כשאני רוצה להכיר ינות של יקב חדש או לא מוכר אני בדרך כלל נוסע ליקב עצמו כדי להכירו מקרוב אבל מדי פעם אני אוהב להשתתף בפסטיבלי יין כדי לפגוש באותם יקבים שבכלל לא ידעתי על קיומם. כך עשיתי גם הפעם כשהחלטתי לבקר בפסטיבל היין הרביעי של קיסריה (מתקיים פעמיים בשנה).
קיסריה היתה לפני כ-2000 שנה מוקד חשוב ליצור יין. חפירות ארכיאולוגיות במקום גילו עדויות לקיומם של יקבים ואף סיפקו תובנות בנוגע לשיטות ייצור היין של אותה תקופה. כיום אין בקיסריה יקבים משמעותים אבל האווירה הרומנטית שלה מספקת בהחלט את התפאורה הנדרשת לטעימת ינות.
וכך הגעתי ביום שישי של אמצע חודש מאי למתחם בו התקיים פסטיבל היין ביוזמתו של איש היין דדי זהר ובהשתתפותם של כ-50 יקבים ויבואני יין.
אז עם כוס יין ביד והרבה סקרנות יצאתי לגלות את היקבים הפחות מוכרים של ישראל.
יקב Jascala – היקב הראשון שמשך את תשומת ליבי היה יקב ג'סקאלה. יקב של שני האחים ריצ‘רד ונאסר ח'ריש ערבים נוצרים מהכפר ג'יש (גוש חלב) שבגליל. את כפר ג'יש אני מכיר בזכות הינן המוכשר גבי סדן שיקב שבו שלו נמצא באותו הישוב. גם על יקב ג'סקלה שמעתי בעבר אבל עד כה לא יצא לי לטעום את ינותיו. טעמתי את כל הינות שהוצגו בפסטיבל ומתוכם אהבתי במיוחד את הקברנה סובניון רזרב 2014 שלהם. צבעו אדום כהה נוטה לסגול, באף ריחות שזיפים בשלים, מעט עור וציפורן. בפה קיבלתי שזיפים שחורים עם מעט וניל. יין עשיר ומאוזן עשוי 90% קברנה סובניון ו- 10% שירז. הענבים נבצרו ידנית הותססו, ויושנו בנפרד בחביות עץ אלון צרפתיות במשך אחד עשר חודשים ולאחר מכן עורבבו והוחזרו לחביות להתיישנות לעוד ארבעה חודשים.
יקב 890 – בין הדוכנים השונים שמחתי לגלות אחד לגמרי לא שגרתי. כמה בחורים צעירים וחייכנים מזגו יין לבאי הפסטיבל מבקבוקים עליהם תוית לבנה שהמספר 890 רשום עליה בגדול ומעל המספר כנף של ציפור בנויה מאותיות. לאחר שיחה קצרה עם אחד הבחורים התברר שזהו בעצם פרויקט חברתי של שבעה חברים בוגרי גדוד 890 של הצנחנים אשר שירתו יחד בשנים קשות בלבנון (בין 1983 ל-1986) .לאחר שלא התראו כשלושים שנה נפגשנו השבעה שוב והחליטו לייצר יין כאות לחברות וקידוש החיים המשותפים. כל ההכנסות מיין 890 מיועדות לטיפול בהלומי קרב, לשילוב לוחמים בתעשיה ולטובת מלגות לימודים לבוגרי הגדוד. ליין 890 משנת 2019 ריחות של שזיפים אדומים ובחיך טעמים פירותים עשירים. עשוי מענבי קברנה סובניון המגיעים מכרמים שבמושב דישון על גבול הלבנון ומיוצר ביקב אביבים.
יקב חמש אבנים ( 5 Stones) – יקב צעיר יחסית שהוקם בשנת 2016 ע"י חמישה יזמים אוהבי יין שנפגשו בעבר ביקב בינימינה. אילן חסון, מנכ”ל יקב בנימינה לשעבר, היינן המוכשר ששון בן אהרון שהיה בעבר הינן של יקב בנימינה וכיום משמש במקביל כינן של 5 Stones וגם של יקב מוני. עפרה גנור בעלת מסעדת מאנטה ריי ורשת הגלידריות אייסברג, עמית קאופמן, שף ובעלים של קייטרינג טעם וצבע ומזל טלה ואיש הקולנוע אבינועם לרנר, בעבר הבעלים של יקבי בנימינה. טעמתי ממגוון הינות של היקב ואהבתי במיוחד דווקא את היין שאינו שייך לסדרה הגבוה של היקב. מדובר ביין בשם 2019 DvsG Red. זהו בלנד ים תיכוני העשוי מענבי שיראז, מרסלן, קריניאן ופטיט סירה שגדלו באיזור תל עזקה שם ממוקמים כרמי היקב. ליין צבע אדום עמוק נוטה לסגול. באף עולים ריחות דובדבנים אדומים, ועץ התות עם מעט פלפל שחור, בפה טעמי פטל ,שזיף בשל. מיוחד וטעים.
יקב אדרא – עוד יקב מיוחד עם סיפור מיוחד. מדובר ביקב שהוקם ע"י ארבעה חברים לא מתחום היין שהחליטו להקים יקב מתוך חברות, אהבת הארץ, ותשוקה ליין וקולינריה. השם "אדרא" מקורו במאמר מספר הזוהר המתאר את תלמידי רשב"י שהיו מתאספים לשמוע את רבם, כך גם לדעת היזמים היין מחבר ומקרב בין אנשים. היקב הלא מוכר מייצר כבר ששה ינות שונים בהובלתו של הינן אריאל ביר, שהצטרף אל יקב אדרא עם הקמתו ומלווה את ייצור היין החל מהפיקוח על גידול הגפנים בכרם ועד לשלב הביקבוק.
אהבתי במיוחד את היין הנקרא קברנה סובניון מאדריי 2017. היין עשוי מענבי קברנה סובניון אשכולות שלמים מכרמים ברמת הגולן והגליל העליון. צבעו אדום עמוק נוטה לשחור, באף ריחות עור ואדמה ובפה טעמים של פירות יער ופלפל ביחד עם טעמי וניל המתקבלים מחביות העץ בו התיישן במשך 32 חודשים. מדובר ביין עשיר ועוצמתי אך לדעתי מחירו (259 ש"ח) מופרז ואינו מספק תמורה טובה לכסף.
צורי 26 – הפעם אין מדובר ביקב אלא במותג ינות המיועד לצרכני יין חרדים המעונינים בכשרות מהודרת. החברה שמאחוריה אדם בשם יעקב מזמינה ינות מיוחדים מיקבי בוטיק ישראלים נבחרים. אהבתי במיוחד את צורי 26 קברנה סובניון 2012 שיוצר ע"י הינן יהודה כמיסה שהחל את עבודתו בתחום היין ביקב האור הגנוז וכיום מנהל את יקב כמיסה (לשעבר דלתא). היין מזכיר ינות בורדולזים מהגדה השמאלית. עשיר בריחות טחב, עור וקרמל ובפה שזיפים שחורים מבושלים. היין מוכן לשתיה, מאוזן ורב שכבות.
אז אם התרשמתם במיוחד מיקב מסוים ואתם רוצים לבקרו או לקנות את ינותיו בטוח שתמצאו את פרטיו באינטרנט. אם לא הצלחתם, פנו אלי ואשמח לסייע.