כך שהכסף הגדול של עסקאות המשך בסבבים מאוחרים נמצא בעמדת המתנה.
תימור ארבל-סדרס, מנכ"לית לאומיטק: "השנה החלה בהאטה משמעותית בהשקעות, הן במספר העסקאות בשוק והן בנפחן. בנוסף לכך, אנו רואים ש-38%, נתח משמעותי מההשקעות ברבעון, הגיע למספר מצומצם מאוד של חברות. ניכר כי המשקיעים והקרנות נמצאים עדיין מהססים בביצוע השקעות וכן בביצוע עסקאות מיזוג ורכישה. זאת, ככל הנראה כדי לבחון כיצד תתפתח הכלכלה העולמית והאם יהיה שינוי בשווין של החברות באופן שמשקף טוב יותר את המצב הנוכחי. אנו צופים כי במחצית השנייה של השנה נתחיל לראות התחדשות של פעילות והתייצבות שתביא בטווח הארוך יותר לצמיחה מחודשת".
מריאנה שפירא, אנליסטית בכירה ב-IVC, מציינת, כי "הירידה בפעילות בשוק ההיי-טק הישראלי בתחילת 2023 ממשיכה את המגמה מהמחצית השניה של 2022, ומשקפת את הטלטלה בשווקים הפיננסיים הבינלאומיים. היקף ההון שהגיע ממקורות זרים ומספק את עיקר התמיכה הפיננסית לחברות סטארט-אפ ישראליות צנח, חברות חוו צמצום משמעותי בגיוסים מצד המשקיעים הקיימים, ומספר החברות הצעירות שהצליחו לגייס הון פחת משמעותית. לצד זה, גם המגמה של עסקאות הענק משקפת ירידה משמעותית לעומת השנים הקודמות, ומובילה אותנו לתחזית צנועה לשנת 2023, במידה והתנאים והמגמות לא ישתפרו"