המסורת ארוכת השנים של הענקת פרס למובילי התעשייה העולמית במסגרת כנסי ChipEx חזרה השנה לאחר היעדרות בשנה שעברה עקב משבר הקורונה. הזוכים הם בכירים בתעשיית ההייטק הישראלית שההשפיעו על התפתחות התעשייה העולמית בחברות בינלאומיות רבות
המסורת ארוכת השנים של הענקת אות למובילי התעשייה העולמית במסגרת כנסי ChipEx חזרה השנה לאחר היעדרות בשנה שעברה עקב משבר הקורונה. השנה התקיים כאמור כנס פיזי (ובנוסף גם וירטואלי), אחרי שניתן היה להיפגש שוב ובמסגרתו גם התקיים טקס הענקת האות היוקרתי Global Industry Leader.
השנה זכו באות ארבעה אישים ישראליים אשר השפיעו על תעשיית השבבים העולמית והישראלית. הזוכים הם פרופ' מאיר פדר , חבר סגל באוניברסיטת תל אביב, מקים חמש חברות הזנק בינהן חברת אמימון, בילי הרבויה ונאפה בשארה, ממייסדי אנפורנה לאבס, וכיום בכירים באמזון העולמית , ולרפי נווה מראשוני חברת אינטל ישראל ומנכ"ל מרכז הפיתוח של אינטל חיפה, שאף יזם כמה מהטכנולוגיות המובילות של אינטל והשפיע בעבודתו על חברות רבות בתעשיה.
בטקס הענקת הפרסים אשר נערך במסגרת מושב הנעילה של כנס ChipEx2021 השתתפו בכירי תעשיית ההייטק בישראל. את האות העניקו לזוכים דרור בין, מנכ"ל הרשות לחדשנות, ושני יושבי הראש של כנס ChipEx2021 פרופ' רן גינוסר, ראש מרכז מחקר VLSI בטכניון וממייסדי רמון ספייס, שלמה גרדמן, מנכ"ל חב' איי אס ג'י ויו"ר פורום מנכ"לי הייטק.
ועדת הפרס נימקה את הסיבות לבחירת הזוכים כדלקמן:
פרופ' מאיר פדר – על היותך חוקר וגם איש עשיה, על הישגי המחקר שלך בתורת המידע, עיבוד אותות ולמידת מכונה, על ההישגים המדעיים המשפיעים שלך ועל ייסודן של חמש חברות טכנולוגיה, ביניהן Peach Networks ו- Amimon.
בילי הרבויה – על הקמה משותפת והובלת חב' אנאפורנה להצלחה. על המצאת ופיתוח ניטרו, טכנולוגיית הליבה המפעילה את כל שרתי האינטרנט של אמזון (AWS) ועל הישגיו המרשימים כמנכ"ל הצוות האחראי על פיתוח כל השבבים של חברת AWS והמצאת מעבד השרתים הראשון AWS Graviton המותאם אישית ומבוסס לימוד מכונה.
נאפה בשרה – על הקמת משותפת של חברת אנפורנה והמצאת Nitro, טכנולוגיית הליבה המפעילה את כל שרתי אמזון ( AWS). על ההישגיו המרשימים כסגן נשיא AWS , על תרומתו המדהימה לכל פיתוח השבבים של AWS, על המצאת מעבד השרתים הראשון AWS Graviton המותאם אישית ומבוסס לימוד מכונה.
רפי נווה – על הנעת פיתוחים חדשניים שהייתה להם השפעה רבה על תעשיית המוליכים למחצה בכלל ועל חברת אינטל בפרט, כולל משפחת המעבדים המתמטים הראשונים 80X87 של אינטל, הקמת הפונקציה המרכזית להנדסת לוגיקה (CLE) ועל קביעת תקני איכות עולמיים, על תרומתו המשמעותית בהכוונת סטודנטים צעירים ליזמות ועל להישגיו הניהוליים המרשימים בכמה מחברות ההייטק המובילות.
להלן פרטים נוספים על הזוכים.
