דמיינו לכם שאתם יושבים על מרפסתו של בית קפה הממוקם על גבעה קטנה ומשקיף על עמק יפהפה. המדרון שמולכם מכוסה שורות ארוכות של גפנים ובתחתיתו אגם מים כחלחל הבולט במיוחד לנוכח רכס הרי הכרמל שמאחוריו. זהו אינו תיאור דמיוני. כך נראה הנוף הנשקף מבית הקפה של יקב שדות הממוקם במושב שדה יעקב שבעמק יזרעאל וכן, אפשר לומר שהיקב הזה מספק את אחד הנופים היותר יפים שתזכו לראות ביקב כלשהו בישראל.
יקב שדות הוקם מול הנוף הייחודי הזה בשנת 2012, כיקב משפחתי והינו ESTATE WINERY כלומר כל הענבים המשמשים אותו לעשיית יין גדלים בכרמי היקב. הזנים שמגדל יקב שדות הינם ים-תיכוניים ברובם ומתאימים לאקלים עמק יזרעאל אשר שימש ערש ההתיישבות החדשה בארץ ישראל במחצית הראשונה של המאה העשרים.
זאב לוי, אב המשפחה נולד וגדל בתל-אביב. בשנות ה-80 לאחר שסיים את לימודי החקלאות בפקולטה לחקלאות ברחובות עסק בגידול מטעים. ב -2009 הצטרף לזאב בנו רועי שעבד עד אז ככלכלן ויחד תכננו את הקמת היקב ומרכז המבקרים. לצד זאב ורועי המשמשים ככורמים וכיננים, פועל כעת ינן מקצועי בשם איל דרורי (ינן יקב עגור) המשמש כיועץ היקב.
כיום מייצר היקב כ-20,000 בקבוקים. לאחרונה ניטעו באיזור עוד גפנים רבות והצפי הוא שהיקף הייצור יגדל משמעותית החל מבציר 2024.
נפגשתי עם רועי לוי החביב בחדר הטעימות המיוחד של היקב כדי לשמע על פילוסופיית עשיית היין של המשפחה ולטעום מינות יקב שדות והנה רשמיי.
GRENACHE – COLOMBARD 2023
צבעו צהבהב בהיר מאד, כמעט חסר צבע, האף מתמלא בריח פירות טרופים במיוחד בננה וליצ'י בתוספת ריחות מתקתקים של יערת הדבש. בחלל הפה המשיכה המתיקות מהאף בתוספת טעמי מלון כתום וליצ'י. היין מאוזן ורענן בעל סיומת נעימה. כייפי לשתיה בעודו צעיר. עשוי משילוב של 70% ענבי גרנאש בלאן המעניקים לו את הגוף המרשים ו- 30% פרנץ' קולומבארד האחראים לרעננות ולחומציות הטובה שלו.
BLANC DE NOIR – Marsalan 2023 *
היין עשוי מענבי מרסלאן שהופרדו במהירות מקליפתם מה שיצר יין לבן מענבים אדומים. באף קיבלתי ריחות של פרחים לבנים, אפרסק והדרים. בפה היין היה מינרלי והדרי עם טעמי אשכולית וחמיצות טובה. מפתיע לטובה.
ROSE MARSELAN 2023
צבעו ורדרד בהיר מאד, באף הרחתי אפרסק ומעט תות שגם הופיע בפה. היין עשוי מ -65% ענבי מרסלאן, ו-35% ענבי פטי ורדו. שני זנים שקשה למצא אותם בינות רוזה אך השילוב הזה כאן בהחלט מעניין למרות שלטעמי החמיצות היתה פחותה ממה שהייתי מצפה לקבל ברוזה טוב.
MUSCAT – GEWURTZ 2023
חיבור מעניין בין שני זנים ארומטים, מוסקט קנלי וגוורצטרמינר, יצר יין חצי יבש ומעניין. באף ארומות של מישמיש ואפרסק ובפה קיבלתי טעמי מישמיש עם מעט תבלינים. ליין גוף קל ומתיקות נעימה המאוזנת בחמיצות טובה ושומרת עליו מפני מתיקות יתר שהיתה מקשה על שתייתו.
