הצו שהוציא הנשיא דונלד טראמפ משפיע על כל החברות בארה"ב שעושות עסקים מול היצרנית הסינית הענקית, ומתחיל להראות את השפעתו גם ביחסיה עם חברות ממדינות אחרות
משרד המסחר האמריקני הודיע לאחרונה על אורכה של 90 יום בטרם יוטל האיסור המלא על סחר עם חוואוי כדי לאפשרלספקים וללקוחות להתנתק מענקית התקשורת הסינית עם שיבוש מינימלי.
הדבר מביא את מומחי השוק לשאול שאלה האם הגיע הזמן שחברות הטכנולוגיה האמריקניות ישכחו מלראות אי פעם עוד הזדמנות תכנון גדולה של חוואווי? תעשיית השבבים האמריקנית בהחלט לא מוותרת על סין, אבל חוואווי — ובהרחבה סין — נוטה לוותר על ארצות הברית.
ממשלת ארה"ב, שהביעה חששות לביטחון הלאומי, חסמה כמעט לגמרי את מוצרי וואווי בארצות הברית. חברות טכנולוגיה אמריקניות יכולות עדיין למכור לחוואווי עם רישיון מיוחד אבל זה אמור לפקוע באמצע נובמבר.
אבל יצרני הטכנולוגיה נאלצו לדבר על וואווי בשיחות הוועידה האחרונות על הרווח. מתוך 70 מיליארד דולר שחוואווי הוציאה על קניית רכיבים ב-2018, כ-11 מיליארד דולר הלכו לחברות אמריקניות, ביניהן קוואלקום, אינטל ומיקרון.
"האיסור, יחד עם המעבר מדור 4 לדור 5, שהאיץ בחודשים האחרונים, תרמו לתנאים בתעשייה, בייחוד בסין, שאנחנו צופים שיהווה גורם שלילי גדול בשני הרבעונים הבאים שלנו", אמר לאנליסטים מנכ"ל קוואלקום סטיבן מולנקופף.
"ברבעון הראשון של שנת הכספים, הייתה פעולה מאוד מתוקשרת של ממשלת ארה"ב ואי ודאות גיאו-פוליטית רבה שהשפיעו על הלקוחה שלנו וואווי", אמר מנכ"ל פלקס רבאתי אדבאיתי. "הפעולות האלה, שמעבר לשליטתנו, מובילות לקיטון בביקוש למוצרים שאנחנו מרכיבים עבורה בסין. וכתוצאה מכך, אנחנו מצמצמים את הפעילות שלנו שמיועדת לחוואווי בסין".
שלושה חודשים לא ימנעו שיבוש בשרשרת האספקה של האלקטרוניקה. יצרני רכיבים יכולים לבזבז שנים על השגת תכנונים למוצרים וציוד ואז עליהם להתמודד עם לוגיסטיקה, מחירים, ניהול מלאי והרבה עניינים אחרים. התנתקות מלקוח גלובלי של 100 מיליארד דולר כמו חוואווי היא לא משימה קלה.
יצרנית שבבי ה-RF קורבו אמרה שהתכנונים שבהם זכתה בסין ברובם לא נפגעו. "באותם תכנונים שכבר זכינו, אנחנו משאירים אותם", מנכ"ל קורבו רוברט בראגוורת אמר לאנליסטים. "אנחנו גם אוספים זכיות בתכנונים לחלקים שאנחנו יכולים להמשיך לספק [לוואווי]". קורבו גם מבטיחה זכיות חדשות בתכנונים לדור 5 מלקוחות אחרים.
ובכל זאת, מעטים מטילים ספק בכך שחוואווי מחפשת מקורות הספקה חדשים. פול טריולו, אנליסט ב-Eurasia Group, אמר לדיילי הראלד: "חוואווי מגבירה את המאמצים למציאת ספקים חלופיים, ובעתיד חברות אמריקניות ייחשבו כשותפות לא אמינות בעיני מספר רב יותר של חברות סיניות".
אפקט גל
החרם על חוואווי, מלחמת הסחר בין ארה"ב וסין והמכסים כבר שלחו גלים לאורך כל שרשרת האספקה של הייצור, לדברי הכלכלן טד באומן מ-Banyan Hill Publishing.
"אם חברות סיניות לא יכולות להשיג את השבבים שהן צריכות לקנות, זה משפיעה על כולם, מהיצרנים המקומיים ועד לוולמרט", הוא אומר. "הסיבה שמלחמת הסחר משפיעה כל כך היא שחברות אמריקניות עדיין מייצרות בסין. הן סובלות יחד עם כל השאר".