פרופ' מאיר פדר
מאיר פדר הוא פרופסור יו"ר, בעל קתדרה לתורת המידע בבית הספר להנדסת חשמל באוניברסיטת תל אביב. כמו כן הוא עומד בראש המרכז האוניברסיטאי החדש בתל אביב לבינה מלאכותית ומדעי הנתונים (TAD). בנוסף, יש לו מינוי של פרופסור אורח במכון הטכנולוגי של מסצ'וסטס (MIT). תחומי המחקר שלו הם בתורת המידע, תקשורת עיבוד אותות ולמידה. הוא פרסם מעל 200 מאמרים בנושאים אלה ומחזיק ביותר מ-50 פטנטים.
במקביל לקריירה האקדמית שלו, הוא הקים 5 חברות, ביניהן פיץ' נטוורקס (שנרכשה על ידי מיקרוסופט) ואמימון (שנרכשה על ידי קבוצת Vitec plc). לאחרונה הואייסד את Run:ai, פלטפורמת וירטואליזציה, תזמור והאצה לתשתיות בינה מלאכותית.
פרופ' פדר הוא עמית IEEE לכל החיים. הוא זכה במספר פרסים אקדמיים ומקצועיים, ביניהם פרס המאמר הטוב ביותר מטעם האגודה לתורת המידע של IEEE על עבודתו בנושא חיזוי אוניברסלי, פרס "חשיבה יצירתית" של צה"ל ופרס המחקר של תעשיית האלקטרוניקה הישראלית, שהוענק על ידי נשיא המדינה. לפיתוח ערכת השבבים של אמימון, המשתמשת ביישום MIMO ייחודי של קידוד ערוץ מקור משותף לשידור וידאו אלחוטי, הוא זוכה שותף בפרס המדע וההנדסה לשנת 2020 של האקדמיה לקולנוע ולמדעים הידוע יותר כפרס האוסקר.
ביליק (בילי) הרבויה
בילי הרבויה הוא המייסד והמנכ"ל השותף של מעבדות אנאפורנה. אנאפורנה הוקמה בשנת 2011 יחד עם נאפה בשארה, המנטור אביגדור וילנץ ורונן בונה. היא נרכשה בשנת 2015 על ידי אמזון ומוזגה בשירות הענן AWS.
הרבויה נולד בסרייבו, בוסניה (באותה תקופה: יוגוסלביה). בשנת 1992, כאשר יוגוסלביה התפרקה והחלה מלחמת האזרחים, עלה הרבויה כפליט לישראל. הרבויה סיים תואר ראשון ושני בהצטיינות בפקולטה להנדסת חשמל בטכניון. בטכניון הוא פגש את נאפה בשארה, שהפך לחברו הגדול ושותפו העסקי במעבדות אנאפורנה.
הרבויה החל לעבוד במרכז המחקר של IBM (1995-2000) וב-2000 הצטרף לאחת מחברות הסטארט-אפ הישראליות הראשונות – גלילאו טכנולוגיות שנרכשה על ידי מארוול. בגלילאיו ומארוול מילא תפקידים רבים ושונים, האחרון שבהם היה סמנכ"ל הנדסה.
בשנת 2011, הוא ייסד את מעבדות אנאפורנה, והמציא את Nitro, טכנולוגיית הליבה שמעבדת כיום את כל שרתי AWS. באנאפורנה הוא הקים את קבוצת הכדורסל היוגוסלבית נינדיה, והחל לחלום ליצור את חברת המוליכים למחצה החדשנית ביותר בעולם.
בשנת 2015 נרכשה מעבדות אנאפורנה על ידי אמזון. מאז הצוות גדל פי 10 והפך לצוות האחראי על כל פיתוח המוליכים למחצה של AWS World Wide. מאוחר יותר המציאו הוא וצוותו את השרת המותאם אישית הראשון של AWS (הנקרא Graviton) ושבבים ייעודיים ללמידת מכונה.
נאפה בשארה
נאפה בשארה נולד בתרשיחה שבגליל המערבי, והתלהב ממתמטיקה ופיזיקה ואף זכה במקום הראשון בתחרות המתמטיקה של מכון ויצמן לחטיבת הביניים. כשהיה בתיכון ייצג את מדינת ישראל באולימפיאדת הפיזיקה הבינלאומית.
בשארה למד בטכניון, למד הנדסת חשמל ולימד במחלקה להנדסת חשמל. הוא היה חבר בתכנית המצוינות של רוטשילד וקיבל תואר M.Sc בהנדסת מחשבים. במהלך שהותו בטכניון פגש בשארה את אשתו לאנה ואת חברו ושותפו העסקי – בילי הרבויה.
