טאיוואן מקיימת סבב מו"מ עם ארה"ב להוריד את שיעור המסים בחזרה אל מתחת ל-10% או אף לבטלם
ביום 2 באפריל 2025 הכריז נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ על מצב חירום לאומי במענה לגירעונות הסחר המתמשכים של ארה"ב, והטיל מכסים חדשים הנעים בין 10% ל-50% על כלל היבוא למדינה. במכסים המקוריים קיבלה טאיוואן שיעור מרבי של 32%, אולם כבר שבוע לאחר ההכרזה, ב-9 באפריל, הוקפאו רוב המכסים למשך 90 יום והוטל שיעור אחיד של 10% על חברי העולם, למעט סין (25–145%), קנדה ומקסיקו (25%). בהקפאה זו נכללו גם מוצרי אלקטרוניקה ושבבים, אך ממשל טראמפ הדגיש כי מדובר בהקלה זמנית בלבד וכי שורה של מכסים ייעודיים לענף צפויה להצטרף במהלך החודשים הקרובים.
כך עולה מניתוח שערך האנליסט תום מינדרסט מ־Taiwan Insight.
בחסות ההקלה הזמנית קיימה טאיוואן ב-12 באפריל את סבב המו״מ הראשון עם ארצות הברית במטרה להוריד את שיעור המכסים בחזרה אל מתחת ל-10% או להשיג פטור מלא. במקרה שלא יושג הסכם עד תחילת יולי, צפוי שיעור המכסים לחזור ל-32% ולהכביד משמעותית על יצוא היבואניות הטאיוואניות. עד אז, רבים מהמפעלים המייצאים לארה"ב — ובראשן תעשיית השבבים — ייאלצו להתמודד עם עלות סחר גבוהה יותר והתאמת שרשרת האספקה למציאות החדשה.
תעשיית השבבים מהווה כ-50% מהיצוא הטאיוואני כולו, כש-TSMC אחראית לכ-50% מההיצע העולמי של שבבים מתקדמים. שבבים, כיצור בעל ערך גבוה המשולב בתהליכי ייצור אחרים, ממקמים את טאיוואן בלב של שרשרת האספקה הגלובלית של מוצרי אלקטרוניקה. למשל, רכיבי שבבים המיוצרים בטאיוואן משולבים במכשירי iPhone שאחר כך מורכבים בסין ומיובאים חזרה לשוק האמריקני. כתוצאה, כל שינוי במיסוי המכס של ארצות הברית פוגע ישירות גם בזכיינות הסינית וגם במפעלי הייצור הטאיוואניים.
הטלת המכסים הגלובלית היא המשך ישיר למלחמת הסחר בין ארה"ב לסין, בה ניצבת טאיוואן בצד ההפסדנים עקב תלותה בשווקי שני הענקים. בעבר הועברה פעילות היצוא לטאיוואן מגורמי ייצור בסין חזרה לארה"ב, וזאת במסגרת חמ״י CHIPS and Science Act וביוזמות אחרות שנועדו להגביר את הביטחון האספקתי של ארצות הברית. שורה של חברות טאיוואניות הגדילו מאז השקעותיהן בפסי ייצור בארה"ב, אך במקביל גדל הצורך לשמור על גמישות ולמצוא שווקים חלופיים מעבר לסין.
בתגובה לצניחת השווקים הטאיוואניים עם הטלת המכסים, החלו מניות תעשיית השבבים לרדת בשווי, והמשק הגיע לתזזית כלכלית חריפה. לצד המשא ומתן עם ארצות הברית, בוחנת טאיוואן אפשרות להרחיב את השוק האירופי והיפני, אך גבולות הגידול שם מוגבלים כבר כיום. במקביל עלתה גם הצעה לחזק את היחסים הכלכליים עם סין, ששווקה ממשיך להעדיף כיום יבוא טאיוואני עקב העלייה במחירי השבבים האמריקניים, אך דרך זו עלולה לפגוע בביטחון הלאומי של טאיוואן ולסבך את יחסיה האסטרטגיים עם וושינגטון.
המו״מ הנוכחי בין טאיוואן לארה"ב מסמן, לפי מומחים, אחד הרגעים הקריטיים ביותר ביחסי הסחר בתולדות טאיוואן. הצלחתו או כישלונו של המשא ומתן תקבע במידה רבה את היכולת של טאיוואן לאזן בין תלותה הכלכלית בארצות הברית וצמצום הסיכונים האסטרטגיים מול סין, לצד שימור מעמדה כמובילה עולמית בייצור שבבים.