"ברור שההחלטה הזאת, שהתקבלה בעיתוי המסוים הזה, נובעת ממניעים פוליטיים ואין לה שום קשר לביטחון הלאומי", אמרה חוואווי בהודעה. "הפעולות האלה מפרות את העקרונות הבסיסיים של תחרות בשוק חופשי. הן לא לטובת אף אחד, כולל החברות האמריקניות".
חברות האלקטרוניקה מסרבות בבירור להיכנס למריבה הפוליטית. ובכל זאת חברות שבבים השתדלו בשקט נגד האיסור על חוואווי. איגודים בתעשייה הביעו חששות לגבי חוואווי והסחר תוך תמיכה בפעילות הביטחון הלאומי.
"כפי שדנו עם ממשלת ארה"ב, עכשיו ברור שפריטים מסוימים אפשר לספק לוואווי בהתאם לרשימת הגופים והתקנות שחלות", אמר נשיא ומנכ"ל SIA ג'ון ניופר בהודעה. "כל חברה מושפעת באופן שונה לפי המוצרים ושרשראות האספקה הספציפיים שלה, וכל חברה צריכה להעריך איך לנהל את עסקיה באופן הטוב ביותר ועדיין לציית".
ועדיין, SIA מודאג לגבי הגבלות על המכירה של הייטק.
"SIA עדיין חושש שמגבלות על היכולת שלנו למכור מוצרים מסחריים בשווקים גדולים ישחקו את התחרותיות של תעשיית השבבים האמריקנית", אמר. "אנחנו ממשיכים לקרוא לממשלת ארה"ב להמשיך לקדם את ההובלה של ארה"ב בשבבים כשהיא פועלת לשמור על ביטחון הלאומי של ארה"ב".
"ניסיונות להגביל את העסקים של וואווי לא יעזרו לארצות הברית להשיג הובלה טכנולוגית", השיבה חוואווי. "נמשיך להתמקד בפיתוח המוצרים הטובים ביותר האפשריים ובהספקת השירותים הטובים ביותר האפשריים ללקוחותינו ברחבי העולם".
לחברות אמריקניות אין תוכניות לנטוש את סין. "סין היא ותמשיך להיות מרכז ייצור ושוק חשובים מאוד עבור פלקס", אמר המנכ"ל אדבאיתי. "יש לנו נוכחות משמעותית, כולל עשרות אלפי עובדים בסין. אנחנו עדיין מחויבים באופן מלא ללקוחות והעובדים המוערכים שלנו בסין".
ללא גוגל וללא ARM
במאי השנה הודיעה גוגל כי תפסיק לתמוך במכשירים מתוצרת חוואוי, ותמנע מהם גישה לרבים משירותי החברה למשתמשים מחוץ לסין. עדיין תהיה למשתמשי וואווי אפשרות לגשת למערכת ההפעלה אנדרואיד בגרסת הקוד הפתוח שלה. חוואווי נמנית על צמרת יצרניות הטלפונים החכמים. אמנם לפני מספר חודשים היא הודיעה על פיתוח מערכת הפעלה משלה LiteOS אבל מערכת זו לא תהיה מוכנה בזמן הקרוב.
אחת הבשורות הקשות ביותר עבור חוואווי, היא זו של חברת השבבים הוותיקה ARM, שדיווחה אף היא במאי השנה כי היא עוצרת את קשריה העסקיים עם החברה הסינית – וזו, כך על פי פרשנים, היא בעצם מכה גדולה הרבה יותר מאשר לאבד את השירותים של גוגל. אמנם ARM איננה חברה אמריקנית המטה שלה בקיימברידג' בבריטניה, והבעלות שלה נרכשה על ידי סופטבנק היפנית, אך ARM לא רוצה לפגוע ביחסים עם השוק האמריקני.
לפי דיווח של ה-BBC, חברת ARM הודיעה לעובדיה במזכר פנימי כי האיסור על ייצוא לארצות הברית אינו מאפשר עוד לעבוד עם חוואווי, ובכך היא פוגעת קשות בחטיבת SoC של הענקית הסינית. לפי התקשורת מדובר בהתפתחות הכי משמעותית, שכן חוואווי פשוט לא תוכל לייצר מכשירים ללא שבבי ARM.
{loadposition content-related} |