בתחילת הקריירה שלו, בשארה הצטרף לגלילאו, ובסופו של דבר הפך לאדריכל הראשי שלו ושכנע את בילי הרבויה להצטרף אליו. עם רכישת גלילאו על ידי מארוול עבר בשארה לארה"ב לתפקיד ה-CTO לתשתיות במארוול.
בשנת 2011 הקימו בשארה והרבויה את מעבדות אנאפורנה, שהמציאו את Nitro, טכנולוגיית הליבה של שרתי שירות הענן של אמזון (AWS). מעבדות אנאפורנה נרכשו מאוחר יותר על ידי אמזון (2015), ונאפה מוביל את תחום החומרה המותאמת אישית ב- AWS מאז.
תרומת בשארה משתרעת על פני דיסציפלינות מרובות: תרומה לחומרת רשת עם מתגי רשת מדרגיים של Prestera, וכן PON נקודתי לגישה לקילומטר האחרון, Nitro עבור רשת מוגדרת תוכנת ענן ופרוטוקול SRD עבור רשת מחשבים עתירי ביצועים (HPC) ולמידת מכונה בקנה מידה של ענן. נאפה הוביל את ארכיטקטורת החומרה והתוכנה הראשונה של FPGA כשירות, הוביל את ארכיטקטורת החומרה והתוכנה של הלקוחות עבור למידת מכונה מותאמת אישית של AWS, ואת Graviton: השרת של AWS, בעל הביצועים הטובים והחסכוניים ביותר בענן. בשארה מחזיק ביותר מ-290 פטנטים.
רפי נווה
רפי נווה הוא חוקר בכיר במוסד שמואל נאמן בחיפה. בתפקידו הקודם כיהן נווה כמנכ”ל מרכז ברוניצה ליזמות בטכניון, יחידה בינתחומית שנועדה לחנך את הסטודנטים להנדסה ולכוון אותם בפועל ליזמות.
לנווה קריירה ארוכה ומרשימה מאוד בתחום ההיי-טק הישראלי, ולאחרונה כסמנכ”ל בכיר למחקר ופיתוח בחברת גיוון אימג'ינג בע”מ (כיום חלק מ-מדטרוניק), המובילה העולמית באבחון לא פולשני של דרכי העיכול.
בעבר כיהן כסמנכ”ל שירותי לקוחות ומנהל טכנולוגי ראשי של טאואר סמיקונדקטור. הוא גם הוביל את קונסורציום המגנט ALPHA אשר פיתח טכנולוגיות תכנון וייצור של VLSI בעלי צריכת הספק נמוכה. לפני כן, נווה בילה שבע שנים כסמנכ”ל מו”פ ב- NDS, מובילה עולמית במערכות טלוויזיה בתשלום.
נווה החל את הקריירה הארוכה שלו באינטל ישראל בשנת 1974, שם היה אחד מארבעת העובדים הראשונים והתקדם בתפקידי אחריות גוברים במשך 21 שנים. ביניהם, הובלת הפיתוח של משפחת מעבדי 8087X של אינטל ומשמש כמנכ”ל מרכז הפיתוח בחיפה של אינטל במשך 5 שנים.
לדברי וועדת הפרס, הישגיו פורצי הדרך של נווה באינטל כוללים את הקמת פונקציית הנדסת הלוגיקה המרכזית (CLE); קידום פתרונות סטנדרטיים כגון ספריית התאים הסטנדרטיים הראשונה, שפת HDL סינתזת לוגיקה, מתודולוגיית פיתוח מודולרית ו- TEST CAD.
נווה זכה בפרס רוטשילד למפתחי תעשייה מטעם נשיא המדינה ובפרס ההישג האישי ( IAA ) של אינטל.
נווה, בעל תואר ראשון ושני בהנדסת חשמל (בהצטיינות) מהטכניון והיה הממציא בארבעה פטנטים טכנולוגיים.
נווה, בעל תואר ראשון ושני בהנדסת חשמל (בהצטיינות) מהטכניון ומחזיק בארבעה פטנטים טכנולוגיים.
ברכות ואיחולים לכולם ובמיוחד לאחיין החביב והמבריק : נאפע בשארה,
חבל שלא מתאמצים לוודא את איות השם כראוי. קרוב לוודאי תרגמתם מאנגלית!!