מטרת המאמר, היא לספק פרספקטיבה נקודת מבט רעננה על תכנון ובניית קריירה, מתוך אמונה שקריירה מוצלחת כמו גוף בריא, דורשים תכנון והשקעה מתמידים ומחושבים.
.
עד כמה הינך מחוייב/ת לקריירה שלך, עד כמה השקעת ועודך משקיע/ה בתכנונה ובטיפוחה?מה מבחין בין מי שהגיע למנכ"לות לזה שלא, האם זה רק הבדל בכישרון?איך אנשים בוחרים את המקצוע שלהם, בו הם מבלים את מרבית שעות ושנות חייהם? מדוע זה ברור כי כדי לפתח שרירים יש ללכת למכון כושר ולהתמיד באימונים כי לשרירים אין זיכרון ולקריירה מוותרים יחסית בקלות ובונים אותה לפי צו האופנה, מה שנכון לחברה, להורים וכד'.
אם נצייר את מפת הקריירות נקבל מקבילה לרשת כבישים עניפה ומסועפת. ואם נמשיך עם הקבלה זו, בתוך רשת הכבישים המסועפת, מובילים כמה צירים ראשיים (כביש 1,4,5 וכד') והרבה כבישי משנה, הנפגשים ומתפצלים מחדש בצמתים.
נהג היוצא לדרך, יגיע ליעדו רק אם סימן לעצמו מטרה, . ללא הגדרת מטרה הוא צפוי במקרה הטוב, להנות מהדרך, לצפות בנופים יפים ולהיתקל באנשים מעניינים, אך עלול גם לשלם מחירים בצורת בזבוז משאבים, אותם יכול היה לנצל אחרת, אם היה משקיע בסימון המטרה ובתכנון הדרך.
קיים דמיון רב בין תכנון קריירה לתכנון נסיעה. המשותף לשניהם הוא המסע שבראשו עומד "נהג" מוביל ומנווט, כשלפניו פרושות אפשרויות רבות ועליו האחריות (גם הזכות) לבחור את הדרך המתאימה לו ביותר.. טרם יצאה למסע ובכל צומת מחדש, תוך כדי המסע.
בשני הנתיבים, אדם צריך להגדיר לעצמו את מטרת הנסיעה (טיול, נסיעת עסקים, אימון או בדיקת תוואי), כמה זמן עומד לרשותו, האם הוא רוצה להגיע בדרך המהירה, ללא נופים או בדרך העוקפת, שבה נופים רבים, רוצה ליהנות מהדרך ומוכן להשתהות במקומות מסויימים או שהוא חפץ להגיע כמה שיותר מהר ליעד, כי שם ההנאה. האם הכין שיעורי בית מבעוד מועד ויודע לאן מוביל כל נתיב, או שבחר לצאת לדרך ולהחליט תוך כדי, האם בדק היכן הכבישים עמוסים והיכן פנויים, האם הכין דרכים עוקפות למקרה של עומסים? ומה הוא בוחר לעשות, אם חלילה נתקע בדרך, בפנצ'ר, פקק או תאונה? ומה יבחר אם התכוון להגיע לפגישה חשובה בצפון ובדרך התברר לו שבדרום, נקרתה הזדמנות מיוחדת עם לקוח, לפגישה עימו הוא ממתין זמן רב.
המקבילה ברורה, החיים הם מסע של בחירות והאחריות להצלחת המסע היא עלינו – "נהגי הקריירה" של עצמינו. ומה נדרש על מנת להצליח במסע זה? כמו בנסיעה, מומלץ לבדוק כמה תנאי סף:
זיהוי הכישורים האישיים – מהם הנכסים הבולטים שלךנו ומה חסר לך (האם יש לך את הכושר לעלות את הרי ירושלים באופניים? = האם יש לך גישה טכנית, כלכלית, מסחרים מסחרית וכד')?
זיהוי המשאבים האישיים – (איזה כלי רכב לרשותך או מהי ההשכלה, הידע, והניסיון שלך?)
זיהוי מוטיבציות – להתמיד במאמץ גם נוכח קשיים
בדיקת מציאות תקינה – לבדוק שהסיפור שאנו מספרים לעצמינו אודות נכסינו ואודות ההזדמנויות בשוק הוא נכון
לזהות את ההזדמנויות או לבנות אותן
ואחר כך? להגדיר את היעד, את לוחות הזמנים ולצאת לדרך, תוך כדי בדיקת המטרות, האמצעים וההזדמנויות בכל צומת מחדש, על מנת לבחור את הנתיב המתאים למציאות הנוכחית ומבלי לא לפעול אוטומטית על בסיס מה שנבחר שנים קודם לכן.
הכותבת *היא שוש אורון, פסיכולוגית ייעוצית, מתמחה בייעוץ בצמתי קריירה של מנהלים, מנכ"ל חברת בגישה שונה – ייעוץ, השמה ואבחון למנהלים.