על יקב שדות ים שמעתי מכמה חברים חובבי יין שטעמו והתלהבו.
כשהגעתי לקיבוץ שדות ים ביחד עם רעייתי כדי לפגוש את ירדן, אחד משלושת היזמים שהקימו את היקב, ציפיתי לפגוש אותו בפתח מבנה שבתוכו מיכלי תסיסה, חביות ובקבוקי יין. אבל זה היה די רחוק ממה שקרה באמת. כשניסתי להבין איך מגיעים ליקב, כתב לי ירדן ש"עדיף שאתקשר כשאגיע לבוטקה של השומר בכניסה לקיבוץ", אבל כשהגעתי לכניסה אף אחד לא עצר אותי והמשכתי ליסע עד לחניית הרפת של הקיבוץ. כמה דקות לאחר שחניתי, הגיע ירדן רכוב על קלנועית המשמשת גם כרכב תפעולי בקיבוצים ומושבים. הוא ירד מהרכב והוביל אותנו למבנה ישן בקצה גבעה המשקיפה על הנוף הנפלא של הים התיכון. בתוך המבנה לא היו מיכלים וגם לא חביות. רק כמה שולחנות וכסאות במה שנראה יותר כחדר אוכל ובדיעבד הסתבר ששימש כמכבסה הישנה של הקיבוץ .
התפאורה היתה אכן לא שגרתית ליקב אבל ישנן עוד הרבה עובדות לא שגרתיות בסיפור של היקב הזה.
הכל החל בשנת 2010 כשאיש יין צעיר בשם אלון דומבוי עבד כעוזר ינן ביקב אמפורה הממוקם לא הרחק מקיבוץ שדות ים. כשהגיעה עת הבציר הזמין שלושה חברים לעזור לו לבצור את הענבים בכרמי היקב. שלושת הקיבוצניקים ירדן טנן, אלמוג אמיר ואלירן לוי הגיעו לעזור והתאהבו בעולם היין. כבר אז הבטיחו עצמם שיום אחד יקימו יקב משלהם. אבל החיים שאבו אותם לעיסוקים אחרים עד שהגיעה מגיפת הקורונה והשלושה החליטו להגשים את החלום. בעזרת הכורם אלי אזולאי מיקב אלונה (ממנו קנו טונה ענבי סירה) החלו השלושה לייצר יין. אלון שעבר בינתיים לאוסטרליה כדי לשמש כיינן ראשי ביקב "יאלומבה" (שם גם פגשתי אותו בשנת 2019) , המשיך לייעץ לשלושה מרחוק. בתחילה יצרו החברים משדות ים רק שתי חביות שמוקמו בתוך משרד קטן בקיבוץ אך בעקבות תוצאות מפתיעות לטובה החליטו "לעלות הילוך" ובשנה שלאחר מכן כבר יצרו 1,000 בקבוקי קריניאן והבינו שהם באמת רוצים להקים יקב משמעותי.
ב- 2022 נרשם ירדן ללימודים גבוהים ב- "מקצועות הכרם והיין" במכללת תל-חי מה שעזר לו להבין יותר לעומק תהליכי עשייה שונים ובעצם להתמקצע בתחום עשיית היין. כיום חלוקת העבודה בין החברים מאד ברורה. בבציר – שלושתם עובדים יחד. בשאר הזמן ירדן עוסק בתקשורת מול הכורמים ובייצור היין. אלמוג מטפל במכירות, באירועים ובשיווק ואלירן אחראי ללוגיסטיקה לתחזוקה לביקבוק ולהדבקת התוויות. אלון ממשיך לייעץ מרחוק ומסייע לחבורה בין השאר להבין ולהתעדכן במגמות החדשות של עולם היין. היקב מתמקד בעבודה מול שני כורמים בלבד. ברק דהן המגדל כרמים באיזור זכרון יעקב והוא גם בעל יקב סומק ואבי שמיר כורם מקדמת צבי. ברוב המקרים היקב מייצר ינות זניים שהענבים שלהם מגיעים מכרם יחידני. ניגשנו לטעימת ינות היקב וטעמנו:
Blush
יין הרוזה של היקב. עשוי מענבי גרנאש המגיעים מכרם יחידני בבקעת הנדיב. צבעו הורדרד בהיר מתאים לשם סמוק. חלל האף התמלא ריחות עדינים של פריחת הדרים לצד פטל, תות ואפילו ריח המזכיר אבטיח טרי וקר ביום קיץ חם. בפה קיבלתי טעמי פטל ותות שהמשיכו את מה שחשתי באף. זהו יין בעל גוף קל, מתיקות עדינה לצד חמיצות טובה. התוצאה היא יין רוזה נחמד וכיפי.