MARSELAN CARIGNAN 2023 *
חיבור מקורי וטוב בין שני זנים ים תיכונים. צבעו אדום בהיר, חלל האף מתמלא בריחות תות ופירות יער אדומים בעיקר דומדמניות. בפה היין בעל גוף בינוני, מורכב ובעל טעמים של פירות יער. יין קליל וטוב, מתאים לשתיה לא מחייבת, במיוחד בקיץ הישראלי בו מומלץ להגיש אותו מקורר מעט.
TPS 2021
שילוב מקורי של יקב שדות. היין עשוי משלושת הזנים טמפרניו, פטי וורדו ושירז (כשכל זן מייצג כשליש מהבלנד). החיבור הלא שגרתי יצר יין מעניין ויחודי. באף הרחתי שזיפים שחורים, תבלינים ווניל שכנראה התקבל מהחביות בו יושן. טעמיו כללו שזיפים שחורים ומעט דובדבנים שחורים. היין יושן 12 חודשים בחביות עץ אלון 20% מהן חדשות. ליין פוטנציאל ישון טוב ונראה שישתבח עם הזמן.
SYRAH 2022
יין זני העשוי מ-100% ענבי סירה. צבעו אדום כהה והריחות שלו כוללים שזיפים שחורים, טבק קרמל ומעט פלפל. בפה טעמתי שזיפים ודובדבנים אדומים. חייב לומר שלטעמי הגוף שלו היה קל לעומת מה שציפית מסירה אבל היין היה מאוזן ובעל סיומת טובה.
PETITE SIRAH 2022 *
זהו ללא ספק יין הדגל של היקב והטוב מבין כל ינותיו. מבחינתי הפטי סירה הטוב ביותר בישראל. צבעו כצבע דיו שחור, האף מתמלא בריחות של סיגליות ואוכמניות ובפה טעמתי יין מורכב, עשיר ומלא רבדים וטעמים, כולל אוכמניות, דומדמניות, שזיפים שחורים ודובדבנים שחורים. היין שהה 18 חודשים בחביות עץ אלון חלקן צרפתיות וחלקן אמריקאיות כאשר 35% מהן חדשות. כיין צעיר היה עדיין מעט טאני אך אין לי ספק שיש לו פוטנציאל ישון מצוין והוא יתעגל וישתבח עם הזמן.
רועי לוי, מנכ"ל יקב שדות צילום: שלמה גרדמן
לסיכום ניתן לומר כי יקב שדות מספק למבקריו חוויה נעימה מאד והינות שהוא מייצר מקוריים ברובם ומהנים.
ביקור ביקב יאפשר לכם לא רק לטעום מינותיו אלא גם ליהנות מהנוף המרהיב הנשקף מבית הקפה שלו וגם ללמד על דרך עשיית היין ביקב. להבדיל מיקבים רבים הגובים בין 150-200 ש"ח לאדם עבור ביקור ביקב, ביקב שדות תוכלו להזמין סיור וטעימות במחיר 65 ש"ח בלבד. הסיור כולל הסבר על הכרמים, שלבי הגידול והזנים היחודיים שלו וכן ביקור במרתף הייצור של היקב. בתום הסיור תזכו לטעום ארבעה ינות ממגוון יינות היקב בחדר הטעימות או בשולחן מול הנוף. בבית הקפה של היקב ניתן להזמין פריטי מזון או ינות אחרים בתשלום נוסף.
* הרשימו במיוחד
הייתי שם פעמים רבות. גם האוכל מעולה, וגם השירות והנוף.
תגיד מי קורא את זה בכלל לא הבנתי זה עיתון של מחשבים טלקטרוניקה? סיפרו לי שאתה שןפט יין …חחח מי מינה אותך?