בישיבת חירום של ועדת השרים לחדשנות, מדע וטכנולוגיה אמרה השרה כי "אם לא נאיץ את ההשקעה בחינוך, באקדמיה ובתוכניות לאומיות שמוביל המשרד בתחום הבינה המלאכותית, מרכזי פיזיקה אזוריים ,והחינוך הלא פורמלי, מערכת ההגנה האווירית לא תיירט אף טיל, ומערכת הביטחון לא תוכל לממן מערכות חדשות"
שרת החדשנות המדע והטכנולוגיה גילה גמליאל כינסה היום (ג') את ועדת השרים לחדשנות, מדע וטכנולוגיה בראשותה, לדיון חירום בנתוני הדו"ח השנתי של הועדה הבין -משרדית להגדלת ההון האנושי בהייטק המצביע על ירידה במספר המועסקים במשרות טכנולוגיות, עצירה במגמת העלייה באחוז מסיימי בגרות הייטק במערכת החינוך, והמשך הסטגנציה בשילוב אוכלוסיות בייצוג חסר בהייטק.
בדיון בהשתתפות שר החינוך יואב קיש, יו"ר רשות החדשנות אלון סטופל, בכירי משרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה, נציגים ממשרד החינוך, העבודה, האוצר והמועצה להשכלה גבוהה הציגו חברי הועדה להגדלת ההון האנושי להייטק בראשות דדי פרלמוטר, נתונים המצביעים על חסמים ופערים מתהווים במערכת החינוך, בהשכלה הגבוהה ובשוק העבודה העשויים לפגוע בעמידה ביעדים ומטרות העל שאושרו בהחלטות ממשלה 1852,179,ו-212 , ועיקרן, הגדלת שיעור המועסקים במשרות טק ל- 15% מכוח העבודה במשק תוך 5 שנים.
מנתוני הוועדה עולה כי בשנת 2023 חלה ההאטה משמעותית בקצב גידול המועסקים במשרות טק (14.9%),עד לכדי ירידה במספר המועסקים ל-14.7% במחצית שנת 2024. יש בנתונים כדי להצביע על אי ודאות ביכולת לעמוד בתוכנית הלאומית ליעד הקצר (2026) העומדת על 14.8% מכלל המועסקים.
יו"ר רשות החדשנות אלון סטופל ובכירי הרשות הציגו בוועדת השרים נתונים במלאת שנה למלחמת "חרבות ברזל" לפיו ענף ההייטק שרוי בשנתיים האחרונות בתקופת סיכון מוגבר, אי ודאות גוברת וסטגנציה בתעסוקה המאופיינת בעצירה כמעט מוחלטת של הצמיחה במספר המועסקים בדגש על תחומים עסקיים ובתפקידי מוצר.
השרה גמליאל הציגה מודל של תכנית הון אנושי להייטק המיושמת במשרד החדשנות והמדע וכוללת ייזום וקידום תוכניות לאומיות, תשתיות למצוינות מדעית, ופיתוח דור העתיד של מדענים ,אנשי טכנולוגיה ומו"פ בישראל. בין המיזמים המרכזיים שהמשרד מוביל בחינוך המדעי -טכנולוגי הבלתי פורמלי וזוכים להצלחה משמעותית: לימודי פיזיקה 5 יח"ל הפועלים בארבעה מרכזי פיזיקה אזוריים בתמיכת המשרד, מכשירים אלפי תלמידי תיכון והפכו למרכזי מצוינות המשפיעים על אוכלוסייה רחבה בפריפריה החברתית והגאוגרפית. החודש פרסם המשרד מכרז קול קורא בעלות כ-75 מיליוני ₪ להקמת 3 מרכזים חדשים ותמיכה במרכזים קיימים.
בנוסף, המשרד מוביל תוכנית לבגרות הייטק לבנות בהשתתפות אלפי תלמידות, קידום אנגלית דבורה גם ביישובי העוטף וקו העימות, תוכניות ייעודיות להקניית מיומנויות וחשיפה להייטק והבניית תשתיות מדע וטכנולוגיה בפריפריה באמצעות הקמת 77 מרכזים מדעים המשרתים כ- 100 אלף תלמידים.
שרת החדשנות המדע והטכנולוגיה גילה גמליאל: "אני שומעת את הנתונים, רואה את הזעקה ומחויבת להרים דגל אדום כדי להבטיח את המשך צמיחתה ושגשוגה של תעשיית ההייטק המתמודדת עם אתגרים ושינויים משמעותיים בסביבה הלאומית והעולמית. עם כניסתי לתפקיד הובלתי תוכנית אסטרטגית לקידום משאבים ותוכניות לאומיות בתחום הבינה המלאכותית, הקמת מרכזי פיזיקה אזוריים, בגרות טק והבניית תשתיות מדע וטכנולוגיה בפריפריה הזוכים להצלחה משמעותית. זה מחייב שינוי תפיסה וסדרי עדיפויות חדשים באוצר ובתקציבים הלאומיים המופנים לחינוך הפורמלי והלא פורמלי ולמקצועות הטק, אחרת נאבד תוך מספר שנים את העליונות במודיעין, בביטחון, בחלל ובאנרגיה, לטובת מדינות שהשכילו לעשות את השינוי."