Orange 2024
השם כבר רמז והצבע חיזק את התחושה שמדובר ביין כתום. את ההשראה לעשיית יין כתום קיבל ירדן בעקבות נסיעה לאיזור היין אלזאס שבצרפת שם מגדלים בין השאר ענבי פינו גרי. לאחר שחזר לישראל החליט לעשות את הגרסה שלו לפינו גרי כתום עם השריה ארוכה על הקליפות.
ריחות היין כללו מישמיש בשל, אשכולית ומעט תבלין המזכיר טימין. בפה קיבלתי טעמי אפרסק עם מעט שזיף שחור בשל ומליחות קלה.
אני מודה שאינני חסיד גדול של ינות כתומים אבל היין הזה הפתיע לטובה. כשניסיתי להבין מדוע היין הזה הוא אחד הכתומים הטובים שטעמתי בישראל גיליתי כמה עובדות מענינות. הענבים ליין נבצרו יחסית בשלב מאוחר ואחר כך הועבר הנוזל להשריה ארוכה על קליפותיו. אך להבדיל מיין כתום הקליפות הוצאו מהתירוש לפני תסיסה. בסופו של דבר קיבלנו יין עם צבע כהה יחסית ליין לבן ואכן מזכיר יין כתום אך זהו יין לבן בעל מורכבות מחד, רעננות טובה מאידך ובעל סיומת ארוכה ומענינת. עשוי מענבי פינו גרי שנבצרו בקדמת צבי, רמת הגולן.
Chenin Blanc 2024
גם השנין בלאן עשוי מענבים שמגיעים מכרם יחידני בקדמת צבי.
צבעו צהוב קש בהיר. באף הרחתי פרחים לבנים לצד צרור ריחות הדרים כולל אשכולית וכן וגיר המרמז על המינרליות הטובה של היין. בפה טעמתי אפרסק ותפוח ירוק לצד חמיצות טובה ומעט אגס הנותן ליין מרקם קרמי.
Nusani 2023
בלנד של קריניאן, סירה וגראנש העשוי מענבים שגדלו באיזור בקעת הנדיב.
צרור הריחות העשיר שעלה באפי כלל ריחות פרחים (במיוחד לבנדר) ופירות שחורים כולל שזיפים, דובדבנים ופטל לצד תבלינים במיוחד פלפל וזעתר. הפה היה עשיר בטעמי פטל ואוכמניות עם מתיקות של סוכריית ורטר ומינרליות עדינה. היין בעל גוף בינוני מאוזן וטוב. יכול להיות כייפי גם לשתיה לא מחייבת כשהוא מקורר.
בשנת 2022 החל יקב שדות ים לייצר יין בכמות מסחרית. באותה שנה כבר יצרו כ 4,500 בקבוקים של רוזה ויינות לבנים. בשנת 2023 עלו ל-7,500 בקבוקים והחלו לייצר גם ינות אדומים. בסוף שנת 2024 פתחו השלושה את מרכז המבקרים "הנוקטה" הממוקם במכבסה הישנה ואלון הגיע לפתיחה במיוחד מאוסטרליה כאורח הכבוד.

ירדן טנן, אלירן לוי, אלון דומבוי ואלמוג אמיר בעת פתיחת "הנוקטה" במכבסה הישנה של הקיבוץ צילום: מתוך אתר יקב שדות ים
למרות גילו הצעיר, היקב מייצר ינות טובים ונעימים לשתיה. אני מאמין כי עם הזמן ילך וישתבח. מה שבטוח, כבר היום הוא מספק חויה טובה לאוהבי היין ולכל אלה המחפשים לבקר ביקב חדש ולא שגרתי.
אנשי היקב מקיימים ארועי טעימה בימי שישי ובחגים. בארועים השונים, במיוחד אלו הנערכים באביב או בקיץ משמש כר הדשא שמחוץ למכבסה הישנה תפאורה נפלאה לשתיית יין קריר וקליל ואילו ירדן, אלמוג ואלירן מתמוגגים לראות את המוני המבקרים נהנים לא רק מיין טוב אלא מנוף שמיים כחולים וים אינסופי.