את יוסי יודפת איש הגליל פגשתי ביקב שלו הנמצא בתוך הפארק התעשייתי תפן. זה היה הניגוד הגדול הראשון בין האיש הדוגל בגידול אורגני ועשיית יין טבעית ככל האפשר לבין מרכז תעשייתי המתאים יותר למפעלי תעשיה מסורתים ופחות ליקב שבעליו מאמין ביצור יין בשיטות שהן ההיפך ממסורתיות.
למרות שהיקב קיים כבר משנת 2006 הוא אינו מוכר לרבים אך כבר לפני שנים לא מעטות שמעתי דברים טובים על האיש המיוחד שעושה יין בשיטות לא שגרתיות והסתקרנתי מאד לפגוש אותו ולטעום מינותיו.
ההפתעה במיקום היקב לא היתה ההפתעה היחידה שציפתה לי. הופתעי גם לגלות כי, למרות שהיקב נקרא על שם רכס עבאיה המשובץ כרמי זיתים רבים ויורד מהכפר הדרוזי ינוח, רוב הכרמים מהם מופקים ינותיו נמצאים דווקא באיזור בקעת הנדיב בזכרון יעקב, בעמק שפיה שברכס הכרמל ובגדות נחל התנינים ליד עתיקות שוני.
יוסי, תושב קבוץ יחיעם מקפיד לטפל בכל הכרמים שלו באופן ידידותי לסביבה, תוך דגש רב על שיקום הכרמים והעשרת הקרקע. דרך עשיית היין שלו גם היא שונה מהמקובל וקרויה "יננות טבעית". היא מתחילה בשימוש בחקלאות אורגנית ובשמרי בר בלבד להתססת היין (החל מ-2014) ומסתיימת בשימוש מזערי בגופרית דו-חמצנית (המשמש בד"כ לשימור היין).
פגשתי ביוסי והבנתי מדוע קל להישבות בקסם האישי שלו. הוא אירח אותי במאור פנים ונתן לי לטעום ממבחר ינותיו:
Sinyani 2018
צבעו צהוב נוטה לזהב, האף מתמלא ניחוחות של פרחי יסמין לבנים. בפה טעמי אפרסק ומלון בתוספת תחושת שמנוניות מסוימת ומעט וניל המגיע מהחביות. היין תסס על אשכולותיו השלמים בחביות עץ אלון ישנות כולל תסיסה מאלולקטית. עשוי מענבי פרנץ' קולומבר שגודלו בכרם סנדיאני שבבקעת הנדיב..
Moon Ways 2020
צבעו זהוב תוצאה של התהליך בו יוצר והפך אותו ליין כתום כלומר היין תסס על קליפותיו במשך למעלה מ-30 יום. בדומה לקודמו היין עשוי מענבי פרנץ' קולומבר. באף הרחתי ריחות חבושים שמנונים ובפה היה זה טעמם של ענבי מאכל בשלים המעידים ל רמת חמצון גבוהה. היין התיישן במשך שמונה חודשים בחביות עץ אלון צרפתי.
Rose
צבעו אדמדם בהיר נוטה לוורוד, כשמקרבים את האף לכוס מזהים מיד ניחוחות תות שדה עדין. בפה טעמי מישמיש מעט חמצמץ.
Proletar 2019
עשוי מענבי קריניאן וצבעו אדום ארגמן. באף קיבלתי ריחות של פירות בשלים המזכירים דובדבנים, שזיפים וענבים. גם בטעימה קיבלתי יין פירותי, אולי אפילו פירותי מדי המזכיר פרי בשל הנוטה כבר לרקבון. היין יושן 4-5 חודשים בחבית אך ככל הנראה ללא ביסולפיט שהיה עוזר ליין להתיישן מבלי להתחמצן.
Shuni 2016
צבעו אדום כהה נוטה לסגלגל. ריחותיו מזכירים שזיפים שחורים בתוספת מעט תבלינים ברקע. בפה קיבלתי פירות בשלים המזכירים שזיפים שחורים ובשלים. זהו יין העשוי מענבי קריניאן המגיעים מכרם בוגר בבקעת הנדיב. היין מזכיר ינות רגילים ולא ינות אורגנים וכנראה כתוצאה מהעובדה שנעשה בשיטות המסורתיות כולל שימוש בביסולפיט וכן ישון של 12 חודשים בחביות עץ אלון צרפתיות.
Um Tut 2016 *
צבעו אדום שחור, באף ניחוחות שוקולד, קפה וריחות אדמה. בפה טעמי קרמל, שזיפים ודובדבנים שחורים. יין בעל גוף בינוני עשוי מענבי קריניאן בוגרים הגדלים בכרם ללא השקיה בעמק שפייה. היין הותסס ספונטנית על שמרי בר בלבד ולאחר מכן יושן במשך 12 חודשים בחביות עץ אלון צרפתיות.
Moone A 2013
צבעו אדום כהה מעט נוטה לכתום. עשוי מענבי סירה קברנה סובניון ופטיט סירה מכרמים בגליל העליון (מושב מירון ומושב דלתון). האף מזכיר יין בורדוזלי וכך גם הפה עם טעמי שזיפים שחורים, מעט טחב, ועשבוניות עדינה. היין התיישן
18 חודשי בחביות עץ אלון צרפתי משומש ועוד 30 חודשים בבקבוק בטרם יצא לשוק.
Moone A 2014*
אותו הרכב של זני ענבים כמו היין הקודם ואותה צורת עשיה אך לדברי יוסי ההבדל בין 2013 ל2014 הוא השימוש בשמרים טבעים שהתחיל באותה השנה. היין שהתקבל מפתיע לטובה, עשיר בריחות שוקולד, קפה ותבלינים. בפה קיבלנו יין עשיר ומורכב עם טעמים של שוקולד, קפה וקרמל. מוצלח ומרשים!
AS IS 2016
יין העשוי מענבי סירה מאיזור הגליל העליון. צבעו אדום סגלגל באף ריחות שזיפים בלים עם מעט פלפל שחור.בפה קיבלנו יין עשיר בטעמי פרי בעיקר שזיפים אדומים בשילוב מייפל.

לסיכום אומר שיוסי הוא אדם מרשים ומקורי ואני מעריך מאד את רצונו לעשות ינות טבעים ככל האפשר. אך בטעימה שמתי לב לעובדה שעם הזמן וככל שהוריד יותר ויותר את השימוש בגופרית דו חמצנית כך גם חל פיחות בינותיו.
כשאני מעיין לפעמים במדורי היין של העיתונים הגדולים אני מוצא כמה ממבקרי היין המחמיאים ליוסי על ינותיו הלא שגרתים ועל דרך עשיית היין רבת הקסם שלו. אחטא לאמת אם אומר שזו גם היתה התרשמותי. הבנתי שמדובר באדם המאמין בעשיית יין ללא שמרים מתורבתים וללא גופרית דו חמצנית אך מה לעשות שגם ביין אי אפשר לעשות קסמים והתוצאה ברוב המקרים היא ענבים שקשה לשלוט בתסיסותיהם וינות בעלי רמת חימצון גבוהה.
יש אולי כאלה ש"יאהבו את הז'אנר". אני באופן אישי מעדיף ינות העשויים בדרך המקובלת.
- ינות שהרשימו במיוחד מסומנים בכוכבית*